Τα τρανς λιπαρά είναι τοξικά καρκινογόνα, τα οποία βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα που καταναλώνει ο άνθρωπος στην σημερινή εποχή.
Σε πολλά μέρη του πλανήτη μας, γίνονται διαμαρτυρίες από ανθρώπους, οι οποίοι αγωνίζονται να απαγορευτεί ή τουλάχιστον να περιοριστεί η προσθήκη των τρανς λιπαρών στα τρόφιμα.
Η νομοθεσία κάποιων χωρών, επιτρέπει στις βιομηχανίες τροφίμων να προσθέτουν ορισμένο ποσοστό των τρανς λιπαρών, ενώ σε κάποιες χώρες δεν υπάρχει κανένας έλεγχος.
Οι μελέτες μας δείχνουν ότι μία αύξηση στην κατανάλωση τρανς λιπαρών κατά 2% αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις κατά 23%! Επιπλέον, τα τρανς λιπαρά, επιδρούν πολύ αρνητικά στον μεταβολισμό, καθώς είναι ικανά να προκαλούν τον καρκίνο και να δημιουργούν την παχυσαρκία.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα τρανς λιπαρά τα αποκαλούν, φθηνό στερεό λίπος με μεγάλη διάρκεια ζωής. Το παράδοξο είναι ότι το αγοράζουμε με τα δικά μας χρήματα για να καταστρέψουμε την υγεία μας.
ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΡΑΝΣ ΛΙΠΑΡΩΝ
Ο φόβος στα λίπη εμφανίστηκε την δεκαετία του 70 όπου με αφορμή κάποιες μελέτες που έγιναν από τον καθηγητή φυσιολογίας Ansel Keys, η ιατρική κοινότητα ανακοίνωσε στους ανθρώπους να μειώσουν την κατανάλωση ζωικού λίπους, επειδή περιέχει κορεσμένα λίπη και είναι βλαβερά, και να τα αντικαταστήσουν με πιο υγιεινό λίπος, την μαργαρίνη, η οποία είναι φτιαγμένη από φυτικά λίπη.
Στη θεωρία όλα, με την πρώτη ματιά φαινόντουσταν λογικά. Αφού λοιπόν τα φυτικά ακόρεστα λίπη είναι πιο ασφαλής, σε σύγκριση με τα επιβλαβή κορεσμένα ζωικά λίπη, πήραν το φυτικό λίπος, το πέρασαν από την διαδικασία υδρογόνωσης και έφτιαξαν τα τρανς λιπαρά, δηλαδή, την μαργαρίνη, η οποία ως επί το πλείστον παρασκευάζεται από το φυτικό έλαιο.
Μετέπειτα διαπιστώθηκε ότι οι επιβλαβής επιπτώσεις των τρανς λιπαρών υπερβαίνουν σημαντικά των κορεσμένων ζωικών λιπών. Προκαλούν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό την εκδήλωση καρδιαγγειακών παθήσεων, την αρτηριοσκλήρυνση, τον σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας, την υψηλή χοληστερίνη και την απόφραξη των αρτηριών, ενώ επιπλέον, μειώνουν τον ρυθμό απορρόφησης των απαραίτητων βιταμινών, προκαλούν τον καρκίνο και την παχυσαρκία.
Αυτό εξηγείται με το γεγονός, ότι αν καταναλώσουμε την ίδια ποσότητα λίπους, παράδειγμα 100 γραμμάρια φυτικό λίπος ή 100 γραμμάρια ζωικό, παρά τον ισότιμο αριθμό θερμίδων, τα τρανς λιπαρά θα διατηρηθούν και θα κυκλοφορούν για μεγαλύτερο διάστημα στο σώμα μας και θα αποθηκευτούν με τη μορφή λίπους.
Το θέμα είναι ότι, όταν πρωτοεμφανίστηκαν για πρώτη φορά τα τρανς λιπαρά, οι άνθρωποι τότε δεν γνώριζαν, το πόσο ξένη είναι η δομή του φυτικού ελαίου για τον ανθρώπινο οργανισμό και συγκεκριμένα για τον μεταβολισμό.
Ο οργανισμός μας από την φύση του, δεν έχει κατάλληλα ένζυμα ώστε να μεταβολίζει και να επεξεργάζεται κατάλληλα τα τρανς λιπαρά.
Παρά τις υποσχέσεις των βιομηχανιών τροφίμων, ότι το ραφιναρισμένο φυτικό έλαιο είναι ακίνδυνο για την υγεία, η παγκόσμια κοινότητα άρχισε να παρατηρεί ότι στη δεκαετία του ’80 άρχισε να αυξάνεται η θνησιμότητα, με πρωταρχική αιτία τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Αυτό, εκείνη την εποχή για πολλούς ειδικούς, ήταν πραγματικό σοκ. Και φυσικά τώρα, κανένας πλέον δεν αμφιβάλει, ότι τα τρανς λιπαρά είναι εχθρός για τον οργανισμό μας.
ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ ΤΡΑΝΣ ΛΙΠΑΡΑ
Που υπάρχουν τα τρανς λιπαρά; Ta τρανς λιπαρά υπάρχουν σε όλα τα φυτικά έλαια που έχουν θερμανθεί σε υψηλές θερμοκρασίες και ειδικά σε έλαια που έχουν υποστεί επανειλημμένη θέρμανση.
Θέλετε να μάθετε πως γίνεται η παραγωγή;
Παίρνουν το φυτικό λάδι και το θερμαίνουν υπό πίεση έως τους 200 βαθμούς Κελσίου. Μετά από αυτό, διοχέτευαν το υδρογόνο και ετσι σχηματιζόντουσαν τα τρανς λιπαρά.
Η παραπάνω διαδικασία ονομάζεται υδρογόνωση.
Σίγουρα θα απορήσετε, ποια είναι τα πλεονεκτήματα αυτής της διαδικασίας;
Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματά, είναι ότι με αυτή την διαδικασία το υγρό φυτικό έλαιο αποκτά στερεά μορφή με υψηλό βαθμό πλαστικότητας.
Επειδή αν πάρουμε το συνηθισμένο φθηνό υγρό φοινικέλαιο, θα είναι πρακτικά αδύνατον να το προσθέσουμε στην πάστα ή σε κάποιο γλυκό, πόσο μάλλον να φτιάξουμε κάποια τούρτα.
Αλλά όταν αυτό το υγρό φυτικό έλαιο, περάσει την διαδικασία υδρογόνωσης, θα σχηματιστεί σε στερεό λίπος το οποίο πλέον, μπορεί πολύ πιο εύκολα να δουλευτεί.
Για αυτό η χρήση των τρανς λιπαρών, έχει τεράστια απήχηση στην μαγειρική και ζαχαροπλαστική λόγω της πρακτικότητας στην χρήση.
Με αυτή την μορφή, το στερεό λίπος, μπορεί εύκολα να προστεθεί στα αρτοποιήματα, σε γλυκά, στις τούρτες και πάστες, δηλαδή κάνει το προϊόν να αποκτήσει όγκο και ελκυστική εμφάνιση, λόγω της στερεάς δομής του.
Πρέπει o κατασκευαστής να αναγράφει στα συστατικά το ποσοστό των trans λιπαρών;
Αυτό εξαρτάται από την νομοθεσία κάθε χώρας. Σε πολλές χώρες αυτό δεν είναι καν απαραίτητο. Για αυτό πολύ συχνά στα συστατικά αντί να γράψουν την λέξη τρανς λιπαρά, χρησιμοποιούν εναλλακτικές ορολογίες, όπως φυτικό έλαιο ή μερικώς υδρογονωμένο λίπος, κάτι που στην πραγματικότητα είναι ακριβώς το ίδιο.
ΤΗΓΑΝΙΤΑ & ΦΑΣΤ ΦΟΥΝΤ
Όπως είπαμε παραπάνω, τα τρανς λιπαρά σχηματίζονται κατά την θερμική επεξεργασία του λαδιού.
Παράδειγμα, αν πάρουμε ραφιναρισμένο ηλιέλαιο και τηγανίσουμε τις πατάτες, αυτό θα δημιουργήσει ορισμένη ποσότητα τρανς λιπαρών. Δηλαδή σε οικιακές συνθήκες μπορούμε εύκολα να δημιουργήσουμε τα τρανς λιπαρά. Μπορεί οι συνθήκες να μην είναι ίδιες με αυτές στο εργοστάσιο, ωστόσο κάποια ποσότητα τρανς λιπαρών θα δημιουργηθεί.
Ακόμα πιο χειρότερο θα είναι, αν χρησιμοποιήσουμε το ίδιο λάδι για πολλαπλή φορά.
Όπως συνήθως συμβαίνει στα φαστ φουντ, όπου μπορεί στο ίδιο λάδι να τηγανίσουν πολλές φορές. Για αυτό αν θελήσετε να τηγανίσετε κάτι, πάντα να χρησιμοποιείτε λάδι που έχει υψηλό σημείο καπνού και ποτέ για δεύτερη φορά.
Καλό είναι να αποφεύγετε και τα συσκευασμένα πατατάκια. Επειδή πολύ απλά το επανα χρησιμοποιημένο λάδι εμπλουτίζει την τραγανή απόλαυση στιγμής με τρανς λιπαρά.
Πιστέψτε με, δεν θα σας συμβεί τίποτα το τραγικό αν μια στις τόσο θα τηγανίσετε μόνοι σας πατάτες για να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας.
ΦΟΙΝΙΚΕΛΑΙΟ
Θα πρέπει να αναφέρουμε και για το φοινικέλαιο, το οποίο το συναντάμε σε πολλά τρόφιμα.
Το φοινικέλαιο συγκριτικά με τα τρανς λιπαρά μπορεί να είναι λιγότερο επιβλαβές, ωστόσο αυτό δεν το καθιστά ασφαλές. Το φοινικέλαιο, όπως και τα περισσότερα έλαια έχουν πολλά ωμέγα 6 λιπαρά οξέα, τα οποία από την μια είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό, ωστόσο το πλεόνασμα τους δημιουργεί σοβαρές φλεγμονώδεις διαδικασίες στον οργανισμό, σε αντίθεση με τα ω-3 τα οποία μειώνουν τις φλεγμονώδεις διαδικασίες.
Η αναλογία ωμέγα 3 και ωμέγα 6 πρέπει να είναι 1 προς 4. Δυστυχώς η πρόσληψη των ωμέγα 6, στην εποχή μας, είναι 20 με 30 φορές περισσότερο από τα ωμέγα-3.
Από όλα τα φυτικά έλαια, αυτό που αξίζει να έχετε στην διατροφή σας είναι το παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης.
ΟΡΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ
Αξίζει να αναφέρουμε την επίδραση των τρανς λιπαρών στο ορμονικό προφίλ.
Συγκεκριμένα, έχει διαπιστωθεί ότι τα τρανς λιπαρά επιδεινώνουν την σύνθεση της ινσουλίνης και μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη του ζαχαρώδη διαβήτη.
Επίσης, πολύ σημαντικό για τους άντρες, τα τρανς λιπαρά μειώνουν την παραγωγή τεστοστερόνης. Αν υπάρχει χαμηλή τεστοστερόνη, αυτό σημαίνει χαμηλή λίμπιντο, δυσκολία ανάπτυξης μυϊκής μάζας, έλλειψη παρότρυνσης, χαμηλή αυτοπεποίθηση και η ενέργεια. Ενώ στις γυναίκες, τα τρανς λιπαρά, μειώνουν την παραγωγή οιστρογόνων.
Να θυμάστε ότι τα τρανς λιπαρά κατατάσσονται στις καρκινογόνες ουσίες, δηλαδή, στις ουσίες που προκαλούν τον καρκίνο.
©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
Ακολουθήστε μας και στο Facebook
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram
το διαβάσαμε ΕΔΩ
Social Plugin