Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Πως καταστρέφουμε την Σπονδυλική Στήλη ; Συνήθειες, που Πρέπει να Ξεχάσουμε !

Η σπονδυλική στήλη εκτός το ότι στηρίζει όλο το σώμα μας, εκτελεί άλλο έναν σημαντικό ρόλο, προστατεύει το νωτιαίο μυελό.

Ο νωτιαίος μυελός είναι το κεντρικό νευρικό σύστημα το οποίο επιτρέπει την επικοινωνία όλων των οργάνων με τον εγκέφαλο και ελέγχει όλες τις κινήσεις μας. 

  Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Όταν ξεκινούν τα προβλήματα με την σπονδυλική στήλη αυτό επιδρά αρνητικά, όχι μόνο στην λειτουργία των οργάνων μας, αλλά και σε όλο τον οργανισμό. Πολλά συμπτώματα όπως, ημικρανίες, αϋπνίες, μουδιάσματα στα δάχτυλα, ίλιγγος, πόνος στα πόδια, και πολλά άλλα, συνδέονται με διάφορες παθήσεις της σπονδυλικής στήλης.

Τα προβλήματα στη σπονδυλική στήλη μπορεί να εκδηλωθούν σε οποιαδήποτε ηλικία.

Ωστόσο εμείς οι ίδιοι πολλές φορές, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, κάνουμε πράγματα τα οποία επιδρούν αρνητικά στην υγεία της σπονδυλικής στήλης. Η λάθος στάση του σώματος και γενικά ο τρόπος ζωής μας, μπορεί να είναι η αρχή εκδήλωσης των προβλημάτων. 


ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟ ΚΑΘΙΣΜΑ

Η πρώτη συνήθεια που επιδρά αρνητικά στη σπονδυλική στήλη είναι το καθημερινό παρατεταμένο κάθισμα. Το πρόβλημα είναι ότι όταν καθόμαστε οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι δέχονται μεγάλη επιβάρυνση.

Υπάρχουν και συγκεκριμένες μετρήσεις. Όταν είμαστε ξαπλωμένοι και λυγίζουμε τα γόνατα μας, σε αυτή την στάση οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι δέχονται την ελάχιστη επιβάρυνση.

Στην όρθια στάση, η επιβάρυνση που δέχονται οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι είναι κατά δύο φορές μεγαλύτερη. Ενώ όταν καθόμαστε, η επιβάρυνση αυξάνεται κατά τέσσερις φορές.


Από δω προκύπτει το συμπέρασμα ότι η όρθια στάση είναι πολύ πιο ακίνδυνη από την καθιστή. Κατά την καθιστή στάση οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι χάνουν αρκετά υγρά επειδή δεν τρέφονται επαρκώς. 

Αυτό σε βάθος χρόνου δημιουργεί την δισκοπάθεια.

Η συμβουλή εδώ είναι προφανής, να κάθεστε όσο το δυνατόν λιγότερο. Όταν κάθεστε τουλάχιστον να έχετε σωστή στάση του σώματος και να σηκώνεστε ανά μισή ή μία ώρα για να ξεπιανόμαστε.


ΧΡΗΣΗ SMARTPHONE

Η δεύτερη συνήθεια είναι η χρήση του smartphone. Σύμφωνα με έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι ακόμα και όταν απλά κοιτάμε η πληκτρολογούμε κάτι στο smartphone, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι δέχονται επιπλέον πίεση. Αυτό εξηγείται με το γεγονός, ότι εκείνη την ώρα αναγκαστικά καμπουριάζουμε και γέρνουμε το κεφάλι προς τα κάτω. Σίγουρα θα μπορούσαμε να έχουμε το κινητό στο επίπεδο των ματιών μας και να μην γέρνουμε το κεφάλι, αλλά αυτό πρακτικά πολλές φορές είναι αδύνατον. Μπορεί στην αρχή να το έχουμε κατά νου και να το εφαρμόσουμε αλλά όταν αφοσιωνόμαστε σε αυτό που βλέπουμε, το σώμα αυτόματα θα αλλάξει την στάση.

Από τα παραπάνω προκύπτει απλή αριθμητική, αν καθημερινά κάνουμε χρήση του smartphone για 2-4 ώρες, και εδώ πρέπει να πούμε ότι πολύ ξεπερνάνε αυτό το χρόνο, τότε μέσα στο χρόνο ο αυχένας δέχεται επιβάρυνση για περίπου 1500 ώρες.

Αυτό, χρόνο με το χρόνο θα συμβάλλει στην ανάπτυξη όχι μόνο του αυχενικού συνδρόμου αλλά και διαφόρων παθήσεων σπονδυλικής στήλης.

Εγώ προσωπικά είμαι της άποψης να μην σταματήσουμε να κάνουμε κάτι που είναι αναπόφευκτο αλλά να προσθέσουμε στην καθημερινότητά μας κάποια πράγματα που θα συμβάλλουν στην πρόληψη εκδήλωσης μιας διαταραχής, παράδειγμα μπορούμε να κάνουμε διάφορες ασκήσεις οι οποίες θα ενισχύουν τις μυικές ομάδες του αυχένα.

Εδώ φυσικά θα πρέπει να αναφέρουμε και για τη στάση του σώματος την οποία αν δεν φροντίζουμε, τότε χρόνο με το χρόνο μπορεί να χειροτερεύει. Η διόρθωση της στάσης του σώματος είναι μία διαδικασία αρκετά δύσκολη, χρειάζεται αρκετό χρόνο και δεν μπορεί να αποκατασταθεί άμεσα. Ειδικά αν το πρόβλημα είναι χρόνιο, μπορεί να χρειαστεί μήνες ή χρόνια. Αλλά δεν σημαίνει ότι αυτό είναι αδύνατον. Την στάση του σώματος μπορείτε και πρέπει να τη διορθώσετε .


ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Όσο παράξενο και αν ακούγεται, αλλά και το κάπνισμα επιδρά αρνητικά στην υγεία της σπονδυλικής στήλης. Η νικοτίνη έχει την ικανότητα να συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, να διαταράσσει την φυσιολογική ροή του αίματος και να αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

Μια μελέτη του 2001 έδειξε ότι ο πόνος στη μέση εμφανίζεται ως αποτέλεσμα αγγειακής βλάβης στους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Ενώ μια μετα-ανάλυση, πρόκειται για μελέτη που συγκεντρώνει τα αποτελέσματα άλλων μελετών, έδειξε ότι το κάπνισμα έχει άμεση σχέση με πολλές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης.

Επομένως η υγεία της σπονδυλική μας στήλη, επηρεάζεται και από το κάπνισμα. 


ΠΑΡΑΜΕΛΗΣΗ ΑΣΚΗΣΗΣ

Άλλη μία συνήθεια η οποία επιδρά αρνητικά στην υγεία της σπονδυλικής στήλης είναι η παραμέληση της σωματικής δραστηριότητας. Κάποιοι θεωρούν ότι αν πονάει η σπονδυλική στήλη, θα πρέπει μόνο να ξαπλώνουμε και ο πόνος θα περάσει αυτόματα. Αυτό στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι. Οι ειδικοί στα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης συστήνουν στα άτομα που τους έχει πιάσει ξαφνικός πόνος, να προσπαθούν να κινούνται και να μην μένουν συνεχώς ξαπλωμένοι.

Φυσικά εδώ παίζει σημαντικό ρόλο ο χρόνος και ο τρόπος που θα κινείστε.

Οι άνθρωποι που τους έχει πιάσει κάποιος έντονος πόνος, παράδειγμα στη μέση και περιμένουν το πρόβλημα να λυθεί μόνο με παυσίπονα, η αποκατάστασή τους περνάει με πολύ πιο αργούς ρυθμούς, συγκριτικά με αυτούς που, με προσοχή ξεκινούν να κινούνται και να κάνουν κάποιες ασκήσεις.

Εδώ θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι αν έχετε σοβαρές παθήσεις με την σπονδυλική στήλη, τότε καλό θα ήταν τις ασκήσεις να τις κάνετε με την συμβουλή και την επίβλεψη του ειδικού.

Εκτός από τις ασκήσεις δεν πρέπει να ξεχνάμε και το περπάτημα. Το 2016 έγινε πολύ μεγάλη μετα-ανάλυση, στην οποία συγκεντρώθηκαν αποτελέσματα 156 άλλων ερευνών. Η μετα-ανάλυση έδειξε ότι ακόμα και το περπάτημα 30 λεπτών ημερησίως, μπορεί αισθητά να μειώσει τον πόνο στη σπονδυλική στήλη και βοηθήσει στην σωστή στάση του σώματος.

Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι στα μέρη με την μεγαλύτερη μακροβιότητα, οι άνθρωποι συνηθίζουν να περπατούν καθημερινά από 7 έως 10 χιλιόμετρα . 


ΛΑΘΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ

Άλλο ένα πράγμα το οποίο επιδρά αρνητικά στην υγεία της σπονδυλικής στήλης είναι τα παπούτσια και συγκεκριμένα τα λάθος παπούτσια. Αυτό κυρίως αφορά τον τύπο παπουτσιών που έχουν επίπεδο πάτο, λόγω έλλειψης στήριξης της καμάρας του πέλματος.

Επίσης, τα πολύ στενά και τα παπούτσια με ψηλά τακούνια, είναι πραγματικό βασανιστήριο όχι μόνο για τα δάχτυλα των ποδιών, αλλά και για την σπονδυλική στήλη.

Η καθημερινή χρήση λάθος παπουτσιών μπορεί σταδιακά να οδηγήσει στην παραμόρφωση του πέλματος, και των οστών της λεκάνης.

Για αυτό δεν είναι καθόλου παράξενο οι άνθρωποι που φοράνε λάθος παπούτσια να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη σπονδυλική του στήλη.

Να θυμάστε, ότι η εξοικονόμηση των χρημάτων για την επιλογή του σωστού παπουτσιού μπορεί να σας κοστίσει με την δημιουργία προβλημάτων στη σπονδυλική στήλη. 


ΣΤΡΩΜΑ


Η επιλογή του στρώματος μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο την ποιότητα του ύπνου, αλλά και να δημιουργήσει ενοχλήσεις στην σπονδυλική στήλη.

Πολλοί ειδικοί δεν συστήνουν να κοιμόμαστε σε μαλακά στρώματα. Το θέμα είναι ότι, όταν κοιμόμαστε σε μαλακό στρώμα, η σπονδυλική στήλη με το βάρος του σώματος λυγίζει πάνω στην μαλακή επιφάνεια, με αποτέλεσμα να μην βρίσκεται στην φυσιολογική της στάση. Αυτό δημιουργεί επιπλέον επιβάρυνση, την ώρα που η σπονδυλική στήλη θα πρέπει να ξεκουραστεί για να αποκαταστήσει τις δυνάμεις της για την επόμενη μέρα.

Γενικά στην επιλογή του στρώματος πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή, επειδή ακόμα και αν ξαπλώσετε σε ένα στρώμα, δεν είναι εύκολο να γνωρίζετε την παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης που προκαλεί το συγκεκριμένο στρώμα και την κατανομή του βάρους του.

Οι ερευνητές από την Νότια Κορέα, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κοιμόντουσαν σε στρώματα με βάση την παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης και της κατανομής της πίεσης, η αποδοτικότητα του ύπνου τους και το ποσοστό του βαθύ ύπνου ήταν πολύ υψηλότερα, συγκριτικά με τα άτομα που κοιμόντουσαν σε στρώματα που δεν είχαν αυτές τις προδιαγραφές. 


ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ


Άλλη μια κακή συνήθεια που κυριολεκτικά καταστρέφει την σπονδυλική μας στήλη είναι ο λάθος χειρισμός και ο τρόπος που σηκώνουμε κάποιο βάρος.

Παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι περνάνε ώρες στον κήπο τους έχοντας λάθος στάση του σώματος. Άλλο παράδειγμα είναι η απρόσεκτη άρση βάρους σε διάφορα είδη γυμναστικής. Υπάρχουν ειδικές συστάσεις για το πως μπορούμε να σηκώνουμε τα βάρη προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τις επιβλαβείς επιπτώσεις στη σπονδυλική στήλη.

Αυτές οι συστάσεις φυσικά ισχύουν όχι μόνο για τα βάρη του γυμναστηρίου αλλά και για οποιοδήποτε βάρος το οποίο θέλουμε να σηκώσουμε.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, όπου οι άνθρωποι που παραμελούσαν αυτές τις συστάσεις, να έχουν δημιουργήσει πολύ σοβαρό πρόβλημα στη σπονδυλική τους στήλη, όπως δίσκο κήλη ή κάποιο χρόνιο πόνο. Σηκώνοντας βάρος με λάθος τρόπο μπορεί να προκαλέσετε ακόμη και τραυματισμό.

Φυσικά η λύση, για να αποφύγετε προβλήματα στην σπονδυλική στήλη, είναι να μάθετε να σηκώνετε το βάρος με τον σωστό τρόπο.

Δηλαδή, όταν θέλουμε να σηκώσουμε ένα βαρύ αντικείμενο, το κάνουμε με την βοήθεια των ποδιών μας και όχι με την βοήθεια της σπονδυλικής στήλης. Δηλαδή δεν σκύβουμε αλλά λυγίζουμε τα γόνατά μας, κάνουμε βαθύ κάθισμα και σηκώνουμε το βάρος χρησιμοποιώντας τα πόδια μας. Κατά αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε την καταπόνηση της σπονδυλικής στήλης, μειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες τραυματισμού.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram