Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Νερό : Πόσα ποτήρια πρέπει να πίνουμε καθημερινά; – Τι έδειξε νέα μελέτη

Η κατανάλωση οκτώ ποτηριών νερό την ημέρα, μπορεί να είναι πολύ υψηλή για τις πραγματικές μας ανάγκες, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Δεδομένου ότι περίπου η μισή ημερήσια πρόσληψη νερού προέρχεται από τα τρόφιμα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι χρειαζόμαστε πραγματικά μόνο 1,3 έως 1,8 λίτρα νερού την ημέρα και όχι δύο.

Προηγούμενες μελέτες βασίστηκαν σε έρευνες σε μικρά δείγματα ανθρώπων, τώρα όμως συνεργάζονται πάνω από 90 επιστήμονες σε όλο τον κόσμο για να υπολογίσουν τις ανάγκες μας σε νερό, χρησιμοποιώντας μια διαφορετική τεχνική.

Στην έρευνα συμμετείχαν 5.604 άτομα ηλικίας από οκτώ ημερών έως 96 ετών από 23 διαφορετικές χώρες.

Οι συμμετέχοντες ήπιαν μια υπολογισμένη ποσότητα νερού που είχε εμπλουτιστεί με το στοιχείο δευτέριο, το οποίο βρίσκεται φυσικά στο ανθρώπινο σώμα και είναι εντελώς ακίνδυνο.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι όσοι ζουν σε ζεστά και υγρά περιβάλλοντα και σε μεγάλα υψόμετρα, καθώς και οι αθλητές, οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες χρειάζονται περισσότερο νερό.

Ο καθηγητής John Speakman από το Πανεπιστήμιο του Aberdeen και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, είπε ότι ο κύκλος εργασιών του νερού δεν είναι ίσος με την απαίτηση για πόσιμο νερό.

«Ακόμα κι αν ο οργανισμός ενός άνδρα 20 ετών χρειάζεται 4,2 λίτρα την ημέρα για τις σωματικές λειτουργίες του, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πίνει 4,2 λίτρα νερό κάθε μέρα. Περίπου το 15% αυτής της ποσότητας αφορά την ανταλλαγή και την παραγωγή υγρών από το μεταβολισμό».

«Η πραγματική απαιτούμενη πρόσληψη νερού είναι περίπου 3,6 λίτρα την ημέρα. Δεδομένου ότι τα περισσότερα τρόφιμα περιέχουν επίσης νερό, μια σημαντική ποσότητα νερού παρέχεται από το φαγητό. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η κοινή πεποίθηση ότι όλοι πρέπει να πίνουμε οκτώ ποτήρια νερό, είναι πιθανώς πολύ υψηλή για τους περισσότερους ανθρώπους».

«Δεν είναι αναγκαίο»

Το να πίνει κανείς τα συνιστώμενα οκτώ ποτήρια, μάλλον δεν είναι επιβλαβές, εξήγησε, αλλά δεν είναι και αναγκαίο στις περισσότερες περιπτώσεις.

«Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι ένας τυπικός μεσήλικας άνδρας μπορεί να χρειάζεται να πίνει περίπου 1,6 έως 1,8 λίτρα την ημέρα και μια τυπική γυναίκα της ίδιας ηλικίας περίπου 1,3 έως 1,4 λίτρα», είπε.

«Οι άνθρωποι γύρω στα 80, μπορεί να χρειάζονται περίπου 1,1 λίτρο την ημέρα. Εξαρτάται όμως και από τη διατροφή που ακολουθούν. Αν τρώνε για παράδειγμα πολλές σούπες, πρέπει να πίνουν λιγότερο», εξήγησε.

Το τσάι, ο καφές, τα αναψυκτικά και οι χυμοί συνυπολογίζονται στην ημερήσια ποσότητα, είπε, αλλά περιέχουν και συστατικά που μπορεί να μην είναι υγιεινά.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Dale Schoeller, από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison, είπε: «Η επιστήμη δεν υποστήριξε ποτέ τον κανόνα των οκτώ ποτηριών ως τη σωστή κατευθυντήρια οδηγία. Η νέα μελέτη είναι η καλύτερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα για να υπολογίσουμε πόσο νερό καταναλώνουν πραγματικά οι άνθρωποι σε καθημερινή βάση –κυκλοφορία του νερού μέσα και έξω από το σώμα– και τους κύριους παράγοντες που καθορίζουν τον κύκλο εργασιών του νερού».

Ο θάνατος του Μπρους Λι

Η ανάλυση έρχεται σε συνέχεια των ισχυρισμών ότι ο θάνατος του θρύλου του Κουνγκ Φου, Μπρους Λι, μπορεί να οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση νερού.

Το αστέρι των πολεμικών τεχνών και είδωλο του Χόλιγουντ πέθανε σε ηλικία 32 ετών το 1973.

Οι γιατροί έκριναν ότι ο θάνατός του οφείλεται σε οίδημα στον εγκέφαλο, πυροδοτώντας διάφορες φήμες.

Εξετάζοντας τις συνθήκες θανάτου του, οι ερευνητές αποφάνθηκαν ότι πιθανότατα πέθανε από υπονατριαιμία.

«Με άλλα λόγια, πιστεύουμε ότι η αδυναμία των νεφρών να αποβάλλουν την περίσσεια νερού σκότωσε τον Μπρους Λι», έγραψαν οι ειδικοί στην επιστημονική επιθεώρηση Clinical Kidney Journal.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.  

Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram



το διαβάσαμε ΕΔΩ