Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Οι 7 καλύτερες τροφές για την υπέρταση

Η υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) είναι ο πιο κοινός παράγοντας κινδύνου -που μπορεί να προληφθεί- για καρδιακές παθήσεις.

Μια υγιής καρδιά είναι κομβική για την υγεία ολόκληρου του οργανισμού. Γι’ αυτό η διατήρηση της καρδιακής υγείας θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα κάθε ανθρώπου που θέλει να ζήσει πολλά και καλά χρόνια.
Πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν υπέρταση, η οποία ορίζεται ως επίπεδο συστολικής αρτηριακής πίεσης 130 mm Hg ή περισσότερο, διαστολικής αρτηριακής πίεσης άνω των 80 mm Hg, ή και τα δύο.

Υπάρχουν φάρμακα για την υπέρταση, συμπεριλαμβανομένων των αναστολέων μετατροπής της αγγειοτενσίνης, που χρησιμοποιούνται συνήθως για την μείωση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως στη διατροφή, μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου καρδιακής νόσου.

Η αρτηριακή πίεση έχει ένα σημαντικό κοινό με τη χοληστερόλη: Δεν προειδοποιεί με εμφανείς ενδείξεις. Είναι, όμως, απολύτως απαραίτητο να μην υπερβαίνει τα φυσιολογικά όρια, γιατί μια υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Και σε αυτή την περίπτωση, ένας υγιεινός τρόπος ζωής, αποτελούμενος από σωματική άσκηση, ισορροπημένη διατροφή και αποφυγή κακών συνηθειών, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση υγιών επιπέδων αρτηριακής πίεσης.


Μια υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητη για την μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση ορισμένων τροφών, ειδικά εκείνων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά όπως το κάλιο και το μαγνήσιο, μειώνει τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης.


Δείτε τις 7 καλύτερες τροφές για την υπέρταση:

1. Εσπεριδοειδή
Τα εσπεριδοειδή, όπως το γκρέιπφρουτ, τα πορτοκάλια και τα λεμόνια, μπορεί να έχουν ισχυρά αποτελέσματα μείωσης της αρτηριακής πίεσης. Είναι γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς σας, μειώνοντας παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση.


2. Σολομός και άλλα λιπαρά ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια είναι μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Αυτά τα λίπη μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης, μειώνοντας τη φλεγμονή και τα επίπεδα των συστατικών που συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία (οξυλιπίνες).

3. Φασόλια και φακές
Τα φασόλια και οι φακές είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, όπως οι φυτικές ίνες, το μαγνήσιο και το κάλιο. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωσή τους μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των υψηλών επιπέδων αρτηριακής πίεσης.

4. Φιστίκια

Τα φυστίκια είναι εξαιρετικά θρεπτικά και η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με υγιή επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την υγεία της καρδιάς και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, όπως το κάλιο.

5. Καρότα
Τα καρότα είναι βασικά λαχανικά στη διατροφή πολλών ανθρώπων. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικές ενώσεις, όπως χλωρογόνα, π-κουμαρίνη και καφεϊκά οξέα, που βοηθούν στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και στην μείωση της φλεγμονής. Έτσι, μειώνεται και η υπέρταση.

6. Σέλινο
Το σέλινο είναι ένα δημοφιλές λαχανικό που μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην αρτηριακή πίεση. Περιέχει ενώσεις που ονομάζονται φθαλίδες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και στη μείωση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης.

7. Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι γνωστό για τις πολλές ευεργετικές επιδράσεις του στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υγείας του κυκλοφορικού σας συστήματος. Για παράδειγμα, η προσθήκη αυτού του σταυρανθούς λαχανικού στη διατροφή σας μπορεί να είναι ένας έξυπνος τρόπος για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το μπρόκολο είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά φλαβονοειδών, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης ενισχύοντας τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και αυξάνοντας τα επίπεδα του αζώτου στο σώμα σας.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

με πληροφορίες από ΕΔΩ

iatropedia