Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗ: Η ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΟΡΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ! ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ..!

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

Η σεροτονίνη είναι η ορμόνη της χαράς.
Όταν τα επίπεδα της στον οργανισμό είναι χαμηλά, επηρεάζουν σημαντικά την ψυχολογική μας διάθεση, τον ύπνο, τις πεπτικές λειτουργίες, τη μνήμη, αλλά και τη σεξουαλική μας ζωή.

Ένα από συνήθη αποτελέσματα της έλλειψής της είναι η κατάθλιψη.

   Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Η σεροτονίνη παράγεται από τον εγκέφαλο και μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή, πράγμα που ενδείκνυται σε σοβαρές περιπτώσεις. Υπάρχουν όμως κι άλλοι τρόποι, εντελώς φυσικοί, για να αυξήσετε την παραγωγή της.

Δοκιμάστε τους και θα δείτε πως θα νιώσετε καλύτερα.


Η σεροτονίνη μας φέρνει ευτυχία, θετικό τρόπο σκέψης, οραματισμό και μας κάνει γενικώς να βιώνουμε μία όμορφη ζωή γεμάτη επιτυχία σε ότι επιδιώκουμε. Επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση της όρεξης, στον καλό ύπνο, στην σεξουαλική διάθεση και γενικώς στην καλή μας διάθεση, όπως και στην τάση για επικοινωνία που έχουμε. Όταν έχουμε επαρκή ποσότητα σεροτονίνης αισθανόμαστε χαρά, γαλήνη και ψυχική ισορροπία, ενώ αντίθετα, όταν έχουμε έλλειψη, βιώνουμε φόβο, δυσθυμία, θλίψη και κατάπτωση και είμαστε επιθετικοί, αρνητικά διακείμενοι προς όλους και όλα και γενικώς απομονωμένοι.
Ιδιαίτερα όταν χρονίζει η έλλειψη σεροτονίνης, εμφανίζονται και πολλές διαταραχές υγείας, όπως άγχος, στρες, κατάθλιψη, φοβίες, κρίσεις πανικού, διαταραχές στη λήψη τροφής, διαταραχές του ύπνου και αϋπνία, κεφαλαλγίες - ημικρανίες, εξαρτήσεις από διάφορες εξαρτησιογόνες ουσίες, όπως το τσιγάρο και το αλκοόλ κ.ά.
Η σεροτονίνη είναι μία πρωτεΐνη που προέρχεται από τον μεταβολισμό του αμινοξέως τρυπτοφάνη και έτσι για να την διατηρούμε σε υψηλά επίπεδα, πρέπει να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε τρυπτοφάνη, όπως είναι το ψωμί ολικής, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά γενικώς, οι μαύρες σοκολάτες, οι μπανάνες και τα λιπαρά ψάρια.
Παράλληλα, επειδή για να παράγει σεροτονίνη ο οργανισμός χρειάζεται βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κυρίως τις βιταμίνες Β6, Β12 και φολικό οξύ, πρέπει να φροντίσουμε να παίρνουμε τροφές που τις περιέχουν όπως πατάτες, μπανάνες, λαχανικά και ψάρια. Επικουρικά επίσης, είναι δυνατόν την ανεπαρκή πρόσληψη των ουσιών αυτών να την συμπληρώσουμε με ειδικά συμπληρώματα, όπως της 5-ΗΤΡ (5-υδροξυτρυπτοφάνη, που είναι η πρόδρομος μορφή της σεροτονίνης) και βιταμινών του συμπλέγματος Β.


Προσθέστε μαγνήσιο στη διατροφή σας

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν δίνουν μεγάλη σημασία στο μαγνήσιο, όμως έχει αποδειχτεί ότι συμβάλλει στην ισορροπία του οργανισμού, βοηθά στην παραγωγή της σεροτονίνης, στην αρτηριακή πίεση και επιδρά καταλυτικά στη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι η κατανάλωση μαγνησίου έχει βοηθήσει ασθενείς με πολύ βαριά περιστατικά κατάθλιψης. Τροφές με μαγνήσιο είναι το ψάρι, οι μπανάνες, ο αρακάς, το καλαμπόκι, τα αμύγδαλα, αλλά και τα κάσιους.

Μειώστε τη ζάχαρη

Ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα των ανθρώπων που έχουν χαμηλή σεροτονίνη είναι η ανάγκη τους να φάνε κάτι γλυκό. Αυτό συμβαίνει, γιατί χρειαζόμαστε ινσουλίνη για να παράγουμε κάποια συστατικά της συγκεκριμένης ορμόνης. Ως αποτέλεσμα καταναλώνουμε αρκετά μεγάλες ποσότητες τροφών που εμπεριέχουν ζάχαρη, για να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας. Δυστυχώς όμως αυτές οι διατροφικές συνήθειες οδηγούν σε ασθένειες, όπως ο διαβήτης, ή οι καρδιακές παθήσεις, οπότε προσπαθήστε να βρείτε πιο υγιείς τρόπους.
Δεν είναι τυχαίο, ότι τα περισσότερα από τα διαθέσιμα αντικαταθλιπτικά φάρμακα αποσκοπούν ακριβώς στην αύξηση των επιπέδων της σεροτονίνης στις συνάψεις μεταξύ των νευρώνων, αλλά καλό είναι να αποφεύγονται, λόγω των πολλών και σημαντικών παρενεργειών που έχουν.
Φροντίστε την εαυτό σας
Όπως είπαμε η κορτιζόλη, είναι καταστροφική για τον οργανισμό. Οπότε ένα από τα βασικά που έχετε να κάνετε είναι να την αντιμετωπίσετε κατά πρόσωπο, μειώνοντας το στρες και το άγχος. Αν έχετε πάντα ως προτεραιότητα τους άλλους, ή τη δουλειά σας, τότε σίγουρα υποφέρετε. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να βρείτε χρόνο για εσάς και τα πράγματα που σας χαλαρώνουν. Φτιάξτε μια λίστα με δέκα τουλάχιστον δραστηριότητες που σας βοηθούν, για να μην πελαγώνετε κάθε φορά που αισθάνεστε πεσμένοι ψυχολογικά.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram