Αν ταλαιπωρείστε συχνά από πονοκεφάλους, ακολουθήστε τις συμβουλές των ειδικών από την κορυφαία κλινική Mayo και απαλλαγείτε από τις ενοχλήσεις.
Οι συχνοί πονοκέφαλοι αφορούν περισσότερους ανθρώπους απ’ όσους ίσως υπολογίζουμε. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πρόκειται για έναν στους δύο ενήλικες. Όπως εξηγούν οι γιατροί της Νευρολογικής Πτέρυγας της Κλινικής Mayo, ο πόνος μπορεί να είναι τόσο έντονος ώστε να διακοπεί άμεσα κάθε δραστηριότητα, ενώ μπορεί να διαρκέσει κάποιες ώρες ή και ημέρες ανεξαρτήτως της έντασής του.
Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν ώστε ο «απρόσκλητος επισκέπτης» να περιορίσει τις εμφανίσεις του;
Οι ειδικοί προτείνουν έξι απλές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής σας που θα ανακουφίσουν από τη συχνότητα και ένταση των πονοκεφάλων, συμβάλλοντας παράλληλα στη διαχείριση παθήσεων και διαταραχών όπως η καρδιακή νόσος, η κατάθλιψη, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και η υπέρταση.
1. Τακτική άσκηση
Η άσκηση μπορεί να αποτρέψει την ενοχλητική κεφαλαλγία χάρη στην ανακούφιση που προσφέρει κατά του στρες και την απελευθέρωση ενδορφινών, μια ομάδα ορμονών που εμποδίζουν τα σήματα πόνου να φτάσουν στον εγκέφαλο. Συστήνονται 30 λεπτά άσκησης ήπιας έντασης τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα ή 150 λεπτά εβδομαδιαίως. Αν πάλι προτιμάτε πιο στατική γυμναστική, θα βρείτε σίγουρα ενδιαφέρον αυτό το άρθρο για την καταπολέμηση της ημικρανίας.
2. Λιγότερη καφεΐνη
Αν και κάποια μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για την καταπολέμηση των πονοκεφάλων περιλαμβάνουν καφεΐνη, πρέπει πάντα να έχετε κατά νου ότι η υπερκατανάλωση της ουσίας θα έχει μάλλον αντίθετα αποτελέσματα. Εκτιμάται ότι η υπερβολή οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης με πιθανότατη συνέπεια τον πονοκέφαλο. Προσπαθήστε να μείνετε οπωσδήποτε μακριά από ενεργειακά ποτά και αναψυκτικά και περιοριστείτε στη μία κούπα καφέ ή τσάι ημερησίως. Σε περίπτωση που η καφεΐνη είναι το απαραίτητο «ξυπνητήρι», τι θα λέγατε να δοκιμάσετε μια εναλλακτική μέθοδο βέβαιης αφύπνισης;
3. Σωστή διατροφή
Ίσως έχετε παρατηρήσει πως κάποια τρόφιμα πυροδοτούν τους αφόρητους πονοκεφάλους και ημικρανίες. Κάποιοι μάλιστα βρήκαν «σωτηρία» όταν προχώρησαν σε αλλαγές στη διατροφή τους. Ορισμένες τροφές όπως οι υπερεπεξεργασμένες, η καφεΐνη, η σοκολάτα, τα παλαιωμένα τυριά, τα επεξεργασμένα κρέατα με υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα ή τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, η γλουτένη και το αλκοόλ, έχουν αποδειχθεί «εχθροί» όσων ταλαιπωρούνται από κεφαλαλγίες. Έρευνες έχουν δείξει πως συγκεκριμένα ψάρια μπορούν να μειώσουν την ένταση των ημικρανιών αλλά εναλλακτικές επιλογές υπάρχουν και για αμιγώς χορτοφάγους (διαβάστε εδώ).
4. Αποφυγή ουσιών
Αλκοόλ, κάπνισμα και ναρκωτικές ουσίες επηρεάζουν τον εγκέφαλο και όχι με θετικό τρόπο. Προσπαθήστε να αποφεύγετε το παραπάνω τρίπτυχο είτε περιορίστε το αλκοόλ σε ένα ποτό την ημέρα αν είστε γυναίκα και δύο αν είστε άνδρας. Όσο για το κάπνισμα ή τα ναρκωτικά, η διακοπή τους είναι η κίνηση-ματ.
4. Καλός ύπνος
Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι αναπόσπαστο συστατικό της ευημερίας μας αλλά και σύμμαχος κατά του πονοκέφαλου. Μην προσπαθήσετε να τηρήσετε «με το ζόρι» τις οκτώ ώρες βραδινού ύπνου αλλά προσαρμόστε τον στις δικές σας ανάγκες. Το πιο σημαντικό είναι να μην το παρακάνετε αλλά ούτε και να τον στερείστε, ιδίως μετά από κάποια ηλικία, όπως έδειξε έρευνα. Παράλληλα αν ροχαλίζετε ίσως θα έπρεπε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό για το ενδεχόμενο υπνικής άπνοιας.
Σε κάθε περίπτωση, αυτά είναι τα δέκα κορυφαία tips για έναν ήρεμο ύπνο.
6. Αποβολή άγχους
Πείτε αντίο στο άγχος και το στρες ή προσπαθήστε να τα ελέγξετε αν θέλετε λιγότερους πονοκεφάλους. Βρείτε μια δραστηριότητα που σας ανακουφίζει από το άγχος, βγείτε με φίλους είτε επιλέξετε τη μοναχικότητα αν λειτουργεί αγχολυτικά για εσάς. Μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιον από τους οκτώ τρόπους μείωσης του στρες που προτείνουν οι ειδικοί καθώς και την υιοθέτηση ενός μοτίβου διατροφής που προστατεύει από το άγχος και την κατάθλιψη.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
Ακολουθήστε μας και στο Facebook
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram
το διαβάσαμε ΕΔΩ
ygeiamou.gr
Social Plugin