Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Πως και γιατί ΠΡΕΠΕΙ να φυτέψεις ρίγανη στη γλάστρα !

 

Σύμφωνα με τον Γαληνό, τον φημισμένο Έλληνα γιατρό της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, η χλωρή (και όχι η ξερή) ρίγανη συγκαταλέγεται στα βότανα που λεπταίνουν και δυναμώνουν το σώμα.
Είναι εξαιρετικό φαρμακευτικό φυτό (φυσικό αντιβιοτικό) με αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

  Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Εξολοθρεύει τα παράσιτα του εντέρου και τονώνει το πεπτικό σύστημα.
Είναι αντικαρκινογόνο βότανο.
Περιέχει φυτοοιστρογόνα, πολύ χρήσιμα (κυρίως) στις γυναίκες.

Απωθεί εχθρούς και ασθένειες των φυτών προστατεύοντας όχι μόνο τον εαυτό της αλλά και τα διπλανά φυτά.
Ονειρεύτηκες να μυρίζει κάποια στιγμή το μπαλκόνι σου φρέσκια ρίγανη; Είναι πολύ εύκολο να το κάνεις πραγματικότητα – και μάλιστα είναι η καταλληλότερη εποχή. Η ρίγανη φυτεύεται συνήθως από τον Οκτώβριο μέχρι τα τέλη Απριλίου, ακόμα και με μικρά κομμένα κλωνάρια. Όμως η ανοιξιάτικη ρίγανη είναι η πιο…τυχερή, αφού το δημοφιλές βότανο λατρεύει τον άπλετο ήλιο.

Γιατί να την προτιμήσεις
 

Η ρίγανη είναι το μυρωδικό που θα έπρεπε να έχει σε γλάστρα κάθε ελληνικό σπίτι, για πολλούς λόγους:

Η μυρωδιά της φρεσκοκομμένης ρίγανης δεν συγκρίνεται με εκείνη της αποξηραμένης.

Στην Αρχαία Ελλάδα τη συναντάμε να είναι σύμβολο χαράς και ευτυχίας καθώς τα γαμήλια στεφάνια συνήθιζαν να περιέχουν και κλαδιά ρίγανης αλλά και σαν καρύκευμα στην μαγειρική και σαν ένα από τα βασικότερα και ισχυρότερα ιάματα.
Σύμφωνα με τον Γαληνό, τον φημισμένο Έλληνα γιατρό της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, η χλωρή (και όχι η ξερή) ρίγανη συγκαταλέγεται στα βότανα που λεπταίνουν και δυναμώνουν το σώμα.
Νοστιμίζει πολλά ελληνικά φαγητά (φρέσκια ή ξερή) – και όχι μόνο τη χωριάτικη σαλάτα.Μάλιστα, έχει βρεθεί ότι η ρίγανη έχει 12 φορές ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι, 30 από την πατάτα και 42 από το μήλο.
Στην Ελλάδα φυτρώνει η καλύτερη ρίγανη παγκοσμίως – άρα επιβάλλεται να την απολαμβάνουμε και… σπιτική κατευθείαν από το μπαλκόνι μας.
Είναι εξαιρετικό φαρμακευτικό φυτό (φυσικό αντιβιοτικό) με αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Η ρίγανη είναι ένα δυνατό αρωματικό χόρτο, το οποίο ελευθερώνει από τους σπασμούς και τον λόξιγκα,- διευκολύνει την πέψη και ανοίγει την όρεξη, έχει ελαφρώς αποχρεμπτικές, αντιδιαρροϊκές, αντιφλεγμονώδεις, βακτηριοκτόνες και αντιαιμορραγικές ικανότητες, αυξάνει την ούρηση και το ίδρωμα. Η ρίγανη έχει επιπλέον ειδική σχέση με τα γεννητικά όργανα των γυναικών. Ο ανθός της ως αφέψημα είναι αντισπασμωδικός και τονωτικός της μήτρας. Είναι βότανο εμμηναγωγό, βοηθά τη γέννα. Ποδόλουτρα ή μπάνια σε ρίγανη βοηθούν στην περίπτωση αμμηνόρροιας.
Εξολοθρεύει τα παράσιτα του εντέρου και τονώνει το πεπτικό σύστημα.
Απωθεί εχθρούς και ασθένειες των φυτών προστατεύοντας όχι μόνο τον εαυτό της αλλά και τα διπλανά φυτά.

Λίγη ρίγανη μέσα στην τροφή των πτηνών τα προστατεύει από αρρώστιες.
Με τα πρώτα συμπτώματα του κρυολογήματος ή της γρίπης δεν ξεχνάμε να τοποθετούμε μερικές σταγόνες ριγανέλαιο σε ένα χαρτομάντιλο ή σε λίγο βαμβάκι το οποίο βάζουμε δίπλα στο μαξιλάρι μας για να βοηθήσει στην αποσυμφόρηση της μύτης.

Το αφέψημα της ρίγανης οι κυρίες μπορούν να το χρησιμοποιήσουν ώς λοσιόν καθαρισμού, μιάς και είναι άριστο στο να απομακρύνει ρύπους και υπολείμματα από το δέρμα. Εάν διαπιστώσετε πως μετά την ολιγοήμερη χρήση της γεμίσατε σπυράκια, μην ανησυχήσετε, αυτό είναι δείγμα πως υπήρχε πρόβλημα στο εσωτερικό της επιδερμίδος σας και η ρίγανη το έφερε στην επιφάνεια ώστε να εξαλειφθεί!

Υπό μορφή τσαγιών βοηθάει στην υπέρταση και αρτηριοσκλήρυνση. Έχοντας θεραπευτικές και επουλωτικές ιδιότητες χρησιμοποιείται υπό μορφή γάργαρων για τις φλεγμονές και έλκη της κοιλότητας του στόματος και αμυγδαλιών.

Πώς θα την περιποιηθείς


Η ρίγανη είναι ξερικό φυτό – ας μην ξεχνάμε ότι φυτρώνει σε μέρη άγονα και άνυδρα, σε βράχους, βουνά και ραχούλες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ποτίζεται με μέτρο, για να μην υποβαθμιστεί η ποιότητά της, αλλά και για να ξεδιπλώσει όλο το άρωμά της. Διότι όσο πιο σπάνια ποτίζεται, τόσο πιο αρωματική γίνεται. Το ύψος της μπορεί να φτάσει τα 50 εκατοστά και είναι πολύ βολική: δε χρειάζεται πολύ χώμα, ενώ, όπως αναφέρθηκε, το ξηρό έδαφος τη βοηθά να ευδοκιμήσει καλύτερα. Επίσης είναι πολύ εύκολο να την πολλαπλασιάσετε φυτεύοντας κομμένα κλαδιά της σε γλαστράκια κατά τον Μάρτιο. Το μόνο που δεν αρέσει στο σκληραγογημένο αυτό φυτό είναι οι αμμουδερές παραλίες και οι βάλτοι ποτέ μα ποτέ δεν θα τη βρούμε σε αυτές τις περιοχές και ενώ αγαπάει υπερβολικά τον ήλιο θα τη βρούμε να αντέχει και σε θερμοκρασίες χαμηλές ακόμα και σε μείον 25 βαθμούς.

Ας δούμε τώρα πως συλλέγουμε τη ρίγανη: η καλύτερη εποχή είναι η εποχή της ανθοφορίας, κόβουμε τα ανθισμένα κλωνάρια περίπου 30 με 35 εκατοστά μέγεθος τα κάνουμε ματσάκια -όχι πολύ παχιά περίπου 4 με 5 εκατοστά τα δένουμε χαμηλά στη βάση τους και τα κρεμάμε ανάποδα σε σκιερό μέρος να ξηραθούν.

Περιμένουμε μέχρι να ξεραθούν τελείως και τρίβουμε με το χέρι τα φύλλα και τους ανθούς-όχι με το μίξερ όπως έχω δει να γίνεται τώρα τελευταία που τρίβεται μαζί και το κοτσάνι- μόλις την τρίψουμε την αποθηκεύουμε σε γυάλινο σκουρόχρωμο βάζο και την φυλάσσουμε σε σκοτεινό-ξηρό μέρος για δύο το πολύ χρόνια.

Και μην ξεχνάμε: η άγρια ρίγανη είναι μία από εκείνες τις σπάνιες ουσίες που το λάδι της έχει τη δύναμη να μας δώσει συνεπή θετικά αποτελέσματα αν μια λοίμωξη αναπτυχθεί.©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram