Τι έχουν δείξει οι έως τώρα επιστημονικές μελέτες στο εργαστήριο και σε ανθρώπους για τις πιθανές επιδράσεις του σαφράν στην υγεία. Από ποια νοσήματα και διαταραχές μπορεί να προστατεύει και σε ποια δρα θεραπευτικά.
Ο κρόκος Κοζάνης είναι ένα πολύχρωμο, πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά μπαχαρικό, που μπορεί να παράσχει σημαντικά οφέλη στην υγεία, αναφέρει μία αμερικανίδα ειδικός.
Ο κρόκος Κοζάνης (σαφράν ή ζαφορά) είναι μπαχαρικό με μακρά ιστορία για τις θεραπευτικές ιδιότητές του, λέει η διαιτολόγος Dr. Beth Czerwony, από το Κλήβελαντ στο Οχάιο.
Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Πολλές από αυτές τις ιδιότητες έχουν εξεταστεί σε πρόσφατες μελέτες, που έδειξαν τα εξής:
Είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό
Όπως ισχύει για πολλά μπαχαρικά, έτσι και ο κρόκος Κοζάνης είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά συστατικά. Τα συστατικά αυτά καταπολεμούν τις κυτταρικές βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Μπορεί να προλαμβάνουν τον καρκίνο και άλλες σοβαρές ασθένειες.
Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ο κρόκος μπορεί να δράσει θεραπευτικά στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα.
Τρία από τα αντιοξειδωτικά συστατικά του μπορεί να βελτιώσουν τη μνήμη και την ικανότητα μάθησης.
Τα συστατικά αυτά είναι:
- Η κροκετίνη
- Η κροκίνη
- Η σαφρανάλη
Οι ίδιες ουσίες μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην ανάπτυξη νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως η νόσος Πάρκινσον.
«Οι αντιοξειδωτικές ουσίες στον κρόκο μπορεί να προστατεύουν τον εγκέφαλο από τις οξειδωτικές βλάβες», λέει η Dr. Czerwony. «Τα αντιοξειδωτικά είναι ωφέλιμες ουσίες που πρέπει να λαμβάνουμε από ποικίλες πηγές. Η προσθήκη κρόκου σε μια υγιεινή διατροφή μπορεί να αυξήσει την αντιοξειδωτική δράση της».
Καταπραΰνει το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο
Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο μπορεί να προκαλέσει ποικίλα συμπτώματα, από έντονο πόνο κατά την έμμηνο ρύση έως εξάρσεις της ακμής. Σε πολλές γυναίκες, όμως, προκαλεί και διακυμάνσεις της ψυχικής διάθεσης, άγχος και κατάθλιψη. Μερικές μικρές μελέτες έχουν δείξει ότι ο κρόκος μπορεί να βελτιώσει τη σχετιζόμενη με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο κατάθλιψη.
Συμβάλλει στην απώλεια βάρους
Το αδυνάτισμα είναι δύσκολο, ιδίως όταν νιώθει κάποιος ότι πεινάει διαρκώς. Σε μία μελέτη με 60 υπέρβαρες, υγιείς γυναίκες διαπιστώθηκε ότι ο κρόκος καταστέλλει το αίσθημα της πείνας. Η κατανάλωσή του σχετίσθηκε επίσης με λιγότερο τσιμπολόγημα.
«Ορισμένα επιστημονικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι ο κρόκος μπορεί να συμβάλλει στο αδυνάτισμα. Ωστόσο μόνος του δεν αρκεί. Πρέπει να συνδυάζεται με μία υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή», διευκρινίζει η Dr. Czerwony.
Ασκεί αντιεπιληπτική δράση
Ο κρόκος χρησιμοποιείται ευρέως στο Ιράν ως αντιεπιληπτικό σκεύασμα. Μερικές μελέτες, εξ άλλου, έχουν δείξει ότι μπορεί να βραχύνει ορισμένους τύπους επιληπτικών κρίσεων. Η Dr. Czerwony, όμως, λέει πως απαιτούνται μεγαλύτερες κλινικές μελέτες για να εξεταστεί ο ακριβής τρόπος δράσεως και η αποτελεσματικότητά του. «Αν πάσχετε από επιληπτική διαταραχή και θέλετε να λάβετε κρόκο γι’ αυτήν, να συμβουλευθείτε πρώτα τον γιατρό σας», συνιστά.
Βελτιώνει τη στυτική λειτουργία
Η στυτική δυσλειτουργία, δηλαδή η δυσκολία στην απόκτηση ή/και διατήρηση της στύσης, προσβάλλει εκατομμύρια άνδρες σε όλο τον κόσμο. Ο κρόκος ενδέχεται να δρα θεραπευτικά εναντίον της, σύμφωνα με μερικές μελέτες.
Επιβραδύνει τη νόσο Αλτσχάιμερ
Μερικές μικρές μελέτες έχουν δείξει ότι ο κρόκος μπορεί να βοηθά τους πάσχοντες από ήπια έως μέτρια νόσο Αλτσχάιμερ, καθώς επιβραδύνει την εξέλιξή της και καταπραΰνει τα συμπτώματά τους.
«Άλλα επιστημονικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι βελτιώνει τη νοητική λειτουργία σε μερικούς ασθενείς. Ωστόσο οι πάσχοντες πρέπει να συζητούν πρώτα με τον νευρολόγο τους πριν αρχίσουν να το λαμβάνουν», τονίζει η Dr. Czerwony.
Βελτιώνει την κατάθλιψη
Όπως προαναφέρθηκε, μελέτες έχουν δείξει πως ο κρόκος βελτιώνει την κατάθλιψη σε γυναίκες με προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Άλλες μελέτες, όμως, έχουν δείξει πως μπορεί να είναι ωφέλιμος και σε περιπτώσεις σοβαρής (μείζονας) κατάθλιψης.
Απαιτούνται όμως μεγαλύτερες και πιο μακροχρόνιες κλινικές μελέτες για να θεωρηθούν τα ευρήματα αυτά οριστικά, τονίζουν οι ερευνητές. Αν παρ’ όλα αυτά θέλετε να τον δοκιμάσετε, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν
αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον
προσωπικό ιατρό σας.
Ακολουθήστε μας και στο Facebook
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram
Social Plugin