Το θυμάρι είναι ένα ισχυρό και αποτελεσματικό βότανο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.
Είναι αποτελεσματικό στην ανακούφιση του κρυολογήματος και για την θεραπεία του πονόλαιμου και των λοιμώξεων του στόματος.
Λίγα λόγια για τις θεραπευτικές ιδιότητες του θυμαριού
Πολύ πριν την ανακάλυψη των σύγχρονων ιατρικών μεθόδων, κρέμες, πάστες και σκόνες με βάση το θυμάρι τοποθετούνταν σε επιδέσμους για να αποτραπούν μολύνσεις και να επιταχυνθεί η επούλωση της πληγής. Τα πτητικά αιθέρια έλαια στο θυμάρι έχουν πιστοποιημένες αντιπαρασιτικές, αντισηπτικές, αντιμυκητιασικές, και αντιρευματικές ιδιότητες.
Όπως και πολλά βότανα, είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.
Μάθετε να κάνετε ένα ισχυρό σιρόπι κατά του βήχα
Υλικά:
- 3/4 φλιτζάνι ωμό μέλι
- 1 1/2 φλιτζάνια νερό
- 2 χούφτες φρέσκο θυμάρι
- 1 ρίζα τζίντζερ
Οδηγίες:
- Βάλτε το θυμάρι και το τζίντζερ σε μια κατσαρόλα, προσθέστε νερό και αφήστε το μείγμα να σιγοβράζει για 5-10 λεπτά.
- Προσθέστε το ακατέργαστο μέλι ανακατεύοντας απαλά .
- Αφήστε το σιρόπι να ξεκουραστεί για 30-60 λεπτά, στη συνέχεια σουρώστε το.
- Αφήστε το να κρυώσει, βάλτε το σε γυάλινο δοχείο και αποθηκεύστε το στο ψυγείο.
Το θυμάρι είναι κυριολεκτικά μία βόμβα βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων.
Είναι πολύ πλούσιο σε σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο και επομένως μπορεί να βοηθήσει στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της φλεγμονής, της οξείδωσης των κυττάρων ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνες της ομάδας Β, σε βιταμίνη Α, σε βιταμίνης C και φολικό οξύ.
Το θυμάρι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες γιατί περιέχει αιθέρια έλαια όπως ροσμαρινικό οξύ (rosmarinic acid) και ουρσολικό οξύ (ursolic acid) . Αυτά τα αιθέρια έλαια έχουν αντισπασμωδικές ιδιότητες και μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της βρογχίτιδας, στους ερεθισμούς του λαιμού, στο βήχα, στη λαρυγγίτιδας, το άσθμα, στις φλεγμονές του στόματος και στις λοιμώξεις του λαιμού.
Ένας τρόπος για να εκμεταλλευτούμε τις φαρμακευτικές ιδιότητες του θυμαριού είναι το ρόφημα από θυμάρι, το οποίο μπορούμε να φτιάξουμε πολύ απλά με αποξηραμένα φύλλα θυμαριού και βλαστούς τοποθετώντας τους απλά σε ζεστό νερό για να γίνει η εκχύλιση των θρεπτικών συστατικών.
Ειδικές προφυλάξεις και προειδοποιήσεις:
Παιδιά: Το θυμάρι είναι πιθανώς ασφαλές, όταν καταναλώνεται από παιδιά σε κανονικές ποσότητες τροφής. Είναι επίσης πιθανώς ασφαλές, όταν λαμβάνεται ως φάρμακο για σύντομα χρονικά διαστήματα. Δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για το εάν το έλαιο θυμαριού είναι ασφαλές για παιδιά όταν εφαρμόζεται στο δέρμα, ή λαμβάνεται από το στόμα.
Κύηση και θηλασμός: Το θυμάρι είναι πιθανώς ασφαλές για έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, όταν καταναλώνεται σε κανονικές ποσότητες τροφής. Αλλά δεν είναι γνωστό εάν είναι ασφαλές να χρησιμοποιείτε θυμάρι σε μεγαλύτερες φαρμακευτικές ποσότητες. Τηρήστε τις ποσότητες τροφής εάν είστε έγκυος, ή θηλάζετε.
Αλλεργία στη ρίγανη και παρόμοια φυτά: Οι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στη ρίγανη, ή σε άλλα είδη της οικογένειας βοτάνων lamiaceae μπορεί επίσης να είναι αλλεργικοί στο θυμάρι.
Διαταραχές αιμορραγίας: Το θυμάρι μπορεί να επιβραδύνει την πήξη του αίματος. Η λήψη θυμαριού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας, ειδικά εάν χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες.
Ευαίσθητες σε ορμόνες καταστάσεις, όπως ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος της μήτρας, ο καρκίνος των ωοθηκών, η ενδομητρίωση ή τα ινομυώματα της μήτρας: Το θυμάρι μπορεί να δράσει όπως τα οιστρογόνα στο σώμα. Εάν έχετε οποιαδήποτε κατάσταση που μπορεί να επιδεινωθεί από την έκθεση στα οιστρογόνα, μην χρησιμοποιείτε θυμάρι.
Χειρουργική επέμβαση: Το θυμάρι μπορεί να επιβραδύνει την πήξη του αίματος, οπότε υπάρχει κάποια ανησυχία ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλέον αιμορραγίας κατά τη διάρκεια και μετά από μία χειρουργική επέμβαση. Σταματήστε να χρησιμοποιείτε θυμάρι τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν από μια προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση.
©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
Ακολουθήστε μας και στο Facebook
Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram
το διαβάσαμε ΕΔΩ
Social Plugin