Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Η Βιταμίνη C ως Θεραπεία κατά του Καρκίνου! - Τα οφέλη της δεν σταματούν στο ανοσοποιητικό!

Μια από τις πρώτες μελέτες που ανακάλυψε πως η βιταμίνη C μπορεί επιλεκτικά να σκοτώνει μόνο τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να βλάπτονται τα φυσιολογικά κύτταρα ήταν το 1969. Η επιστημονική κοινότητα αγνόησε αρχικά αυτά τα ευρήματα, όμως από τότε σε άλλες έρευνες και κλινικές μελέτες οι επιστήμονες κατάφεραν να παρατείνουν την διάρκεια ζωής ασθενών με καρκίνο μέχρι και έξι φορές περισσότερο με την χορήγηση βιταμίνης C.

Στην συνέχεια σε έρευνα του 1994 τα πειραματόζωα που έπασχαν από καρκίνο και η διατροφή τους περιείχε μόνο ωμά λαχανικά και μεγάλες δόσεις βιταμίνης C, επέζησαν μέχρι και είκοσι φορές περισσότερο από τις υπόλοιπες ομάδες πειραματόζωων με καρκίνο που δεν είχαν όμως αυτή την διατροφή και την χορήγηση της συγκεκριμένης βιταμίνης.
Μετά από τόσες έρευνες τελικά κατέληξαν σε έρευνα του 2008 στο συμπέρασμα, πως η βιταμίνη C σε μεγάλες δόσεις δρα σαν φάρμακο κατά του καρκίνου.

Στους υγιείς ιστούς η βιταμίνη C λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό για τον καθαρισμό των ιστών και την αφαίρεση των ελευθέρων ριζών, ενώ στα καρκινικά κύτταρα δρα σαν οξειδωτικό που σκοτώνει τα ανώμαλα κύτταρα (καρκινικά) και παράγει ελεύθερες ρίζες. Όταν τα επίπεδα της βιταμίνης παραμένουν στον οργανισμό σε υψηλά επίπεδα, τότε απορροφώνται από τους καρκινικούς όγκους όπου στην συνέχεια παράγεται υπεροξείδιο του υδρογόνου το οποίο σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα.

Οι επιστήμονες εξηγούν όσο πιο απλά γίνεται πως : οι τοξίνες που βρίσκονται στον οργανισμό παίρνουν ηλεκτρόνια από τα κύτταρα και με αυτό τον τρόπο προκαλούν βλάβες στα κύτταρα. Όταν όμως κυκλοφορούν μέσω του αίματος στον οργανισμό ικανοποιητικές ποσότητες αντιοξειδωτικών όπως αυτών της βιταμίνης C, τότε οι τοξίνες καταναλώνουν τα αντιοξειδωτικά και στην συνέχεια αποβάλλονται από τον οργανισμό, χωρίς όμως προηγουμένως να έχουν επηρεάσει αρνητικά τα κύτταρα του οργανισμού.
Εκτός από αυτή την απίθανη ιδιότητα της βιταμίνης C, παράλληλα είναι και ένα δυνατό όπλο ενάντια σε ιούς και βακτήρια. Υπάρχουν πλήθος ερευνών που δείχνουν πως η χορήγηση της βιταμίνης C σε υψηλές δόσεις διευκολύνει στην θεραπεία των περισσότερων μολυσματικών ασθενειών όπως : Ηπατίτιδα, Ιλαρά, Παρωτίτιδα, Τέτανος, Πνευμονία, Εγκεφαλίτιδα, Δηλητηρίαση, Τοξικότητα, Ακτινοβολία.

Κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως μόνο η ενδοφλέβια χορήγηση βιταμίνης C μπορεί να δώσει επιτυχημένα αποτελέσματα σε περιπτώσεις καρκίνου. Όμως πολλοί υποστηρίζουν πως δεν είναι σαφές ότι η ενδοφλέβια χορήγηση της βιταμίνης C παρέχει πλεονεκτήματα, έναντι της λήψης μέσω του στόματος, στην θεραπεία του καρκίνου. Μάλιστα υποστηρίζουν πως η χορήγηση βιταμίνης C μέσω του στόματος σε υψηλές δόσεις μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική. Αυτό αν πρόκειται για λιποσωμιακή βιταμίνηC και όχι υδατοδιαλυτή βιταμίνη C
 
Ποια η διαφορά?

Όταν χορηγείται υδατοδιαλυτή βιταμίνη εκτιμάται ότι το 19 % απορροφάται και κυκλοφορεί μέσω του αίματος στον οργανισμό ενώ το υπόλοιπο αποβάλλεται μέσω της πεπτικής οδού. Στην περίπτωση της λιποσωμιακής βιταμίνης το 93% είναι διαθέσιμο στον οργανισμό για να το χρησιμοποιήσει, ενώ από την ενδοφλέβια χορήγηση βιταμίνης C, ο οργανισμός απορροφά το 90% αυτής.
Η λιποσωμιακή βιταμίνη C είναι η βιταμίνη που βρίσκεται κλεισμένη σε ένα στρώμα λίπους και χρησιμοποιεί λιποσώματα για την αύξηση της απορρόφησης της και χρήση της από τον οργανισμό. Σε αντίθεση με την υδατοδιαλυτή βιταμίνη C που όλη γνωρίζουμε, η λιποσωμιακή δεν έχει καθαρτικά αποτελέσματα αν ληφθεί σε μεγάλες δόσεις και μπορεί με μεγαλύτερη ευκολία να εισέλθει στα κύτταρα του οργανισμού.

Στο βιβλίο του Dr. Steve Hickey: "Η βιταμίνη C, Η αληθινή ιστορία", περιγράφεται η αληθινή δοσολογία της βιταμίνης που πρέπει κανείς να λαμβάνει, προκειμένου να έχει αληθινά αποτελέσματα. Σε κανονικές συνθήκες 2 γραμμάρια βιταμίνης μπορεί να προκαλέσει καθαρτικές αντιδράσεις και οποιαδήποτε παραπάνω ποσότητα βιταμίνης είναι περιττή. Παραδόξως όμως όταν ο οργανισμός νοσεί το έντερο μπορεί άνετα να χειριστεί χωρίς καθαρτικές αντιδράσεις μέχρι και 100 φορές αυτή την δόση των 2 γραμμαρίων.

Ο Hickey συνιστά 3 γραμμάρια κάθε τέσσερις ώρες, προκειμένου να υπάρχουν υψηλά επίπεδα της βιταμίνης στην ροή του αίματος. Επειδή η διάρκεια δράσης της είναι λίγες μόνο ώρες, είναι σημαντική η λήψη της ανά μικρά χρονικά διαστήματα, και για ασθενείς με καρκίνο ίσως να χρειάζεται και περισσότερο από 3 γραμμάρια την φορά.

Τέλος στην έρευνα τους οι επιστήμονες καταλήγουν πως : Τα στοιχεία δείχνουν ότι η χορήγηση της βιταμίνης μπορεί να έχει πλεονεκτήματα για ασθενείς με καρκίνο, οι οποίοι είχαν περιορισμένες επιλογές θεραπειών και άσχημη πρόγνωση.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C: Τα οφέλη της δεν σταματούν στο ανοσοποιητικό (της Ειρήνης Χαρτερού)
Η βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ, είναι από τις πιο πολυσυζητημένες και γνωστές βιταμίνες, για τις ευεργετικές ιδιότητες που παρέχει στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι από τις ελάχιστεςβιταμίνες που έχουν επηρεάσει την ιστορία.
Η έλλειψή της έχει σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους από οποιονδήποτε άλλο παράγοντα. Πώς; Με τη μορφή της ασθένει_ας σκορβούτο, η οποία είναι το αποτέλεσμα έλλειψης βιταμίνης C.
Παρουσιαζόταν πιο συχνά σε ναύτες, που δεν είχαν πρόσβαση σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η καθημερινή ποσότητα πρόσληψης βιταμίνης C που συνιστάται είναι 90mg για τους άνδρες και 75mg για τις γυναίκες. Για τους καπνιστέςχρειάζονται 35mg περισσότερα.
Τα τρόφιμα που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C είναι:

Φρούτα:
Αβοκάντο, ακτινίδια, καρπούζι, λεμόνι, μήλο, μούρα, μπανάνα, πεπόνι, πορτοκάλια, ροδάκινο, σταφύλια, φράουλες.

Λαχανικά:
Αγγούρι, αγκινάρες, καλαμπόκι, καρότο, κόκκινη πιπεριά, κολοκύθι, κουνουπίδι, κρεμμύδι, λάχανο, μαϊντανός, μπιζέλια, μπρόκολο, ντομάτα, σπανάκι, σπαράγγι. Η πιο γνωστή ιδιότητα της Βιταμίνης C είναι ότι προστατεύει το σώμα μας από τις μολύνσεις και επιταχύνει την επούλωση πληγών του σώματος (ενίσχυση του ανοσοποιητικού). Ας δούμε όμως πως αλλιώς προστατεύει τον οργανισμό και γενικότερα τι άλλο του παρέχει.

Είναι απαραίτητη για τη παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο είναι η κύρια δομική πρωτεΐνη που βρίσκεται στο συνδετικό ιστό με αποτέλεσμα πιο σφιχτό και λαμπερό δέρμα.
Η βιταμίνη C χρησιμεύει ως αντιισταμινικό, για να μειώσει τις δυσάρεστες συνέπειες του κοινού κρυολογήματος, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής, της βουλωμένης μύτης και τους πόνους.
Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να αντιμετωπιστούν με την βιταμίνης C, πιθανώς μέσω της αντιισταμινικής της δράσης.
Η βιταμίνη C αυξάνει την παραγωγή των λεμφοκυττάρων, δηλαδή στρατιές από λευκά αιμοσφαίρια που αντιμετωπίζουν τους ξένους εισβολείς στο σώμα μας, όπως είναι τα λοιμωξιογόνα βακτήρια και οι ιοί.
Είναι ένα ισχυρό και αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό, που προστατεύει το σώμα μας από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν οξειδωτικά προβλήματα. Επιπλέον, αναγεννά την γλουταθειόνη και την βιταμίνη E που έχει εξαντληθεί, ενώ ενεργοποιεί τα ένζυμα που αναζητούν και καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες.
Η βιταμίνη C έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και ως εκ τούτου μειώνει την πιθανότητα της υπέρτασης, καθώς και τα σοβαρά προβλήματα υγείας που ακολουθούν, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Εξασφαλίζει τη σωστή διαστολή των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος δηλαδή μειώνει τον κίνδυνο για ασθένειες όπωςαθηροσκλήρωση, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, και στηθάγχη (ανεπαρκή παροχή αίματος προς την καρδιά που προκαλεί πόνους στο στήθος).
Μειώνει δραματικά τα επίπεδα μολύβδου στο αίμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά που ζουν σε αστικές περιοχές, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι η τοξικότητα από τον μόλυβδο μπορεί να οδηγήσει σε αναπτυξιακά και συμπεριφοριστικά προβλήματα, όπως μαθησιακές δυσκολίες και μείωση του IQ.
Συμμετέχει στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές.
Με τη βοήθεια της βιταμίνης C δημιουργείται L-καρνιτίνη, η οποία βοηθά τον οργανισμό να καίει το λίπος για ενέργεια.
Τα επίπεδα της βιταμίνης C μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή μας και γενικότερα την ψυχική μας υγεία, μιας και είναι απαραίτητη για την κατασκευή πολλών σημαντικών νευροδιαβιβαστών, συμπεριλαμβανομένων της ντοπαμίνης, της νορεπινεφρίνης και της επινεφρίνης.
Η βιταμίνη C βοηθάει στην καταπολέμηση συγκεκριμένων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του οισοφάγου, ο καρκίνος στο πάγκρεας και ο καρκίνος της μήτρας.
Η πρόσληψη βιταμίνης C έχει αποδειχθεί ότι βοηθά την καταπολέμηση του καταρράκτη, αυξάνοντας την ποσότητα της ροής του αίματος στο μάτι.
Τελειώνοντας, αξίζει να σημειωθεί ότι η βιταμίνη C είναι υδατοδιαλυτή και ευαίσθητη στη θερμοκρασία, γεγονός το οποίο θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την παρασκευή τωντροφών. Έτσι, τα ωμά λαχανικά είναι προτιμότερα από τα βρασμένα. Αλλά αν πρέπει κανείς να βράσει τα λαχανικά, όπως π.χ. το μπρόκολο, θα πρέπει να θυμάται ότι η παρασκευή στον ατμό είναι προτιμότερη από το σύνηθες βράσιμο. Αν πάλι πρέπει να καταφύγουμε στο βράσιμο, θα πρέπει να θυμόμαστε να μην τα διατηρούμε στο νερό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί η βιταμίνη C (ως υδατοδιαλυτή) θα περάσει στο νερό και πιθανότατα στον νεροχύτη.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.