Η βιταμίνη D, επηρεάζει πάνω από 2.000 γονίδια στο ανθρώπινο σώμα.
Τα τελευταία χρόνια, έχει δημοσιευτεί πολύ μεγάλος αριθμός μελετών σχετικά με τα οφέλη της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό. Η διατήρηση υψηλών επιπέδων βιταμίνης d στο αίμα είναι βασική προϋπόθεση για να είμαστε υγιείς.
Υπολογίζεται ότι το 20-80% του πληθυσμού της Ευρώπης (ανάλογα την χώρα) πάσχει από ανεπάρκεια βιταμίνης D. Είναι πραγματικά μεγάλο το νούμερο!
Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Πιθανά συμπτώματα από την έλλειψης της μπορεί να είναι η μυϊκή αδυναμία, πόνος σε όλο το σώμα, χρόνια κόπωση, συχνά κρυολογήματα ακόμα και κατάθλιψη.
Πρόσφατη μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο στο Σικάγο, έδειξε ότι οι ασθενείς με ανεπάρκεια βιταμίνης D, κάτω από 20 μονάδες, είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν θετικές εξετάσεις του COVID-19, σε σύγκριση με ασθενείς που είχαν επαρκή επίπεδα αυτής της βιταμίνης.
Σε αυτό το άρθρο θα μοιραστώ μαζί σας όλα αυτά που πρέπει να γνωρίζετε, για την τόσο σημαντική και πολύτιμη βιταμίνη D.
ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D
Η βιταμίνη D είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος υγείας για όλες τις ηλικίες. Στην πραγματικότητα η βιταμίνη D δεν είναι μία, αλλά πρόκειται για μια ομάδα από πολλές βιταμίνες, όπως βιταμίνη D2 D3 D4 D5 και D6. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι την μεγαλύτερη βιολογική αξία έχει η βιταμίνη D3 και αυτή την μορφή να προτιμάτε. Για αυτό, όταν αναφερόμαστε στην βιταμίνη D, εννοούμε πάντα την βιταμίνη D3.
ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ
Αυτό που διαπιστώθηκε αρχικά, είναι ότι η βιταμίνη D συμβάλλει στην πρόληψη παθήσεων των οστών. Ένα παράδειγμα είναι η οστεοπόρωση και η ραχίτιδα, η οποία αποτελεί μια πάθηση που οφείλεται κυρίως στην έλλειψη βιταμίνης D και χαρακτηρίζεται από μειωμένη αφομοίωση του ασβεστίου από τα οστά.
Δηλαδή, αν ένα άτομο έχει ανεπάρκεια βιταμίνης D, τότε αυτό επηρεάζει αρνητικά, σε μεγάλο βαθμό, την απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά.
ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Εννοείται ότι η δράση της βιταμίνης D δεν τελειώνει εδώ.
Αυτό που είναι πολύ σημαντικό για εμας, είναι η ικανότητα της βιταμίνης D να επιδρά στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Και πράγματι, αυτή η βιταμίνη είναι άκρως απαραίτητη για να έχουμε ισχυρή άμυνα του οργανισμού. Όλο και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D, πιο δύσκολα αντιμετωπίζουν τον κορονοιο.
Για αυτό αν θέλετε να προστατευτείτε από οποιονδήποτε ιο, καλό θα ήταν να αποκαταστήσετε το επίπεδο της βιταμίνης D.
Σχετικά με το πως να διαπιστώσετε την έλλειψη βιταμίνης D και πως να την λαμβάνεται, θα αναφέρω παρακάτω.
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΝΤΟΠΑΜΙΝΗΣ & ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗΣ
Η βιταμίνη D συμμετέχει ενεργά και στην παραγωγή ντοπαμίνης και σεροτονίνης. Είναι οι γνωστές σε όλους ‘ορμόνες της χαράς’. Για αυτό όταν υπάρχει έλλειψη αυτής της βιταμίνης D πολύ συχνά εκδηλώνεται η απάθεια και η κακή διάθεση.
Παρεμπιπτόντως έχει διαπιστωθεί ιατρικά ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης D συνδέεται άμεσα με τη στάση και την αντίληψη που έχουμε για τη ζωή. Για αυτό δεν είναι καθόλου παράξενο, αν κατά την διάρκεια και μετά την χειμερινή περίοδο, δηλαδή όταν οι μέρες είναι μικρές και υπάρχει περιορισμός στην έκθεση των ηλιακών ακτίνων, να δημιουργούνται σημαντικές ελλείψεις της βιταμίνης D, με αποτέλεσμα την κακή ψυχολογία και το χαμηλό ανοσοποιητικό. Όλα αυτά είναι μεγάλα σημάδια έλλειψης βιταμίνης D.
Επιπλέον η βιταμίνη D συμβάλλει στην διαμόρφωση του νευρικού συστήματος, ενώ παράλληλα βοηθάει στην αποκατάσταση του μυϊκού συστήματος και στη διατήρηση της τόνωσης και της δύναμης.
Για αυτό αν γυμνάζεστε συστηματικά η βιταμίνη D είναι πολύ σημαντική.
Επίσης βοηθάει στην ανάπτυξη των νοητικών ικανοτήτων δηλαδή την συγκέντρωση προσοχής και μνήμης.
ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
Άλλο ένα θετικό πλεονέκτημα της βιταμίνης D είναι ότι συμβάλλει στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης του οργανισμού. Πρόσφατα έχει διαπιστωθεί ότι η βιταμίνη D εμπλέκεται στην διαδικασία της αυτοφαγιας. Η αυτοφαγία είναι ένας μηχανισμός καθαρισμού των κυττάρων. Ανακαλύφθηκε από τον ιάπωνα ερευνητή Dr Emoto, όπου για αυτή την ανακάλυψη πήρε βραβείο Νόμπελ.
Η αυτοφαγία βασίζεται στις αρχές της διαλειμματικής νηστείας, και επιδρά θετικά στη λειτουργία όλου του οργανισμού.
ΛΗΨΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D
Και τώρα θα ήθελα να δούμε κάποια πράγματα σχετικά με την βιταμίνη D. Σίγουρα μετά από όλα αυτά, σας έχει δημιουργηθεί η απορία πώς και από πού μπορούμε να λαμβάνουμε την βιταμίνη D; Σίγουρα θα έχετε ακούσει, ότι η σύνθεσή της βιταμίνης D γίνεται στο δέρμα υπό την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας του ηλιακού φωτός.
Εδώ υπάρχουν δύο μειονεκτήματα.
Το πρώτο είναι ότι η λήψη αρκετής βιταμίνης D από τον ήλιο, θα εξαρτάται από την εποχή του χρόνου και την χώρα στην οποία ζείτε. Επί πλέον η έκθεση στον ήλιο την χειμερινή περίοδο δεν ευνοεί την παραγωγή βιταμίνης D, διότι οι ακτίνες πέφτουν προς τη γη πλαγίως και περιέχουν ανεπαρκείς ποσότητες υπεριώδους ακτινοβολίας Β, που ευθύνεται για τη φωτοσύνθεση της βιταμίνης D στο δέρμα.
Το δεύτερο μειονέκτημα είναι ότι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να είναι επιβλαβής. Αυτός είναι ο λόγος που, οι περισσότεροι άνθρωποι, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες αποφεύγουν την έκθεσή τους στον ήλιο, επειδή οι ηλιακές ακτίνες επιδρούν αρνητικά στην κατάσταση του δέρματος.
ΤΡΟΦΕΣ ΜΕ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D
Μπορούμε να πάρουμε την βιταμίνη D από τις τροφές; Η απάντηση είναι, ναι μπορούμε αλλά σε ορισμένες ποσότητες. Παράδειγμα, καλή πηγή είναι το ιχθυέλαιο, ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και ο κρόκος του αυγού. Μόνο που η ποσότητα Βιταμίνης D που περιέχει στον κρόκο είναι πολύ μικρή για να συμπληρώσετε την απαραίτητη ημερήσια δόση και ειδικά αν έχετε σοβαρές ελλείψεις.
Για αυτό ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να αναπληρώσετε την ανεπάρκεια βιταμίνης D, είναι μέσω συμπληρώματος.
ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ;
Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να διαπιστώσετε την έλλειψη βιταμίνης D, είναι να κάνετε την ανάλογη εξέταση. Η εξέταση γίνεται δίνοντας αίμα. Έτσι θα καταλάβετε αν όντως έχετε έλλειψη βιταμίνης D.
Το Institute of Medicine έχει ορίσει ως
- – έλλειψη βιταμίνης D, την συγκέντρωση στον ορό μικρότερη από 20 ng/ml
- – την ανεπάρκεια βιταμίνης D, όταν τα επίπεδα της κυμαίνονται μεταξύ 21-29 ng/ml
- – και την επάρκεια όταν η συγκέντρωση είναι μεγαλύτερη από 30 ng/ml
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ;
Στην ερώτηση αν πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε εξέταση για να δείτε το επίπεδο της βιταμίνης D, η απάντηση είναι ότι εφόσον ζείτε στη χώρα που έχει άφθονο ήλιο και κατά την διάρκεια καλοκαιρινής περιόδου γίνεται συχνή έκθεση στις ηλιακές ακτίνες, τότε πολύ πιθανόν να μην έχετε έλλειψη της βιταμίνης D. Αλλά αν έχετε κάποιες υποψίες ότι το επίπεδο βιταμίνης D είναι χαμηλό, τότε καλό είναι να κάνετε την εξέταση για να επιβεβαιωθεί η υποψία σας. Ωστόσο την χειμερινή περίοδο, όταν δεν μας φτάνουν οι ηλιακές ακτίνες, τότε μπορείτε να λαμβάνετε τις προληπτικές δόσεις βιταμίνης D.
Κάποιοι είναι πεπεισμένοι ότι γενικά τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα δεν τα χρειαζόμαστε και μπορούμε να τα πάρουμε όλα από την τροφή και τη φύση. Αυτό σε ένα μέρος είναι αλήθεια. Αλλά υπάρχει ένα αλλά. Αυτό δεν ισχύει για ορισμένες βιταμίνες όπως στην περίπτωση της βιταμίνη D. Η αλήθεια είναι ότι από την τροφή την βιταμίνη D είναι πολύ δύσκολο να την πάρουμε και να καλύψουμε την ημερήσια δόση.
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΕΓΟΝΟΣ
Θα σας φέρω ένα παράδειγμα από τη NASA και συγκεκριμένα τις συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί στους αστροναύτες. Οι ειδικοί δεν υποχρεώνουν τους αστροναύτες να παίρνουν πολυβιταμίνες, αλλά τους συστήνουν ανεπιφύλακτα να παίρνουν μόνο μία βιταμίνη και αυτή είναι η βιταμίνη D. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους αστροναύτες επειδή βρίσκονται στο διάστημα για μεγάλες αποστολές και δεν εκτίθενται στον ήλιο κατά τη διάρκεια της διαστημικής πτήσης. Έτσι οι ειδικοί της NASA συμφώνησαν ότι η βιταμίνη D είναι η πιο απαραίτητη βιταμίνη.
Αλήθεια φίλοι μου, εσείς γνωρίζετε το δικό σας επίπεδο της βιταμίνης D;
Θα ήθελα να γράψετε στα σχόλια, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε την στατιστική.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
Ακολουθήστε μας και στο Facebook
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram
Social Plugin