Κερδισμένοι θα βγουν οι ασθενείς με άνοια αν αποφασίσουν να εντάξουν στη ζωή τους την ψυχοθεραπεία.
Σε αυτό κατέληξαν ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου (UCL) μελετώντας το αντίκτυπο που είχαν οι υπηρεσίες από το πρόγραμματα για τη Βελτίωση της Πρόσβασης σε Ψυχικές Θεραπείες (Improving Access to Psychological Therapies/IAPT) του βρετανικού Υπουργείου Υγείας στην ψυχική υγεία των ανοϊκών ατόμων.
Τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο eClinicalMedicine προτείνουν την ένταξη της ψυχοθεραπείας στο θεραπευτικό πλάνο για την άνοια, υπογραμμίζοντας τη σημαντική ανακούφιση που εξασφάλισε έναντι των συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους, ένα ψυχικό φορτίο που σηκώνει πάνω από ένας στους τρεις (38%) ασθενείς με άνοια, σύμφωνα με σχετικές μελέτες.
Οι ερευνητές κατέληξαν σε μια ομάδα 1.549 ασθενών με άνοια και μια ομάδα ελέγχου 1.329 ατόμων με αντιστοιχία σε ηλικία, φύλο, σοβαρότητα της κατάθλιψης και του άγχους, μέσα από τη βάση δεδομένων του Προγράμματος IAPT για το διάστημα 2012 – 2019 και 2.515.402 συνολικά ανθρώπους που είχαν λάβει τις υπηρεσίες του όπως γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, συμβουλευτική, ομαδικές συνεδρίες κ.α.. Συγκρίνοντας τις δύο ομάδες, οι ερευνητές θα μπορούσαν να διαπιστώσουν τα οφέλη των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στα άτομα με άνοια και να συγκρίνουν το μέγεθός τους με αυτά του υγιούς πληθυσμού.
Τα αποτελέσματα έδειξαν:
- μείωση των ψυχικών συμπτωμάτων για το 63% και πλήρη ανάκαμψη από αυτά για το 40% της ομάδας με την άνοια
- βελτίωση για το 70% και πλήρη ανάκαμψη για το 47% της ομάδας χωρίς άνοια.
Η επικεφαλής ερευνήτρια και υποψήφια διδάκτωρ Georgia Bell χαρακτήρισε τα συχνότατα σε περιπτώσεις άνοιας συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης «εξαιρετικά εξουθενωτικά» και συμπλήρωσε ότι σχετίζονται με χειρότερα αποτελέσματα για την υγεία του ασθενούς αλλά και τις υπηρεσίες των φροντιστών του.
«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει ποτέ για τη διερεύνηση των αποτελεσμάτων των ψυχικών θεραπειών σε άτομα που ζουν με άνοια. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ενώ έχουν λιγότερες πιθανότητες βελτίωσης ή πλήρους ανάκαμψης σε σχέση με τα άτομα χωρίς άνοια, οι θεραπείες μέσα από υπηρεσίες ψυχικής υγείας της πρωτοβάθμιας περίθαλψης μπορούν να τα ωφελήσουν», δήλωσε.
©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
Ακολουθήστε μας και στο Facebook
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram
Social Plugin