Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Άνοια : Τι ρόλο παίζει η διατροφή στη μνήμη

Νέα 20ετής μελέτη εξέτασε κατά πόσον μπορεί η διατροφή από μόνη της να επηρεάσει τον κίνδυνο άνοιας. Τα ευρήματα και οι εκτιμήσεις των επιστημόνων.

Οι διατροφικές συνήθειες στη μέση ηλικία δεν επηρεάζουν τις πιθανότητες εκδήλωσης άνοιας αργότερα στη ζωή, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σουηδία, αντικρούοντας τα ευρήματα προγενέστερων μελετών που είχαν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή ενδέχεται να δρα προστατευτικά.

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται ως η πιο ωφέλιμη για την υγεία. Κατ’ επανάληψιν έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού, καρκίνου και πολλών άλλων δεινών. Γι’ αυτό τον λόγο διερευνάται και ο ρόλος της ως πιθανού μέσου προστασίας από την άνοια.

«Οι έως τώρα επιστημονικές μελέτες είχαν αντικρουόμενα ευρήματα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Isabelle Glans, από το Πανεπιστήμιο Lund. «Η δική μας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να σχετίζεται η διατροφή με την άνοια. Ωστόσο δεν βρήκε να παρέχει κάποιο όφελος στους συγκεκριμένους συμμετέχοντες, οι οποίοι ήσαν νεότεροι απ’ ό,τι εκείνοι στις προγενέστερες».

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Neurology. Όπως γράφουν οι ερευνητές, ενέταξαν σε αυτήν 28.025 εθελοντές, μέσης ηλικίας 58 ετών. Οι έξι στους δέκα ήταν γυναίκες.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν τη διατροφή τους με τρεις τρόπους: 

  • Με λεπτομερές ημερολόγιο που έπρεπε να τηρήσουν οι συμμετέχοντες για μία εβδομάδα
  • Με αναλυτικό ερωτηματολόγιο διατροφής
  • Με συνέντευξη διαρκείας 1 ώρας


Κατά την έναρξη της μελέτης κανένας από τους συμμετέχοντες δεν έπασχε από άνοια. Εν τούτοις, έως το τέλος περιόδου παρακολουθήσεως σχεδόν 20 ετών, οι 1.943 εξ αυτών είχαν διαγνωστεί με άνοια (είτε νόσο Αλτσχάιμερ, είτε αγγειακή άνοια).


Τα ευρήματα

Οι ερευνητές εξέτασαν πόσο πιστά τηρούσαν οι εθελοντές δύο διατροφικά προγράμματα:
Μία συμβατική διατροφή, με αρκετές φυτικές ίνες (κυρίως φρούτα, λαχανικά) και πολύ κόκκινο κρέας
Τη μεσογειακή διατροφή, με υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών (λαχανικά, όσπρια, φρούτα), υγιεινά λιπαρά (π.χ. ελαιόλαδο) και χαμηλή κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών.

Αφού έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους πιθανούς συμβάλλοντες παράγοντες, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διατροφή δεν επηρέαζε τον κίνδυνο άνοιας. Ωστόσο η Dr. Glans τονίζει ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί το εύρημα αυτό.

«Η διατροφή από μόνη της ίσως δεν ασκεί αρκετά ισχυρή επίδραση στη μνήμη και την σκέψη. Είναι όμως πιθανό να αποτελεί έναν παράγοντα μεταξύ άλλων, που επηρεάζουν την πορεία της νοητικής λειτουργίας», σχολίασε ο Dr. Nils Peters, από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία. «Οι διατροφικές παρεμβάσεις εξακολουθούν να είναι σημαντικές μαζί με άλλα μέτρα, για να ελεγχθούν οι παράγοντες κινδύνου για άνοια».

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

 Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram


το διαβάσαμε ΕΔΩ