Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Μαγειρική Σόδα ως φάρμακο- τα πολλά υποσχόμενη «θεραπεία» για τα αυτοάνοσα νοσήματα!

Στις δεκάδες ήδη γνωστές χρήσης της «ταπεινής» μαγειρικής σόδας, έρχεται να προστεθεί ακόμα μία και μάλιστα μία με ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη η μαγειρική σόδα, η οποία επίσημα ονομάζεται διττανθρακικό νάτριο ή όξινο ανθρακικό νάτριο, μπορεί να βρει εφαρμογή στη θεραπευτική αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές από το Ιατρικό Κολέγιο της Τζόρτζια στο Πανεπιστήμιο Αγκούστα, μια δόση μαγειρικής σόδας σε καθημερινή βάση μπορεί να μειώσει τις καταστροφικές φλεγμονές που χαρακτηρίζουν αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Η σχετική μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Immunology, παρέχει τα πρώτα ίσως τεκμήρια που δείχνουν ότι η φθηνή, μη συνταγογραφούμενη χημική ουσία με την αντιόξινη δράση μπορεί να «κατευνάσει» το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να μην επιτίθεται αναίτια στους ιστούς του ίδιου του σώματος.


Μαγειρική σόδα & σπλήνας

Έπειτα από μια σειρά πειραμάτων τόσο σε ποντίκια όσο και σε ανθρώπους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μαγειρική σόδα προωθεί την παραγωγή οξέων στο στομάχι, τα οποία επιτρέπουν τη διάσπαση και την πέψη των τροφών. Ταυτόχρονα όμως επιδρά σε έναν εξειδικευμένο τύπο κυττάρων του σπλήνα, τα μεσοθηλιακά κύτταρα, δίνοντάς τους το «σήμα» ότι όλα λειτουργούν ομαλά στον οργανισμό και πως δεν βρίσκεται σε εξέλιξη κάποιο είδος επίθεσης. Έτσι, αποτρέπεται μια περιττή ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως αυτή που τυπικά παρατηρείται στην περίπτωση των αυτοάνοσων νοσημάτων.

«Είναι σαν τα κύτταρα να λαμβάνουν το σήμα ότι απλώς υπάρχει στο στομάχι ένα μπιφτέκι και όχι κάποιο παθογόνο βακτήριο» αναφέρει χαρακτηριστικά εξηγώντας τα ευρήματα ο Δρ Πωλ Ο’Κόνορ, ένας εκ των συντακτών της μελέτης.


Μαγειρική σόδα & φλεγμονές

Η μαγειρική σόδα φάνηκε να επηρεάζει επίσης και τα ανοσοκύτταρα του σπλήνα. Συγκεκριμένα, περιορίστηκε η απελευθέρωση των μακροφάγων (λευκών αιμοσφαιρίων) Μ1 που προάγουν τις φλεγμονές, ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκε η απελευθέρωση μακροφάγων Μ2, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση .

Τα κατοπινά πειράματα που διεξήγαγαν οι ερευνητές έδειξαν μάλιστα ότι η αντιφλεγμονώδης δράση της μαγειρικής σόδας είναι γενικευμένη στον οργανισμό.

«Η μεταβολή από το φλεγμονώδες στο αντιφλεγμονώδες προφίλ παρατηρήθηκε παντού. Τη διαπιστώσαμε στα νεφρά, στον σπλήνα αλλά και στο αίμα» αναφέρει σχετικά ο Ο’Κόνορ.

Αν και θα χρειαστούν πολλές ακόμη έρευνες για να αποσαφηνιστούν οι ακριβείς μηχανισμοί δράσης της μαγειρικής σόδας αλλά και να βρεθούν οι καταλληλότεροι τρόποι αξιοποίησής της, ο Ο’Κόνορ αισιοδοξεί πως «πρόκειται πιθανότατα για έναν πολύ ασφαλή τρόπο να αντιμετωπιστούν τα φλεγμονώδη νοσήματα».

Κίνδυνοι

Δέρμα

Η επιδερμίδα μας είναι ελαφρώς όξινη. Αυτό τη βοηθά στην ενυδάτωση και την απομάκρυνση των επικίνδυνων βακτηριδίων. Αν έχετε ευαίσθητο δέρμα, οι αλκαλικές ουσίες θα την ερεθίσουν.

Μαλλιά

Κάποιοι άνθρωποι αντί για σαμπουάν χρησιμοποιούν μίγμα μαγειρικής σόδας και μηλόξυδου στα μαλλιά. Με τον καιρό αυτό θα προκαλέσει ζημιά. Όπως το τριχωτό της κεφαλής, έτσι και τα μαλλιά είναι φυσικά όξινα και η μαγειρική σόδα θα προκαλέσει φριζάρισμα και τα μαλλιά θα μπερδεύονται και θα σπάνε.

Άσκηση

Ίσως θα έχετε ακούσει ότι οι δρομείς πίνουν διάλυμα μαγειρικής σόδας πριν από έναν αγώνα. Όμως, η υπερβολική δόση είναι επικίνδυνη επειδή το όξινο ανθρακικό ασβέστιο είναι ελαφρά τοξικό και ο γαστρεντερικός ερεθισμός προκαλεί ανησυχία.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram