Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η υγιής λειτουργία του σκελετικού συστήματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται η άσκηση και μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D, όπως επίσης και η σωστή φροντίδα σε περίπτωση τραυματισμού (κάταγμα ή σπάσιμο οστού).
Αν αμεληθεί ένας από αυτούς τους παράγοντες, ίσως ν’ αντιμετωπίσετε πρόβλημα.
Από την άλλη, άνθρωποι που υποφέρουν από οστεοπόρωση είναι πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς.
Αυτή η ασθένεια κάνει πιο αδύναμα τα κόκαλα επειδή μειώνει την οστική μάζα. Έπειτα, αυτό επηρεάζει τις πρωτεΐνες και τα μεταλλικά άλατα που συνθέτουν τα κόκαλα. Γι’ αυτό, τα κόκαλα γίνονται λιγότερο ανθεκτικά και σπάνε ευκολότερα.
Σήμερα, θα ρίξουμε μια ματιά σε τροφές οι οποίες θα σας βοηθήσουν ν’ αποτρέψετε τον πόνο στα κόκαλα.
1. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D
Η βιταμίνη D είναι η βιταμίνη η οποία προάγει την απορρόφηση του ασβεστίου στα κόκαλα.
Μεταξύ των ουσιών που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι η βιταμίνη D , μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που ενεργοποιείται στο ήπαρ και τα νεφρά και επίσης παίζει βασικό ρόλο στην απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου και στη διατήρηση φυσιολογικών οστών και δοντιών.
Έτσι, βοηθά με τη μεταλλοποίηση των οστών.
Μια έλλειψη σε βιταμίνη D οφείλεται σε φτωχές διατροφικές συνήθειες ή σε ελλιπή έκθεση στον ήλιο.
Αυτό προκαλεί αδυναμία στο σκελετικό σύστημα, δίνοντας τη δυνατότητα ανάπτυξης σε ασθένειες όπως η ραχίτιδα στα παιδιά ή η οστεομαλακία στους ενήλικες.
Επηρεάζει επίσης το συκώτι και αποδυναμώνει τη συντήρηση των οργάνων επειδή εμποδίζει τη σταθεροποίηση του ασβεστίου και του φωσφόρου στο αίμα.
Φυσικές τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D είναι και τα λιπαρά ψάρια.
Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν 5% λίπους ανάμεσα στους μυς, κάτι που τα καθιστά πλούσια σε πρωτεΐνη. Περιέχουν επίσης ανάμεσα σε 7 και 22 ug βιταμίνης D ανά 100 γραμμάρια.
Σ’ αυτή την ομάδα περιλαμβάνονται:
- Οι σαρδέλες,
- Ο σολομός,
- Η ρέγγα,
- Ο γόγγρος.
Ένας από τους καλύτερους τρόπους να μαγειρέψετε αυτές τις τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη D, είναι να τις κάνετε καπνιστές σε χαμηλή φωτιά. Έτσι, θα χάσουν τη μικρότερη δυνατή ποσότητα των υγιεινών ιδιοτήτων τους.
2. Μουρουνέλαιο
Η κατανάλωση μουρουνέλαιου υψηλής ποιότητας έχει πολλές ευεργετικές
ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό και συστήνεται όλες τις εποχές του
χρόνου.
Τα ω-3 λιπαρά είναι πολύ σημαντικά για την ανθρώπινη υγεία, καθώς αποτελούν δομικά συστατικά της διαμόρφωσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, διακρίνονται για τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, προστατεύοντας έτσι από μεγάλο πλήθος ασθενειών.
Το μουρουνέλαιο χρησιμοποιείται ως απαραίτητη θεραπεία για την καταπολέμηση της οστεοαρθρίτιδας, μια ασθένεια η οποία επηρεάζει τις αρθρώσεις και προκαλεί πόνο και δυσφορία στα κόκαλα.
Στο παρελθόν, το συνιστούσαν για την ανάπτυξη του σκελετικού συστήματος των παιδιών. Όμως, στις μέρες μας, χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα για τη βελτίωση των συμπτωμάτων του πόνου.
3. Τζίντζερ
Το τζίντζερ αποτελείται κυρίως από νερό (80 %) και είναι εξαιρετική πηγή καλίου, μαγγανίου . Επίσης είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε μαγνήσιο, χαλκό και βιταμίνη Β6.
Το τζίντζερ είναι μια ρίζα με θεραπευτικές ιδιότητες για αρκετές παθήσεις και ανεπάρκειες στη λειτουργία του σώματος.
"Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες;"Χάρη στις φυσικές καταπραϋντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, βοηθά στη μείωση του πόνου που προκαλείται από ασθένειες των οστών όπως η αρθρίτιδα.
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Food and Chemical Toxicology, τα gingerols*, τα οποία είναι shogaols*και paradols(oι ουσίες αυτές έχουν αποδειχθεί ότι έχουν ιδιότητες παρόμοιες με εκείνες της ασπιρίνης και της ιβουπροφαίνης)που βρίσκονται στo τζίντζερ .
Το τζίντζερ μειώνει τον πόνο μειώνοντας τη φλεγμονή καθώς και αναστέλλοντας το βασικό ένζυμο που την προκαλεί ,είναι αντικαρκινικές ενώσεις και μπορούν να αποτρέψουν τον καρκίνο.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους, αν και οι πιο συνηθισμένες επιλογές είναι το τσάι τζίντζερ και οι κομπρέσες. Η τριμμένη ρίζα σε ζεστό νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση του πόνου στην επηρεασμένη περιοχή.
©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
Ακολουθήστε μας και στο Facebook
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram
Social Plugin