Το δέντρο που σηματοδοτεί την Άνοιξη στο μεσογειακό χώρο θα συναντήσουμε σήμερα, την αγαπημένη μας αμυγδαλιά. Το δέντρο που για τους αρχαίους Έλληνες συμβόλιζε την ελπίδα και την αναγέννηση της φύσης.
Στην Κίνα είναι σύμβολο της γυναικείας ομορφιάς.Ανθισμένη αμυγδαλιά στο Σειχ Σου
Η αμυγδαλιά είναι δέντρο φυλλοβόλο που ευδοκιμεί παντού στην ελληνική ύπαιθρο. Ως φυτό εντάσσεται στην οικογένεια των Ροδιδών. Τα άνθη μπορεί να είναι λευκά ή ροζ, και προβάλλουν πριν από τα φύλλα. Χάρη στην πρωιμότητα αυτής της άνθησης και την πυκνότητα των λουλουδιών στα κλαδία της, η αμυγδαλιά θεωρείται ένα πολύ αξιόλογο καλλωπιστικό δέντρο. Είναι ιδιαίτερα αγαπητό και από τις μέλισσες καθώς η επικονίαση της αμυγδαλιάς βασίζεται σε αυτές.Daniel West-FreeImages
Καλλιέργεια
Tα άνθη είναι λευκά ή ροζ, εκπτύσσονται πριν από τα φύλλα και είναι μονήρη ή ανά δύο. Ο κάλυκας και η στεφάνη είναι πενταμερή, οι στήμονες 15-30 και η ωοθήκη μεσοφυής. Η ωοθήκη περιέχει δυο σπερματικούς βλάστες που αναπτύσσονται ανάλογα με την ποικιλία, πότε η μία, πότε και οι δύο, και τα αμύγδαλα λέγονται τότε μονά ή διπλά. Χάρη στην πρωιμότητα της άνθησης, την πυκνότητα των λουλουδιών επάνω στους κλάδους, που δεν κρύβονται από τα φύλλα και τη λευκότητα των πετάλων της, η αμυγδαλιά θεωρείται ως ένα αξιόλογο καλλωπιστικό δένδρο. Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες αμυγδαλιάς είναι αυτόστειρες (δεν αυτογονιμοποιούνται) και μερικές είναι μεταξύ τους ασυμβίβαστες (δεν αλληλογονιμοποιούνται), έτσι ένα σοβαρό πρόβλημα για τον καλλιεργητή είναι η επικονίαση της αμυγδαλιάς που βασίζεται στα έντομα και ιδιαίτερα στις μέλισσες.
Οι ιδανικότερες κλιματολογικές συνθήκες για την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς είναι οι μεσογειακές.
Η αμυγδαλιά προτιμά μέσης σύστασης εδάφη, γόνιμα. Διαθέτοντας ένα πολύ δυνατό ριζικό σύστημα, η αμυγδαλιά απλώνεται σε βάθος. Οι πιο γνωστές ποικιλίες αμυγδαλιάς είναι η Τexas, η Truoito και η Ferragnes.
Μύθος και Ιστορία
Η άγρια αμυγδαλιά εμφανίζεται σε ανασκαφές στην Ελλάδα από το 8000 π.Χ.
Στην Αίγυπτο επίσης την βρίσκουμε από νωρίς. Στον περίφημο τάφο του βασιλιά Τουταγχαμών γύρω στο 1325 π.Χ. τα αμύγδαλα ήταν μία από τις τροφές που τοποθετήθηκαν στο εσωτερικό του για να τον τρέφουν στη μετά θάνατον ζωή.
Στην ελληνική μυθολογία η αμυγδαλιά συνδέεται με μια πανέμορφη πριγκίπισσα, τη Φυλλίς, που ερωτεύτηκε τον γιο του Θησέα, τον Δημοφώντα. Οι δύο νέοι γνωρίστηκαν όταν το καράβι του νεαρού Αθηναίου Δημοφώντα επέστρεφε από την Τροία. Παντρεύτηκαν αλλά μετά από λίγο καιρό ο νεαρός Αθηναίος νοστάλγησε την πατρίδα.
Η ερωτευμένη Φυλλίς μην αντέχοντας να τον βλέπει στεναχωρημένο τον άφησε να γυρίσει πίσω πιστεύοντας πως θα ξαναγύριζε και τότε θα ήταν πραγματικά και ειλικρινά δικός της. Έτσι κι έγινε και η ερωτευμένη Φυλλίς έμεινε μόνη να περιμένει τον εκλεκτό της για χρόνια ώσπου στο τέλος μαράζωσε και πέθανε από τη θλίψη της. Οι θεοί που ήξεραν την ιστορία της την λυπήθηκαν και τη μεταμόρφωσαν σε δέντρο. Μετά από χρόνια και όταν ο Δημοφώντας επέστρεψε στη Θράκη βρήκε την αγαπημένη του γυναίκα, ξερό δέντρο. Απελπισμένος και γεμάτος τύψεις αγκάλιασε τον κορμό της και τότε εκείνη πλημμύρισε ανθούς στη μέση του χειμώνα νικώντας το θάνατο.
Οι καρποί στην διατροφή
Ο καρπός της αμυγδαλιάς, συλλέγεται από το δένδρο με το κατάλληλο τίναγμα. Στη συνέχεια αποξηραίνεται στον ήλιο και αποφλοιώνεται. Τέλος οδηγείται στους σπαστήρες για αποκελύφωση. Τα αμύγδαλα περιέχουν υψηλό ποσοστό πρωτεΐνης σιδήρου, ασβεστίου, φωσφόρου, και βιταμινών
Aμυγδαλέλαιο
Tο αμυγδαλέλαιο προέρχεται από έκθλιψη των καρπών της αμυγδαλιάς και χρησιμοποιείται παραδοσιακά από τους αρωματοθεραπευτές. Επίσης, χρησιμοποιείται ως βασικός φορέας διάλυσης των αιθέριων ελαίων, αλλά και ως βασικό φυτικό λάδι για μασάζ. Έχει μαλακτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες. Ακόμα, χορηγείται υπό τη μορφή ελαίου για την αντιμετώπιση ερεθισμών και εγκαυμάτων του δέρματος.
©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν
αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον
προσωπικό ιατρό σας.
Ακολουθήστε μας και στο Facebook
Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram
Social Plugin