Μια τεχνική που μετρά αιώνες μπορεί να γίνει χρήσιμο εργαλείο για τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και να μειώσει πάνω από 10% τον καρδιαγγειακό κίνδυνο
Ένα νέο μοντέλο προσέγγισης των ατόμων με υπέρταση προτείνει έρευνα που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, πυρήνας του οποίου θα είναι η ενσυνειδητότητα.
Σύμφωνα με ερευνητές από το Κέντρο Ενσυνειδητότητας του Πανεπιστημίου Brown που εκπόνησαν τη μελέτη, η εκπαίδευση των ανθρώπων βάσει αυτής της μακραίωνης τεχνικής που καλλιεργεί την αυτογνωσία περί τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις αισθήσεις, θα μπορούσε να τους βοηθήσει να αντιληφθούν και να αναγνωρίσουν τα ψυχικά και σωματικά οφέλη που κερδίζουν μέσα από έναν τρόπο ζωής φιλικό και ευεργετικό για την αρτηριακή τους πίεση.
Με τον τρόπο αυτό, η συμμόρφωση στο μοτίβο ζωής που προφυλάσσει την καρδιά θα είναι μεγαλύτερη, αφού θα αποτελεί προσωπική ανάγκη χωρίς το αίσθημα άγχους και καταναγκασμού από τον «φόβο του γιατρού».
Πάνω από 10% μικρότερος καρδιαγγειακός κίνδυνος
Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον διευθυντή του Κέντρου Ενσυνειδητότητας, Eric Loucks, συγκέντρωσαν και μοίρασαν τυχαία σε δύο ομάδες 200 συμμετέχοντες, 100 σε μια πειραματική ομάδα που παρακολούθησε για 8 εβδομάδες ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για την ενσυνειδητότητα -συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης σε ειδικές εγκαταστάσεις εφαρμογής της πρακτικής- και 100 σε μια ομάδα ελέγχου που ακολούθησε της τυπικές συστάσεις για την αντιμετώπιση της υπέρτασης: οικιακό πιεσόμετρο, εκπαίδευση για τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και πρόσβαση σε γιατρό.
Μετά την εκπαίδευση, παρατηρώντας τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης για διάστημα έξι μηνών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες από την ομάδα της ενσυνειδητότητας είχαν πετύχει μείωση 6 μονάδων στη συστολική πίεση, έναντι 1,4 για την ομάδα με τα συμβατικά μέσα. Πρόκειται για σπουδαίο εύρημα, κατά τον επικεφαλής ερευνητή, δεδομένου ότι προηγούμενες μελέτες έχουν συμπεράνει ότι μείωση της συστολικής πίεσης κατά 5 μονάδες ισοδυναμεί με 10% χαμηλότερο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Περαιτέρω ανάλυση έδειξε επιπλέον για την πρώτη ομάδα μεγαλύτερες πιθανότητες κατανάλωσης τροφών που ωφελούν την καρδιά, περισσότερης άσκησης, λιγότερης καθιστικής ζωής και χαμηλότερων επιπέδων στρες.
Ένα χρήσιμο συμπληρωματικό εργαλείο
Η εκμάθηση των αρχών της ενσυναίσθησης και η εφαρμογή τους σε παράγοντες που σχετίζονται με τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης όπως η η σωματική δραστηριότητα, η διατροφή, κατανάλωση αλκοόλ ή η συμμόρφωση με την αντιϋπερτασική αγωγή, θα μπορούσε ενδεχομένως να εξασφαλίσει καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς.
«Σχεδόν όλοι αισθάνονται καλά μετά τη σωματική δραστηριότητα, συχνά για ώρες, και οι διατροφικές επιλογές μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο πώς νιώθουμε σωματικά και πνευματικά. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι όταν τρώνε κάτι γλυκό, σημειώνουν απότομη αύξηση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα που ακολουθείται από ραγδαία πτώση τους. Έτσι, απλώς το παρατηρούμε χωρίς επικριτική διάθεση, με περιέργεια και επίγνωση, και περίεργη επίγνωση και ενεργούμε έξυπνα ως απάντηση σε αυτό που έχουμε διαπιστώσει ότι συμβαίνει» κατέληξε ο Δρ Loucks.
©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
Ακολουθήστε μας και στο Facebook
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagramτο διαβάσαμε ΕΔΩ
Social Plugin