Όλοι αναζητούμε γρήγορες λύσεις που μπορούν να βελτιώσουν την διάθεσή μας - Για τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ το μυστικό της ευτυχίας κρύβεται σε μια ολιγόλεπτη αναπνευστική άσκηση
Από την προπόνηση με εντατικούς ρυθμούς έως τον χορό, η άσκηση είναι ήδη γνωστό ότι μπορεί να βελτιώσει την διάθεση και την ευεξία.
Οι ερευνητές όμως ανακάλυψαν έναν ακόμη τρόπο να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας, μέσω ασκήσεων συνειδητής και βαθιάς αναπνοής.
Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που περνούν πέντε λεπτά ημερησίως σε ασκήσεις βαθιάς αναπνοής επί ένα μήνα σημειώνουν έχουν καλύτερη διάθεση και λιγότερη ανησυχία συγκριτικά με όσους έκαναν μόνο διαλογισμό.
Στο πείραμα ζητήθηκε από 108 συμμετέχοντες να εξασκήσουν τρεις διαφορετικές ασκήσεις αναπνοής ή διαλογισμού για πέντε λεπτά την ημέρα στο σπίτι σε μια ώρα που τους εξυπηρετούσε.
Την πρώτη αναπνευστική άσκηση έκαναν 30 άτομα. Η άσκηση κυκλικής αναπνοής απαιτούσε να εισπνεύσουν αργά και να πάρουν άλλη μια σύντομη εισπνοή λίγο πριν εκπνεύσουν όσον το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Περίπου 21 άτομα έκαναν τη δεύτερη αναπνευστική άσκηση η οποία απαιτούσε να εισπνεύσουν αργά, να κρατήσουν την αναπνοή τους, να εκπνεύσουν και να κρατήσουν για λίγο την ανάσα τους.
Όσο για την τρίτη άσκηση – τoν κυκλικό υπεραερισμό – την έκαναν 33 άτομα τα οποία έπρεπε να εισπνεύσουν βαθιά και να πραγματοποιούν κοφτές εκπνοές για 30 φορές προτού εκπνεύσουν πλήρως (δύσκολο!).
Οι τελευταίοι 24 υποψήφιοι έκαναν απλά μια άσκηση διαλογισμού – δεν απαιτούσε συγκεκριμένη αναπνευστική άσκηση, απλά παρατηρούσαν την ανάσα τους και εστίαζαν την προσοχή τους στο παρόν.
Ένα μήνα μετά οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν ως προς την επίδραση των αναπνευστικών ασκήσεων στα επίπεδα άγχους και ανησυχίας. Τα συμπεράσματα δημοσιεύθηκαν στο Cell Reports Medicine και έδειξαν ότι η επίδραση των αναπνευστικών ασκήσεων στο στρες των συμμετεχόντων ήταν σημαντικά υψηλότερη συγκριτικά με άλλες παρεμβάσεις.
Όταν μάλιστα η εστίαση στην εκπνοή είναι μεγαλύτερη από τον χρόνο της εισπνοής η ερευνήτρια του Στάνφορτν Δρ Melis Yilmaz Balban επισημαίνει ότι το ηρεμιστικό και αντί στρες αποτέλεσμα της αναπνευστικής άσκησης είναι μεγαλύτερο.
Οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν αν υπήρχαν και βελτιώσεις στο μοτίβο του ύπνου των συμμετεχόντων, αλλά τελικά δεν εντόπισαν σημαντικές αλλαγές όσον αφορά τις ώρες και την ποιότητα του ύπνου των συμμετεχόντων.
©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
Ακολουθήστε μας και στο Facebook
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram
το διαβάσαμε ΕΔΩ
Social Plugin