Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της λεμονιάς

 

 Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Η λεμονιά είναι το δέντρο που θα σου χαρίσει τους χρήσιμους καρπούς της για τη μαγειρική και τα μυρωδάτα άνθη της. Εάν διαθέτεις μια καλλωπιστική λεμονιά σε γλάστρα είναι σίγουρο ότι θα βοηθήσει σημαντικά στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας του σπιτιού σου. Αν, όμως, είναι φυτεμένη στον κήπο ή την αυλή σου χρειάζεται περιποίηση για να συνεχίζει να καρποφορεί στο μέλλον. Μια από τις εργασίες που πρέπει να γίνονται για τη φροντίδα της είναι το κλάδεμα. 

Ξέρεις, λοιπόν, πώς γίνεται το κλάδεμα λεμονιάς;

Παρακάτω θα μάθεις όλα όσα χρειάζεται!

Έχε στο νου σου ότι το κλάδεμα λεμονιάς είναι απαραίτητο για το δέντρο, καθώς βοηθά στο να αερίζεται επαρκώς η κόμη του. Επίσης, το σωστό κλάδεμα επιτρέπει στο φως του ήλιου να εισέρχεται έως το εσωτερικό του. Παράλληλα, μειώνεται κατά πολύ η πιθανότητα να σπάσουν τα κλαδιά, αφού η λεμονιά δυναμώνει και βελτιώνονται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των καρπών της. 


Κλάδεμα Λεμονιάς: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις! 


Ποια εποχή είναι η κατάλληλη για το κλάδεμα λεμονιάς;

Το κλάδεμα λεμονιάς θα πρέπει να γίνεται συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου. Από τη στιγμή που θα συλλέξεις τους καρπούς του δέντρου μπορείς να το κλαδέψεις. Η κατάλληλη εποχή είναι η άνοιξη. Συγκεκριμένα, μπορείς να κλαδέψεις τη λεμονιά από Φεβρουάριο έως Απρίλιο. Την περίοδο αυτή η παραγωγή θα έχει σίγουρα μειωθεί. Παρ’ όλα αυτά, εμείς σου προτείνουμε να επιλέξεις τα τέλη άνοιξης που τα επίπεδα υγρασίας θα έχουν μειωθεί και το ίδιο και οι πιθανότητες για μυκητολογικές ασθένειες εξαιτίας αυτής. 


Πώς γίνεται το κλάδεμα μόρφωσης;


Στο κλάδεμα μόρφωσης καλείσαι να δώσεις ένα σχήμα στο δέντρο σου και αυτό είναι το κυπελλοειδές. Στο συγκεκριμένο κλάδεμα λεμονιάς θα πρέπει να αφαιρέσεις τα κλαδιά που τείνουν προς το εσωτερικό και μπλέκονται μεταξύ τους ή εμποδίζουν την καλή ροή του αέρα ή του ήλιου. Επίσης, οι ξεροί βλαστοί, οι λαίμαργοι, εκείνοι που κρέμονται προς τα κάτω και τα αδύνατα άκρα πρέπει να απομακρυνθούν από το δέντρο σου. Ιδιαίτερα οι νεαρές λεμονιές που δεν κλαδεύονται αυστηρά τα πρώτα χρόνια, έρχονται γρήγορα σε καρποφορία και δίνουν πλούσιες σοδειές. Επομένως, θα πρέπει να προσέχεις το κλάδεμα λεμονιάς να είναι ελαφρύ.


Πώς γίνεται το κλάδεμα καρποφορίας;

Εφόσον έχεις δώσει ένα σχήμα στη λεμονιά σου, σειρά έχει το κλάδεμα καρποφορίας. Είναι απαραίτητο να γίνεται κάθε χρόνο προκειμένου να μπορείς να χαρείς πολλούς καρπούς από το δέντρο σου. Το κλάδεμα καρποφορίας πρέπει να είναι επίσης ελαφρύ και όχι αυστηρό, αλλιώς θα ξεπεταχτούν περισσότεροι περίσσιοι βλαστοί την επόμενη χρονιά. Για το κλάδεμα λεμονιάς πρέπει να επιλέξεις 3-5 όρθιους βραχίονες, οι οποίοι θα είναι και οι κύριοι του δέντρου. Στη συνέχεια, αφαίρεσε τους εσωτερικούς πυκνούς και ζωηρούς βλαστούς καθώς διασταυρώνονται και μπερδεύονται. Φρόντισε να ορίσεις ένα ύψος γύρω στα 2,5-3 μέτρα, το οποίο θα διατηρείς. Στο ύψος αυτό μπορείς να μεταχειριστείς εύκολα το δέντρο, να μαζέψεις τους καρπούς και να το κλαδέψεις. Επομένως, οτιδήποτε πάνω από αυτό το ύψος πρέπει να κλαδεύεται. Ταυτόχρονα, είναι αναγκαία η απομάκρυνση νεκρών, κατεστραμμένων ή προσβεβλημένων κλάδων.

Η λεμονιά έχει την τάση να παράγει αδύνατους και λεπτούς βλαστούς μεγάλου μήκους. Από αυτούς θα πρέπει να κρατούνται μόνο ορισμένοι που βρίσκονται στα πλάγια. Με τον τρόπο αυτό ενδυναμώνεται η βλάστηση του δέντρου. Επίσης, αναπτύσσονται χαμηλοί περιφερειακοί κλάδοι ή αλλιώς ποδιές, οι οποίοι δεν πρέπει να αφαιρούνται, καθώς είναι ιδιαίτερα παραγωγικοί. Παρ’ όλα αυτά, μόλις οι ποδιές χάσουν την παραγωγική τους δύναμη πρέπει να απομακρύνονται προκειμένου να αφήσουν άλλες με περισσότερη παραγωγικότητα και δύναμη. Για το κλάδεμα λεμονιάς φρόντισε να χρησιμοποιήσεις αρκετά αιχμηρά κλαδευτήρια ή πριόνια, αλλά και γάντια προφύλαξης. Επίσης, έχε στο νου σου όταν κόβεις ένα βραχίονα, να κλαδεύεις πάνω από το κολάρο διογκωμένου ιστού, έτσι ώστε να μη δημιουργηθεί κουφάλα αργότερα.

Extra Tip: Μετά από κάθε κλάδεμα καλό θα ήταν να προστατεύεις το δέντρο σου. Επομένως, μπορείς να ψεκάσεις με χαλκούχο διάλυμα τη λεμονιά. Παράλληλα, άπλωσε στις τομές που έκανες ειδική πάστα κλαδέματος προκειμένου να προφυλάξεις το δέντρο σου από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες.

Ελπίζουμε να έμαθες όλα όσα ήθελες σχετικά με το κλάδεμα λεμονιάς. Ωστόσο, εάν χρειάζεσαι βοήθεια με το κλάδεμα των δέντρων σου, εμείς είμαστε εδώ! Καταχώρησε την εργασία σου στην πλατφόρμα μας και πάρε προσφορές από αξιολογημένους επαγγελματίες κηπουρούς άμεσα και οικονομικά.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

το διαβάσαμε ΕΔΩ