Υπό το μικροσκόπιο των ερευνητών τέθηκαν για ακόμα μια φορά τα ζωικά προϊόντα, αυτή τη φορά σχετικά με το πώς επηρεάζουν την εμφάνιση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2. Διαβάστε τι διαπίστωσαν οι επιστήμονες
Νεότερη μελέτη, που εστιάζει σε διαφορετικές κατηγορίες ζωικών τροφίμων, επισημαίνει τους κινδύνους αλλά και τα οφέλη από την κατανάλωσή τους αναφορικά με την εμφάνιση του σακχαρώδους διαβήτη. Ειδικότερα, η μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων λειτουργεί προστατευτικά, ενώ το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο.
Όπως αποκάλυψαν τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην Ετήσια Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) στη Στοκχόλμη της Σουηδίας (19-23 Σεπτεμβρίου 2022), τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα και το γιαούρτι συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Για να μετριαστεί ο κίνδυνος από το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας, οι ερευνητές συνιστούν να τα αντικαταστήσουμε με αυγά ή ψάρια.
Έχοντας ως γνώμονα ότι ναι μεν ο περιορισμός των ζωικών πηγών και ο εμπλουτισμός της διατροφής με φυτικές ίνες προλαμβάνει την εμφάνιση του διαβήτη, αλλά και το γεγονός ότι οι ζωικές πρωτεΐνες διαφέρουν ποιοτικά, η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την δρ. Annalisa Giosuè του Τμήματος Κλινικής Ιατρικής και Χειρουργικής του Πανεπιστημίου της Νάπολης Federico II στη Νάπολη της Ιταλίας πραγματοποίησαν μια ανασκόπηση 13 μετα-αναλύσεων σχετικά με τις συσχετίσεις μεταξύ των διαφόρων τροφίμων ζωικής προέλευσης και του σακχαρώδους διαβήτη.
Εστίασαν σε 12 διαφορετικά ζωικά προϊόντα: στο κόκκινο κρέας (μοσχάρι, αρνί και χοιρινό) και το λευκό κρέας (κοτόπουλο και γαλοπούλα), το επεξεργασμένο κρέας (μπέικον, λουκάνικα και αλλαντικά), τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη και χαμηλά λιπαρά (γάλα, τυρί, γιαούρτι και αυγά) και τα ψάρια.
Διαπίστωσαν ότι αυξήθηκε:κατά 20% ο κίνδυνος εκδήλωσης της νόσου με την κατανάλωση 100 γρ/ημέρα κρέατος και
- κατά 22% με τα 100 γρ/ημέρα κατανάλωσης του κόκκινου κρέατος
- κατά 30% με 50 γρ/ημέρα κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος.
- κατά 4% με την κατανάλωση 50 γρ/ημέρα του λευκού κρέατος.
Αντίθετα, ο κίνδυνος μειώθηκε:κατά 10% από την καθημερινή κατανάλωση 200γρ. γάλακτος
- κατά 5% από τα γαλακτοκομικά ίδιας ποσότητας
- κατά 3% από την κατανάλωση γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών (200γρ/ημέρα)
- κατά 6% από την κατανάλωση γιαουρτιού (100g/ημέρα).
Τα 30γρ την ημέρα κατανάλωσης τυριού και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά (200γρ/ημέρα) διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν καμία επίδραση, το ίδιο και τα 100 γρ/ημέρα κατανάλωσης ψαριών και ενός αυγού την ημέρα.
Η δρ. Annalisa Giosuè επισημαίνει ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών φαίνεται πως είναι πιο ευεργετικά από τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, ωστόσο τα στοιχεία θα πρέπει να προσεγγίζεται με προσοχή, λόγω του μικρού μεγέθους της μείωσης του κινδύνου.
Τα επικίνδυνα και τα ευεργετικά συστατικά
Το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας περιέχουν κορεσμένα λιπαρά οξέα, χοληστερόλη και ο αιμικός σίδηρος που προάγουν τη χρόνια φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, τα οποία, με τη σειρά τους, μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη. Επίσης, τα νιτρικά που περιέχουν μπορούν εξίσου να βλάψουν τα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη.
Από την άλλη, τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και άλλες βιοδραστικές ενώσεις που μπορούν να επηρεάσουν ευνοϊκά τον μεταβολισμό της γλυκόζης. Τις ίδιες θετικές επιδράσεις παρουσιάζουν και τα προβιοτικά, που βρίσκονται άφθονα στο γιαούρτι.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
Ακολουθήστε μας και στο Facebook
Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram
το διαβάσαμε ΕΔΩ
Social Plugin