Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Το σέλινο είναι πλούσιο σε πολλά και χρήσιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό συστατικά. Διαθέτει μεγάλη ποσότητα αιθέριου ελαίου στο οποίο οφείλει και το έντονο άρωμα του, επίσης περιέχει ασβέστιο, βιταμίνες B1, B2, K, σίδηρο και φώσφορο.
Το σέλινο έχει φαρμακευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση παθήσεων στα νεφρά, τα αρθριτικά και της ουροδόχου κύστης. Επίσης έχει τονωτικές, ορεκτικές και χωνευτικές ιδιότητες.
Το σέλινο αποτελεί ένα βότανο με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση καθώς είναι καλή πηγή βιταμίνης C και μιας κατηγορίας φλαβονοειδών που λέγονται κουμαρίνες.
Τα φλαβονοειδή αυτά (στα οποία αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό το χαρακτηριστικό του άρωμα) σχετίζονται με ισχυρή δράση κατά των επικίνδυνων ελευθέρων ριζών δρώντας προστατευτικά εναντίον της εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου.
Τόνωση της άμυνας του οργανισμού
Ξεκινάμε από τη σημαντική συμβολή του σέλινου στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ιδανικό βότανο για αντιμετώπιση τόσο της υπέρτασης, όσο και της υψηλής χοληστερίνης. Παράλληλα, έχει την ιδιότητα να αυξάνει την έκκριση ουρικού οξέως. Η χρήση του σέλινου είναι κατάλληλη για διαβητικούς, ενώ παράλληλα ενισχύει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυξάνει τον μεταβολισμό και βοηθάει στη ρύθμιση του, ενώ βοηθάει στην αποβολή τοξινών.
Το σέλινο τονώνει σημαντικά και θρέφει τον καταπονημένο οργανισμό, ενώ σε περιπτώσεις κρυολογήματος, βοηθάει στην αντιμετώπιση του πυρετού.
Η βιταμίνη C έχει δειχθεί από αρκετές κλινικές μελέτες ότι προάγει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, προασπίζοντας έτσι τον οργανισμό μας κατά διαφόρων ασθενειών. Στην ίδια κατεύθυνση δράσης είναι όμως και οι κουμαρίνες, που όπως έδειξαν μελέτες σε ζώα ενισχύουν τη δράση των λευκοκυττάρων (μιας κατηγορίας κυττάρων που συνιστούν το αμυντικό οπλοστάσιο του οργανισμού μας κατά των διαφόρων ιώσεων).
Θρεπτική αξία και % καλυψη των ημερήσιων αναγκών μας
Βιταμίνη Κ: 42%
Βιταμίνη C: 14%
Θειαμίνη (B1): 5%
Φυλλικό: 8%
Ασβέστιο: 6%
Μέχρι και σήμερα επικρατεί η πεποίθηση ότι το σέλινο αδυνατίζει.
Η θεωρία πίσω από τη διαδεδομένη αυτή άποψη έχει να κάνει με τη διουρητική δράση που έχει παρατηρηθεί στο βότανο αυτό. Θα πρέπει https://www.therapeftis.eu/ωστόσο να τονιστεί ότι διουρητική δράση δεν σημαίνει αδυνάτισμα, αλλά απώλεια υγρών, που σημαίνει ότι αυτά γρήγορα επανέρχονται με την πρόσληψη λίγου νερού.
Πέραν του οργανισμού, τονώνει ιδιαίτερα πολύ και το πνεύμα.
Η χρήση του σέλινου θεωρείται απαραίτητη σε περιπτώσεις υπερκόπωσης, πνευματικής ατονίας, νευρικής εξάντλησης και σε περιόδους πνευματικής εργασίας έντονα απαιτητικής.
Είναι φυσικό αφροδισιακό και ήπιο ηρεμιστικό.
Επίσης, το σέλινο έχει μεν αρκετό κάλιο, έναν ηλεκτρολύτη στον οποίο αποδίδεται κατά βάση η διουρητική του δράση, αλλά παράλληλα περιέχει και αρκετό νάτριο, έναν ηλεκτρολύτη που δρα ανταγωνιστικά στο κάλιο.
Τέλος σύμφωνα με την Ιπποκρατική θεώρηση το σέλινο βοηθάει στην διατήρηση της καλής λειτουργίας και ποιότητας των οστών,πράγμα που το προδίδει το σχήμα του!
Το σέλινο δεν πρέπει να καταναλώνεται από άτομα που πάσχουν από οποιουδήποτε τύπου νεφρική δυσλειτουργία και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Το αιθέριο έλαιο επειδή είναι δυνατό, πρέπει να
χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς με επίβλεψη ειδικού. Ενώ, η
χρήση του αιθέριου ελαίου δεν πρέπει να γίνεται κατά τη διάρκεια της
ημέρας, διότι είναι φωτοευαίσθητο.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
Social Plugin