Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Ποιες Βιταμίνες χρειάζονται οι Αρθρώσεις και σε ποιες Τροφές υπάρχουν;

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται πάνω από 150 αρθρώσεις! Για όσο καιρό αυτές δουλεύουν καλά, η λειτουργία τους μας είναι αόρατη.

Αλλά μόλις αρχίζουν να πονούν τα γόνατα την ώρα του περπατήματος ή πρήζονται από την φλεγμονή, τότε αμέσως αρχίζουμε να ψάχνουμε λύση για να αποκατασταθεί η λειτουργία τους. Για να μην οδηγήσουν όλα αυτά σε μη αναστρέψιμες διαδικασίες, οι αρθρώσεις χρειάζονται βιταμίνες. Οι βιταμίνες είναι αυτές που βοηθούν την παραγωγή αρθρικού υγρού και κολλαγόνου. 

   Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Η επαρκής παραγωγή του αρθρικού υγρού και κολλαγόνου προσφέρουν στην άρθρωση ευλυγισία, δεν επιτρέπουν την φθορά του οστικού ιστού, συμβάλουν στην αποκατάσταση των χόνδρων, απομακρύνουν τον πόνο, προλαμβάνουν την φλεγμονή. Οι αρθρώσεις, τα οστά και οι σύνδεσμοι χρησιμεύουν ως στήριξη του ανθρωπίνου σώματος, για αυτό πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η εξασφάλιση τους με επαρκής ποσότητα φυσικών βιταμινών. Σε αυτό το άρθρο, θα αναφέρουμε ποιες βιταμίνες βοηθούν τις αρθρώσεις να διατηρούν την ικανότητα να δουλεύουν καλά και ποια τρόφιμα περιέχουν αυτές τις βιταμίνες. 


Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη χόνδρου, συμβάλλει στην αύξηση του ανοσοποιητικού συστήματος και δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό. Λόγω αυτών των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων, η βιταμίνη Α προστατεύει την άρθρωση από τις καταστροφικές διεργασίες που συμβαίνουν καθημερινά λόγω αναπόφευκτης καταπόνησης τους. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του οστικού ιστού. Η έλλειψή της απειλεί την εμφάνιση οστεοπόρωσης, η οποία ευθύνεται για τα κατάγματα των οστών.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α: Η βιταμίνη Α υπάρχει στην γλυκοπατάτα, στο καρότο, στα πράσινα και φυλλώδη λαχανικά, στα βερίκοκα, στο πεπόνι, στην κολοκύθα. Μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α υπάρχει στο κρεμμύδι, μπορούμε να προσθέσουμε ότι το κρεμμύδι είναι γνωστό φάρμακο για πολλές ασθένειες. Επίσης ο μαϊντανός και το σπανάκι στην ωμή τους μορφή περιέχει την βιταμίνη Α.


Βιταμίνη C

Αυτή η βιταμίνη συμβάλλει στην παραγωγή του πιο σημαντικού δομικού υλικού – του κολλαγόνου, το οποίο χρησιμεύει στην αποκατάσταση του χόνδρου. Επιπλέον, η βιταμίνη C έχει αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριακή δράση.

Η βιταμίνη C δεν έχει την ιδιότητα να αποθηκεύεται στο σώμα, επομένως είναι απαραίτητη η τακτική πρόσληψή της από τα τρόφιμα.

Δώστε προσοχή στο γεγονός, ότι η βιταμίνη C δεν ανέχεται θερμότητα και αποσυντίθεται υπό την επίδραση της θερμικής επεξεργασίας. Για να αναπληρώσετε την Βιταμίνη C θα πρέπει να καταναλώνετε τις ακόλουθες τροφές: τα φραγκοστάφυλα, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα πράσινα μπιζέλια, σπανάκι, ντομάτες, κόκκινες πιπεριές, κουνουπίδι, άγριο τριαντάφυλλο, βατόμουρα και μήλα. Στα κρεμμύδια υπάρχει επίσης πολύ βιταμίνη C και είναι πολύ ωφέλιμα. Ο στενός φίλος του κρεμμυδιού – το σκόρδο, που επίσης περιέχει πάρα πολύ βιταμίνη C.

Ένα πραγματικό “χρυσωρυχείο” για την περιεκτικότητα της βιταμίνης C – είναι το ακτινίδιο. Η βιταμίνη C υπάρχει στα αποξηραμένα φρούτα και τα μούρα, τα οποία μας βοηθούν στην αναπλήρωση της κατά την χειμερινή περίοδο.

Αν υπάρχει έλλειψη βιταμίνης C στον οργανισμό, τότε η μεσοκυττάρια ουσία (το υγρό στο οποίο ζουν τα κύτταρά μας) θα γίνει πιο πηχτή και θα αρχίσει να μειώνεται η περιεκτικότητα σε ίνες κολλαγόνου. Τα αγγεία θα αρχίζουν να γίνονται πιο αδύναμα και λιγότερο ελαστικά καθώς στα τοιχώματα θα αρχίσουν να εμφανίζονται ρωγμές στις οποίες θα δημιουργείται η αθηρωματική πλάκα. Πρέπει να τονίσουμε ότι η αποβολη της βιταμίνης C οφείλεται στη χρήση φαρμάκων, στο στρες και κάπνισμα. Επομένως για να μην στερείτε από τον οργανισμό τις πολύτιμες βιταμίνες, καλό θα ήταν να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να ασκείται έναν υγιή τρόπο ζωής. 


Βιταμίνη D

Αυτή η βιταμίνη βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο και συμβάλλει στην ενίσχυση των οστών. Η βιταμίνη D παράγεται στο δέρμα υπό την επίδραση του ηλιακού φωτός. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την πλήρη ποσότητα βιταμίνης D, ώστε τα οστά να είναι γερά. Αυτή η βιταμίνη δεν βρίσκεται στις φυτικές τροφές ωστόσο υπάρχουν ορισμένες τροφές που έχουν κάποια ποσότητα παράδειγμα όσπρια και κάποια δημητριακά. Αλλά η καλύτερη λύση βρίσκεται στον ήλιο. Ένας περίπατος σε μια ηλιόλουστη μέρα βοηθά τον οργανισμό να πάρει την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης D.
 
Βιταμίνη Ε

Για τις αρθρώσεις η βιταμίνη Ε είναι απαραίτητη. Αυξάνει την κινητικότητα τους, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες βλάπτουν την μεμβράνη των κυτταρων της άρθρωσης και βοηθά στην αποκατάσταση των ιστών. Για να εμπλουτίσουμε το σώμα με την βιταμίνη Ε, είναι απαραίτητο να καταναλώνουμε τροφές όπως, καρότα, διάφορα φυτικά έλαια, το σκόρδο, άγριο τριαντάφυλλο, κολοκύθα, παντζάρια, σέλινο, μπρόκολο, χόρτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς. Επίσης, αυτή η βιταμίνη είναι άφθονη στην τσουκνίδα, τον λιναρόσπορο, στα φύλλα από σμέουρο και χαμομήλι.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στα θερμικά επεξεργασμένα τρόφιμα η περιεκτικότητα της βιταμίνης Ε μειώνεται αρκετά. Παράδειγμα στο εξευγενισμένο φυτικό έλαιο η βιταμίνη Ε είναι πολύ λιγότερη από ότι το ακατέργαστο. Τα πρώτα σημάδια έλλειψης βιταμίνης Ε είναι μειωμένη αρτηριακή πίεση, εξασθενημένοι μύες, μείωση όρασης και χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης η βιταμίνη Ε έχει αντιπαρασιτική δράση. 


Βιταμίνη Β5 & Β6

Αυτές οι βιταμίνες ανακουφίζουν τον πόνο, βοηθούν στην αποκατάσταση των αρθρώσεων και του ανοσοποιητικού συστήματος. Την βιταμίνη Β5 την λαμβάνουμε από τα πράσινα λαχανικά, ηλιόσπορους, ξηρούς καρπούς,δημητριακά, κουνουπίδια. Η βιταμίνη B6 μπορεί να ληφθεί από λάχανο, πράσινη πιπεριά, τα δαμάσκηνα, ξηρούς καρπούς, γλυκοπατάτες, μπανάνες.

Γενικά να προσπαθείτε να καταναλώνετε τις τροφές στην αρχική φυσική τους μορφή χωρίς θερμική επεξεργασία ώστε να λαμβάνετε την μέγιστη ποσότητα των βιταμινών που περιέχουν.

Επιπλέον στα παραπάνω, μεγάλη βοήθεια στις αρθρώσεις προσφέρει ο κουρκουμάς. Να προσπαθείτε σε καθημερινή βάση να υπάρχουν στις σαλάτες και το φαγητό σας.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram