Ντομάτα, ο βασιλιάς του λαχανόκηπου!
Η ντομάτα είναι η πιο δημοφιλής καλλιέργεια κηπευτικών και αποτελεί βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής. Οι ντομάτες χρησιμοποιούνται σε όλες τις κουζίνες του κόσμου ως φρέσκο λαχανικό και με τη μορφή κόκκινης σάλτσας.
Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η ντομάτα διαθέτει υψηλή διατροφική αξία, καθώς περιέχει πλήθος βιταμινών, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών ουσιών. Η πιο σημαντική αντιοξειδωτική ουσία της ντομάτας είναι το λυκοπένιο, στο οποίο οφείλεται το έντονο κόκκινο των καρπών της.
Η ντομάτα καλλιεργείται μαζί με σκόρδο, κατιφέ, κρεμμύδι, μαϊντανό, σχοινόπρασο, καπουτσίνο, καρότο, τσουκνίδα, βασιλικό, μέντα, μελλισόχορτο.
Η καλλιέργεια σκόρδου ανάμεσα στις ντομάτες τις προστατεύει από τον τετράνυχο, ο κατιφές από έντομα και νηματώδεις του εδάφους, ενώ η τσουκνίδα η μέντα και το μελλισόχορτο καλυτερεύει την ποιότητά της.
Ο βασιλικός απωθεί τις μύγες, τα κουνούπια και τα σκουλήκια των καρπών, τις βοηθάει στις ασθένειες και συμβάλει στην ανάπτυξή τους.
Οι ντομάτες δεν έχουν πρόβλημα να καλλιεργούνται στο ίδιο μέρος κάθε χρόνο.
Δεν καλλιεργείται με πατάτες, μάραθο, καλαμπόκι, αγγούρι, λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, γογγύλι, άνιθο. Μην τις φυτεύεται κάτω από καρυδιές γιά την αποφυγή της μάρανσης του καρυδιού. Η ντομάτα είναι φυτό το οποίο καλλιεργείται ως μονοετές φυτό.
Ανήκει στην οικογένεια των στρυχνοειδών. Οι αναρριχώμενες και ημιαναρριχώμες ντομάτες χρειάζονται στήριξη με σπάγκο ή καλάμι. Οι λεγόμενες αυτοκλαδευόμενες ντομάτες δεν χρειάζονται στήριξη καθώς έχουν την ικανότητα να τυφλώνουν την κορυφή τους και να μην αυξάνονται προς τα πάνω. Η ντομάτα συνήθως έχει σφαιρικό καρπό, είναι βρώσιμη και έχει κόκκινο χρώμα. Η ντομάτα στην πραγματικότητα, παρότι συχνά την συναντάμε στην κατηγορία των λαχανικών, θεωρείται φρούτο. Τρώγεται σκέτη, στην σαλάτα αλλά και σε σάλτσες. Καλλιεργείται καθόλα τη διάρκεια του χρόνου σε θερμοκήπια.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
Ακολουθήστε μας και στο Facebook
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram
το διαβάσαμε ΕΔΩ
Social Plugin