Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Προειδοποιητικά σημάδια της δυσανεξίας στη γλουτένη και πως να την θεραπεύσεις !

H δυσανεξία στη γλουτένη και η κοιλιοκάκη συχνά χρησιμοποιούνται λανθασμένα για την ίδια κατάσταση.  Η δυσανεξία στην γλουτένη είναι μια αλλεργική αντίδραση στην πεπτική οδό. Η κοιλιοκάκη είναι μια κληρονομική αυτοάνοση ασθένεια (δεν συμφωνώ απόλυτα , αλλά είναι άλλο θέμα) που επηρεάζει και μπορεί να βλάψει το λεπτό έντερο.

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
 

Ωστόσο, τα συμπτώματα για τις δύο αυτές ασθένειες είναι συνήθως τα ίδια.
Η δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να λάβει διάφορες μορφές ανάλογα με το πρόσωπο που επηρεάζεται.
Περισσότερες από 55 ασθένειες έχουν συνδεθεί με την δυσανεξια στην γλουτένη, την πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, σίκαλη, και κριθάρι. Υπολογίζεται ότι το 99% των ανθρώπων που έχουν είτε δυσανεξία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη δεν έχουν ποτέ διαγνωστεί.
Αν έχετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι έχετε δυσανεξία στη γλουτένη:
Εδώ είναι τα κυριότερα  συμπτώματα της δυσανεξίας στη γλουτένη:

Πεπτικά προβλήματα

Υπάρχουν πολλά πεπτικά προβλήματα που σχετίζονται με δυσανεξία στη γλουτένη.
Πεπτικά προβλήματα όπως αέρια, φούσκωμα, διάρροια και ακόμα  δυσκοιλιότητα.  Δυσκοιλιότητα ιδιαίτερα σε παιδιά μετά απο  φαγητό που περιέχει γλουτένη.  (Medicine Net)

Θυλακική Υπερκεράτωση
Θυλακική Υπερκεράτωση, αλλιώς γνωστή ως το δέρμα κοτόπουλου, είναι μια κατάσταση του δέρματος που εμφανίζεται με σκληρά εξογκώματα στο δέρμα, συνήθως στο πίσω μέρος των χεριών  σας.
Αυτή η κατάσταση του δέρματος μαζί με την ερπητοειδή δερματίτιδα, μια παρόμοια κατάσταση του δέρματος, έχουν συνδεθεί με την δυσανεξία στη γλουτένη.
Αυτό προκαλείται ως αποτέλεσμα της ανεπάρκειας λιπαρών οξέων και κατά δεύτερο λόγο ανεπάρκειας σε βιταμίνη Α που προκαλείται απο την δυσαπορόφηση λίπους, με την καταστροφή τησ βλενογόνου του εντέρου απο την γλουτένη.

Απώλεια Ενέργειας ή διαταραχή Προσοχής

Εάν αισθάνεστε ότι το μυαλό σας είναι ομιχλώδες ή αισθάνεστε κουρασμένοι, άγχος,  κατάθλιψη, μεταβολές στη διάθεση και ADD, διαταραχή συγκέντρωσης ή προσοχής, μετά από την κατανάλωση ενός γεύματος με γλουτένη, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι της δυσανεξία στη γλουτένη. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας εργάζεται σκληρά για να αφαιρέσει μια επιβλαβή ουσία. (Allergic Living)

Η διάγνωση μιας αυτοάνοσης νόσου

Αν έχετε διαγνωστεί με μια αυτοάνοση ασθένεια, όπως  θυρεοειδίτιδα, Hashimoto,  ρευματοειδή αρθρίτιδα, ελκώδη κολίτιδα, λύκος,  ψωρίαση,  σκληρόδερμα ή σκλήρυνση κατά πλάκας, ο ένοχος θα μπορούσε να είναι μια δυσανεξία στη γλουτένη. Πολλοί άνθρωποι με δυσανεξία στη γλουτένη θα αναπτύξουν τα συμπτώματα μιας αυτοάνοσης νόσου ειδικά εάν έχουν κοιλιοκάκη.

Νευρολογικά συμπτώματα
Τα νευρολογικά προβλήματα όπως η περιφερική νευροπάθεια (μυρμήγκιασμα στα άκρα), η επιληψία, η κατάθλιψη, το άγχος, και ADHD όλα συνδέονται με δυσανεξία στη γλουτένη.

Η υπογονιμότητα

Όταν ένα πρόσωπο που έχει δυσανεξία στη γλουτένη και παρόλα αυτά τρώει γλουτένη, βάζει το σώμα του σε μια φλεγμονώδη κατάσταση και  αυτό μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα και στα δύο φύλλα. Ορμονικές ανισορροπίες, όπως PMS, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή ανεξήγητη υπογονιμότητα.

Ημικρανίες

Οι ημικρανίες προκαλούνται συνήθως από τροφικές δυσανεξίες όπως η σοκολάτα ή γλουτένη. Εάν έχετε χρόνιες ημικρανίες, μπορεί να είναι μια δυσανεξία στη γλουτένη. Πολλοί ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με κεφαλαλγίες και ημικρανίες δεν μπορούν να βρουν την αιτιολογία.


Xρόνια κόπωση, ινομυαλγία

Σύμφωνα με μια μελέτη, μια δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να είναι η πηγή της χρόνιας κόπωσης ή της ινομυαλγίας.  Πολλοί άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με αυτές τις ασθένειες  δεν καταλαβαίνουν τι τις προκαλεί. Αυτές οι διαγνώσεις απλά δείχνουν ότι ο συμβατικός γιατρός σας δεν μπορεί να εντοπίσει την αιτία της κούρασης ή του πόνου σας.

Πόνος στις αρθρώσεις, φλεγμονή
Πόνος στις αρθρώσεις, όπως δάχτυλα, τα γόνατα ή τους γοφούς. φλεγμονή και οίδημα είναι ένα κοινό σημάδι δυσανεξίας στη γλουτένη.

Κυκλοθυμία, Αλλαγές διάθεσης

Η κατανάλωση γλουτένης μπορεί να προκαλέσει άγχος, κατάθλιψη και εναλλαγές της διάθεσης, ADD, διαταραχή συγκέντρωσης ή προσοχής.

Πώς να ανακαλύψτε τη δυσανεξία στη γλουτένη;

Ο πιο απλός τρόπος για να ανακαλύψετε εάν έχετε κάποιο πρόβλημα με την γλουτένη, είναι να κάνουμε μια διατροφή χωρίς γλουτένη για τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες και στην συνέχεια να την επαναφέρουμε στη διατροφή μας.
Η γλουτένη είναι μια πολύ μεγάλη πρωτεΐνη και μπορεί να πάρει μήνες ή ακόμη και χρόνια για να αποβληθεί εντελώς από το σύστημά σας, έτσι όσο περισσότερο διάστημα μπορείτε να την εξαλείψετε από τη διατροφή σας πριν από την επαναφορά, τόσο το καλύτερο.
Όταν η διατροφή χωρίς γλουτένη σας κάνει να αισθάνεστε πολύ καλύτερα ή αισθάνεστε χειρότερα όταν την επαναφέρετε στη διατροφή σας, τότε η γλουτένη είναι το πρόβλημα. αυτούς. Για να έχετε σωστά αποτελέσματα από αυτή τη μέθοδο δοκιμής θα  πρέπει η εξάλειψη της γλουτένης από τη διατροφή σας, να είναι 100% .

Πως να θεραπεύσετε την δυσανεξία στη γλουτένη;

Η εξάλειψη της γλουτένης 100% από τη διατροφή σας, σημαίνει 100%. Ακόμη και ίχνη γλουτένης από  φάρμακα ή συμπληρώματα μπορεί να είναι αρκετή για να προκαλέσει μια ανοσολογική αντίδραση στο σώμα σας.
Ο κανόνας 80/20 ή "εμείς δεν το τρώμε στο σπίτι μας, μόνο όταν τρώμε έξω» είναι μια πλήρης παρανόηση. Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε το 2001, αναφέρει ότι για τα άτομα με κοιλιοκάκη ή  ευαισθησία στη γλουτένη τα οποία τρώνε γλουτένη μόνο μία φορά το μήνα αύξησε τον σχετικό κίνδυνο θανάτου στο 600%.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

 Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram