Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Λουϊζα , η Βασίλισσα των βοτάνων!- Χρησιμοποιήθηκε για να επουλώσει τις πληγές του Εσταυρωμένου !

Μια επίσκεψη στο μοναδικό κτήμα παραγωγής λουίζας .

Γνωριμία με τον εραστή του φυτού αυτού.

Τρεις χιλιάδες ερωμένες και όλες περιποιημένες, καταπράσινες και μοσχομυριστές.
Μ’ ένα φλιτζάνι λεμονάτο τσάι στα χέρια έμαθα τα πάντα για την Λουϊζα εκείνο το βράδυ.
Δεν ήξερα ότι η Λουϊζα χρησιμοποιήθηκε για να επουλώσει τις πληγές του Εσταυρωμένου.Για διαφορετικούς, ανά τον κόσμο πολιτισμούς, θεωρείται «ο όλεθρος του διαβόλου». Στην Αίγυπτο ήταν το πιο γνωστό φυλαχτό. Μας ήρθε από την Αμερική και ορισμένες πηγές επιμένουν ότι πήρε το όνομά της από τη Maria Aloysia, Βασίλισσα της Ισπανίας, λέει ο Macoboy άλλοι πάλι λένε από τη Maria Louisa, δούκισσα της Parma και χήρα του Ναπολέοντα.


Τα αρχαία χρόνια κοπάνιζαν τα φύλλα της και τα άλειφαν το μείγμα στον λαιμό για να περάσει ο πονοκέφαλος.
Το εκχύλισμα λουίζας που περιείχε 25% του γλυκοζιδίου verbascoside εμφανίζει ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα, ειδικά σε ένα λιπόφιλο περιβάλλον, υψηλότερο από το αναμενόμενο, όπως υπολογιζόταν από την αντιοξειδωτική ικανότητα του καθαρού verbascoside, πιθανώς λόγω των συνεργιστικών δράσεων. Αποδειχτηκε επίσης η ικανότητα του verbascoside να ενεργεί ως ένας αποτελεσματικός εξουδετερωτής ελεύθερων ριζών σε λιπόφιλα περιβάλλοντα. Εκχυλίσματα εμπλουτισμένα με Verbascoside μπορεί να έχουν ενδιαφέρουσες εφαρμογές στα καλλυντικά, φαρμακοτρόφιμα ή λειτουργικά τρόφιμα. Αν και έχει αναφερθεί κάποια «in vitro» τοξικότητα σε ανθρώπινα λεμφοκύτταρα του verbascoside με τη συμμετοχή της PARP-1 και πρωτεϊνών p53, μετέπειτα «in vivo» δοκιμές δεν ανέφεραν τοξικότητα για την υψηλή δοσολογία χορήγησης από του στόματος.



Η κατανάλωσή της σε αφέψημα, λέγεται ότι βοηθάει σε μυϊκούς σπασμούς, πόνο στο στομάχι, κράμπες εμμηνόρροιας, άγχος, και ως αντιπυρετικo.

Η Λουϊζα περιέχει βερβεναλίνη, βερβερίνη, αιθέριο έλαιο που δεν πρέπει να το χρησιμοποιούμε αδιάλυτο στο δέρμα μας και μια περίεργη τανίνη που δεν έχει ερευνηθεί ακόμα.
Βοηθάει σε στομαχικές διαταραχές, κολικούς εντέρου και στομάχου καθώς και σε πονοκεφάλους.
Σαν βάμμα βοηθά στο σταμάτημα της αιμορραγίας και στην επούλωση των τραυμάτων.
Έχει έντονη διουρητική και αποσυμφορητική δράση κι έτσι βοηθά στην κατακράτηση υγρών, στην υπέρταση, σε προβλήματα νεφρών κ.α.
Είναι τέλειο αντιπυρετικό και ρυθμιστικό της κυκλοφορίας του αίματος.
Οι μαλακτικές της ιδιότητες την καθιστούν ιδανικό πρόσθετο σε καλλυντικά για το πρόσωπο και το σώμα.
Το άρωμα της Λουϊζας βοηθά στην κακοσμία του στόματος.
Ίσως ένα από τα πιο διάσημα αδυνατιστικά σε συνδυασμό με ρίγανη και θυμάρι. Φυσικά η Λουϊζα δεν καίει λίπος ούτε βέβαια μας αδυνατίζει. Απλά μέσω του αίματος μερικές από τις δραστικές της ουσίες θα σας κάνει να χάσετε υγρά που είναι συσσωρευμένα στον λιπώδη ιστό.
Χρησιμοποιήστε λοιπόν αυτό το καταπληκτικό βότανο με μέτρο, σωστή διατροφή ( όχι τρία πιτόγυρα και μετά ένα φλιτζάνι Λουϊζα), και άσκηση για να χάσετε τα περιττά κιλά.
Βάλτε την στα χειμωνιάτικα καλλυντικά σας διότι προκαλεί φωτοευαισθησία .
Φτιάξτε με αυτήν ένα ζεστό τσάι για τις θηλάζουσες μητέρες.
Πάνω από όλα φυτέψτε την και θα σας αποζημιώσει το πλούσιο λεμονάτο άρωμά της.
Προσοχή όμως: η συγκομιδή για να έχουμε τα πολλαπλά της οφέλη, γίνεται μόνο όταν το φυτό μας είναι σε πλήρη άνθηση (αρχές καλοκαιριού).

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram