Υπάρχει ένα συστατικό που μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε μείωση στις τιμές του σακχάρου και της χοληστερίνης, να προστατέψει τα μάτια και τα νεφρά σας, να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο, στην πρόληψη του καρκίνου και στη βελτίωση της σεξουαλικής ζωής. Επιπλέον, έχει και ωραία γεύση!
Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Το συστατικό αυτό δεν είναι άλλο από τον κουρκουμά, ο οποίος προέρχεται από τη ρίζα curcuma longa, και συγκαταλέγεται στην οικογένεια του τζίντζερ.
Η κίτρινη πούδρα που ονομάζεται κουρκουμίνη αποτελεί περίπου το 2% με 5% του κουρκουμά, και είναι αυτή που προσδίδει στο κάρι το χρώμα του. Η γεύση είναι έντονη, όμως με τη σωστή συνταγή σίγουρα θα σας αρέσει!
Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην Αγιουβερδική (Ινδική) και Κινεζική ιατρική. Χρησιμοποιείται για ανακούφιση από τον πόνο, για βελτίωση της πέψης και για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονόδεις ιδιότητές του.
Η κουρκουμίνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στον έλεγχο του διαβήτη τύπου 1 και 2. Επιστημονική εργασία από το Πανεπιστήμιο Κινεζικής Ιατρικής του Πεκίνου και από το Πανεπιστήμιο McGill στον Καναδά επανεξέτασαν διάφορες παγκόσμιες μελέτες σχετικά με την κουρκουμίνη. Οι περισσότερες από αυτές έχουν πραγματοποιηθεί σε διαβητικά ποντίκια, και γι’ αυτό χρειάζεται να επαναληφθούν σε ανθρώπους ώστε να έχουν επιστημονική αποδοχή.
Κουρκουμάς και διαβήτης
Σε πολλές από αυτές τις έρευνες, ο κουρκουμάς μείωσε τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερίνης.
Επιπλέον:
- Η κουρκουμίνη απέτρεψε την συσσώρευση λίπους στο σηκώτι. Ποντίκια που κατανάλωσαν κουρκουμίνη εμφάνισαν μειωμένο ηπατικό λίπος, ενώ ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε λιπαρά, σε σχέση με ποντίκια που δεν κατανάλωσαν κουρκουμίνη.
- Η κουρκουμίνη κατέστειλε τη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζονται μακροφάγοι τα οποία προκαλούν φλεγμονή. Η δράση αυτή του κουρκουμά και της κουρκουμίνης ενδεχομένως να μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση πολλών από τις επιπλοκές του διαβήτη, οι οποίες σχετίζονται με φλεγμονή.
- Η κουρκουμίνη βελτιώνει την λειτουργία της ινσουλίνης. Μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, βοηθώντας την να εισχωρήσει σε κύτταρα, βασιζόμενη ίσως στις ίδιες αρχές με αυτές της άσκησης.
- Σε έρευνα 240 ατόμων στην Ταϊλάνδη, η κουρκουμίνη εμπόδισε την πρόοδο του προδιαβήτη σε διαβήτη. Στην ομάδα των 116 ατόμων που έλαβαν εικονικό φάρμακο, το 16% περίπου εμφάνισε διαβήτη, το οποίο δεν συνέβη σε κανένα από τα άτομα της ομάδας που λάμβανε 250 mg «κουκουμινοειδών» την ημέρα.
- Σε ποντίκια με διαβήτη τύπου 1, ένα παράγωγο της κουρκουμίνης σχεδόν αντέστρεψε ολοκληρωτικά την ασθένεια μέσα σε 10 μήνες. Τα κύτταρα των νησιδίων αναπτύχθηκαν εκ νέου και αυξήθηκαν τα επίπεδα ινσουλίνης.
- Η κουρκουμίνη προστατεύει τα βήτα κύτταρα. Έρευνες βρήκαν ότι τα βήτα κύτταρα αυξάνονταν ταχύτερα και ζούσαν περισσότερο σε ποντίκια που κατανάλωναν κουρκουμίνη.
- Η κουρκουμίνη προστατεύει τα νεφρά. Προωθεί την απομάκρυνση της κρεατινίνης και της ουρίας από το αίμα, λειτουργία που ανήκει στα νεφρά.
- Η κουρκουμίνη καταπολεμά τον καρκίνο. Σύμφωνα με το Cancer Research UK, «φαίνεται ότι μπορεί να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα και να εμποδίσει την εμφάνιση νέων. Η ισχυρότερη δράση της είναι ενάντια στον καρκίνο του μαστού, του εντέρου, του στομάχου και του δέρματος».
- Η κουρκουμίνη βελτίωσε τη στύση σε ποντίκια που παρουσίαζαν «στητική δυσλειτουργία λόγω του διαβήτη». Αυτό συνέβη γιατί βελτιώθηκε η λειτουργία του αίματος στα γεννητικά όργανα.
- Η κουρκουμίνη αύξησε την ταχύτητα κένωσης του στομάχου σε ποντίκια. Βελτίωσε την πέψη. Θα μπορούσε να αποτελεί πολύτιμη θεραπεία για άτομα που πάσχουν από «γαστροπάρεση».
- Η κουρκουμίνη είναι «αντιοξειδωτικό». Το οξυγόνο είναι απαραίτητο για τη ζωή. Ωστόσο, το οξυγόνο είναι γνωστό ότι προκαλεί οξείδωση. Τα μόρια που ονομάζονται ROS (αντιδραστικά είδη οξυγόνου) μπορούν να προκαλέσουν «οξείδωση» στα όργανα και τα αιμοφόρα αγγεία. Σε κάποιες έρευνες, η κουρκουμίνη παρατηρήθηκε ότι απομάκρυνε τα μόρια αυτά από το σώμα, προστατεύοντας τα υγιή κύτταρα από οξείδωση.
Κουρκουμάς, κουρκουμίνη, κύμινο και κάρι
Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος να καταναλώσει κανείς κουρκουμίνη ώστε να λάβει τα περισσότερα οφέλη;
Ο κουρκουμάς είναι ρίζα και πωλείται ολόκληρη ή αλεσμένη. Μπορείτε να τον χρησιμοποιείσετε στο φαγητό κατά το μαγείρεμα, να το πασπαλίσετε από πάνω, ή να αγοράσετε κάψουλες.
Η κουρκουμίνη είναι το ενεργό συστατικό του κουρκουμά που έχει πολυ-μελετηθεί. Πολλοί χρησιμοποιούν με τον ίδιο τρόπο τον όρο «κουρκουμίνη» και «κουρκουμάς».
Το κύμινο είναι ένα εντελώς διαφορετικό συστατικό. Πρόκειται για καρύκευμα που προέρχεται από τους σπόρους ενός λουλουδιού. Δεν διαθέτει καθόλου κουρκουμίνη, αλλά έχει τις δικές του αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Το κάρυ συχνά περιέχει κουρκουμά, κύμινο και άλλα καρυκεύματα. Αν σας αρέσει η γεύση, θα μπορούσε να είναι ένας καλός τρόπος να λάβετε τη δόση κουρκουμά που χρειάζεστε.
Η κουρκουμίνη δεν απορροφάται καλά από τον οργανισμό
Το μειονέκτημα της κουρκουμίνης είναι ότι απορροφάται δύσκολα από τον οργανισμό. Δεν λαμβάνετε αρκετή ποσότητα και αποβάλλεται γρήγορα από το σώμα.
Ένας λόγος που το κάρυ είναι τόσο υγιεινό, είναι ότι συχνά περιέχει μαύρο πιπέρι. Το μαύρο πιπέρι περιέχει ένα χημικό που ονομάζεται πιπερίνη, και το οποίο διατηρεί την κουρκουμίνη στο αίμα για περισσότερο χρόνο.
Μπορείτε να μαγειρέψετε πεντανόστιμα φαγητά με σκόνη κουρκουμά. Διάφορα sites προτείνουν να το βάζετε στην ομελέτα, στα λαχανικά, στο ρύζι, στις σούπες, σε σμούθις, ή να φτιάχνετε τσάι με γάλα και μέλι.
Καλό είναι να προσέχετε τι προϊόν αγοράζετε, να είναι φρέσκο και καλής ποιότητας ώστε να διατηρεί όσο το δυνατόν περισσότερες από τις ευεργετικές του ιδιότητες.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
Ακολουθήστε μας και στο Facebook
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram
Social Plugin