Η νεραγκούλα είναι αυτοφυές λουλούδι και το βρίσκει κανείς σε όλη την Ελλάδα και ειδικά την Κρήτη, την Κάρπαθο και τη Ρόδο.
Είναι γνωστό από την αρχαιότητα, καθώς σύμφωνα με επιστήμονες, αυτό ήταν το λουλούδι από τον χυμό του οποίου δηλητηριάστηκε ο χιτώνας του Ηρακλή.
Είναι αλήθεια πως το συγκεκριμένο λουλούδι έχει μία τοξίνη η οποία αν έρθει σε επαφή με το δέρμα μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα.
Ο Γερμανός σκαπανέας της τοξικολογίας Λούις Λεβίν ισχυριζόταν ότι πίσω από τον μύθο για τον δηλητηριώδη χιτώνα που χάρισε η Δηιάνειρα στον Ηρακλή ίσως να κρύβεται ένα άλλο είδος του ίδιου γένους (R. sceleratus), ιθαγενές της χώρας μας κι ετούτο. Οι φαρμακεύτριες της αρχαιότητας –έτσι ανακάλυψε μελετώντας το ζήτημα– βουτούσαν ρούχα στον νωπό χυμό του για να προκαλέσουν στα θύματά τους ιδιαίτερα επώδυνες πληγές.
Με τα πανέμορφα λευκά, κίτρινα ή κόκκινα άνθη και το ατίθασο στην όψη φύλλωμά της, η νεραγκούλα πυροδοτεί από νωρίς κάθε άνοιξη τον ενθουσιασμό σε όσους έμαθαν πώς να τη φροντίζουν στον κήπο ή σε γλάστρα.
Παρ’ όλα αυτά, το πανέμορφο αυτό λουλούδι είναι ανάρπαστο στην Ολλανδία και την Γερμανία, απ’ όπου αποστέλλεται σε ολόκληρο τον κόσμο αφού τα προτιμούν ιδιαίτερα να νέα ζευγάρια ως λουλούδια στολισμού στο γάμο τους.
Ακόμα και στην Ελλάδα το μπουκετάκι των 6 λουλουδιών πωλείται προς 14.40 ευρώ.
Και εδώ είναι που μπλέκονται οι Τούρκοι.
Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα το λουλούδι νεραγκούλα παράγεται μόνο στην Τουρκία ενώ καλλιεργείται κυρίως στην Αττάλεια της Τουρκίας.
Το συγκεκριμένο λουλούδι είναι ένα χρυσωρυχείο από μόνο του, καθώς ένα κλαδί κάνει από δύο έως πέντε τουρκικές λίρες και κάθε στρέμμα μπορεί να δώσει 150.000 κλαδιά δηλαδή από 15.000 έως 38.000 ευρώ ανάλογα με την τιμή του κλαδιού.
Βέβαια αν διαβάσει κανείς καλά το τουρκικό δημοσίευμα θα διαπιστώσει ότι οι Τούρκοι αναφέρουν πως το συγκεκριμένο λουλούδι καλλιεργείται εδώ και 20 χρόνια στην Τουρκία.
Τα υπόλοιπα χιλιάδες χρόνια είναι αυτοφυές λουλούδι της Ελλάδας.
©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
Ακολουθήστε μας και στο Facebook
Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram
το διαβάσαμε ΕΔΩ
Social Plugin