Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Θεραπείες της ΦΥΣΗΣ για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα υγείας στο σημερινό κόσμο. Είναι επίσης γνωστή ως παλινδρόμηση οξέων ή νόσος πεπτικού έλκους. Το πρόβλημα αυτό περιλαμβάνει την άνοδο στομαχικών υγρών στο λαιμό, κάτι το οποίο μερικές φορές προκαλεί τόσο σοβαρό κάψιμο που πολλοί άνθρωποι το συγχέουν με καρδιακή προσβολή.

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Οι άνθρωποι που πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση τείνουν επίσης να αντιμετωπίζουν και άλλες δυσάρεστες συνέπειες σε διαφορετικά μέρη του σώματός τους. Η αίσθηση του καψίματος και της οξύτητας σχεδόν πάντα προκαλεί διαταραχές ύπνου και ροχαλητό, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε άσθμα, δυσπεψία, δυσάρεστη αναπνοή, φλεγμονή του οισοφάγου, δημιουργία έλκους και, σε σοβαρές περιπτώσεις, σε καρκίνο του οισοφάγου.

Είναι πολύ σημαντικό να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες προκειμένου να καταπολεμήσετε αποτελεσματικά τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και τα συμπτώματά της. Θα πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, καθώς και την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, ραφιναρισμένων τροφίμων, καφεΐνης, οινοπνεύματος ή λίπους. Αντί αυτών, συνιστούμε να αυξήσετε την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής άλεσης, ειδικά εκείνων που είναι πλούσια σε ίνες.

Αν παρουσιάζετε συχνά γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και σας προκαλεί αρκετά από τα προαναφερθέντα προβλήματα, ίσως κάποια από τις παρακάτω σπιτικές θεραπείες μπορεί να συμβάλει στη μείωση ή στην πρόληψη της ενοχλητικής αίσθησης καψίματος και άλλων συμπτωμάτων.


Χυμός αλόης βέρα


Ο χυμός αλόης βέρα έχει πολλές ιδιότητες που ενισχύουν με πολλούς τρόπους την υγεία σας. Μία από τις ωφέλειές του είναι η αντιφλεγμονώδης δράση του, που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Συνιστούμε την κατανάλωση τουλάχιστον μισού φλιτζανιού χυμού αλόης πριν από τα γεύματα. Είναι σημαντικό να έχετε υπόψη ότι ο συγκεκριμένος χυμός έχει υπακτική δράση.
Αγνό μηλόξυδο

Το αγνό μηλόξυδο είναι ακόμα μία δημοφιλής θεραπεία για την ανακούφιση από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Απλώς διαλύστε μία κουταλιά της σούπας αγνό μηλόξυδο σε ένα μεγάλο ποτήρι νερό και πιείτε το μόλις εμφανιστεί το πρώτο σύμπτωμα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.


Μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα είναι ένα πολύ οικονομικό συστατικό, που συνιστάται για τη ρύθμιση των επιπέδων του pH στο σώμα. Χάρη σε αυτή την ιδιότητα, αποτελεί επίσης εξαιρετική θεραπεία για την ανακούφιση από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Απλώς διαλύστε ένα κουταλάκι του τσαγιού μαγειρική σόδα σε ένα μεγάλο ποτήρι νερό.

Γλυκόριζα

 
Η γλυκόριζα λειτουργεί ως προστατευτικό τζελ, επειδή δημιουργεί ένα στρώμα προστασίας στο στομάχι. Είναι εξαιρετική για τη μείωση και την πρόληψη των δυσάρεστων συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Συνιστούμε να την καταναλώνετε σε μορφή εγχύματος ή εκχυλίσματος.

Τζίντζερ

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η ρίζα του τζίντζερ προστατεύει το στομάχι, επειδή μπλοκάρει τα οξέα και καταστέλλει το ελικοβακτήριο του πυλωρού (Helicobacter pylori). Μάλιστα, αυτό το φυσικό συστατικό μπορεί να είναι μέχρι και οχτώ φορές αποτελεσματικότερο από τη λανσοπραζόλη, ένα φάρμακο για την πρόληψη του έλκους. Για να καταπολεμήσετε τα προβλήματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, απλώς φτιάξτε ένα έγχυμα με ένα κουταλάκι του τσαγιού φρέσκο τζίντζερ και ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Αφήστε το στην άκρη για πέντε λεπτά και πίνετέ το πριν από κάθε γεύμα.

Γλουταμίνη

Η γλουταμίνη είναι ένα αμινοξύ το οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει τις γαστρεντερικές βλάβες που προκαλεί το ελικοβακτήριο του πυλωρού. Αν και το σώμα την παράγει φυσικά, μπορείτε επίσης να την εξασφαλίσετε καταναλώνοντας τροφές όπως μοσχάρι, κοτόπουλο, ψάρι, αβγά, γαλακτοκομικά προϊόντα και μερικά φρούτα και λαχανικά όπως ο μαϊντανός και το σπανάκι.
Άλλες σημαντικές συμβουλές για την καταπολέμηση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης
Εκτός από το να δοκιμάσετε μία από τις σπιτικές θεραπείες που προαναφέρθηκαν, είναι πολύ σημαντικό να δώσετε προσοχή σε μερικές σημαντικές συστάσεις για την καταπολέμηση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης:
Αφιερώνετε αρκετό χρόνο στο γεύμα σας για να τρώτε καλά και να μασάτε σωστά την τροφή σας, έτσι ώστε να μη δημιουργείται φλεγμονή ή πίεση στο στομάχι.

Το τελευταίο γεύμα της ημέρας θα πρέπει να είναι ελαφρύ, ενώ θα πρέπει να τρώτε τουλάχιστον τρεις ώρες πριν πάτε για ύπνο.
 
Αποφεύγετε τις ερεθιστικές η όξινες τροφές που μπορεί να προκαλέσουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Όταν αρχίζετε να τρώτε, μην ξεκινάτε από τις τροφές που είναι πλούσιες σε άμυλο. Είναι καλύτερα να ξεκινάτε με τα λαχανικά ή το κρέας και να αφήνετε τις πατάτες ή το ψωμί για το τέλος.
Αν είστε παχύσαρκοι, είναι πολύ σημαντικό να αρχίσετε να αναζητάτε επιλογές αδυνατίσματος, επειδή πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η παχυσαρκία δυσκολεύει τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα στο να παραμείνει κλειστός, με συνέπεια να προκαλείται γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, επειδή ερεθίζουν το στομάχι και ευνοούν τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram