Ο Ρώσος βιολόγος και νομπελίστας Elie Metchnikoff είχε δηλώσει ότι «Ο θάνατος αρχίζει στο παχύ έντερο» και το τεκμηριώνει...
με μία ανάλυση που δεν αφήνει αμφιβολία για την ορθότητά της.
Το πεπτικό σύστημα (στομάχι και έντερα) είναι υπεύθυνο για το μεγαλύτερο μέρος του έργου της μετατροπής της τροφής σε καύσιμα και θρεπτικά συστατικά για το σώμα. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά πολύπλοκο έργο, το οποίο υποβοηθείται από έναν τεράστιο στρατό ενζύμων, οξέων, πεπτιδίων και φιλικών βακτηρίων.
Κύρια λειτουργία του πεπτικού συστήματος είναι η εξασφάλιση του διαρκούς ανεφοδιασμού του οργανισμού με νερό και θρεπτικά συστατικά.
Για να επιτευχθεί όμως αυτό απαιτείται:
- Κίνηση της τροφής μέσα στον πεπτικό σωλήνα
- Έκκριση των πεπτικών υγρών και πέψη της τροφής
- Απορρόφηση των τροφών (μετά την πέψη τους), του νερού
- Κυκλοφορία του αίματος για να παραληφθούν οι ουσίες που απορροφούνται
Το πεπτικό σύστημα περιλαμβάνει την γαστρεντερική οδό, την οποία αποτελούν όργανα τα οποία συνιστούν την κύρια οδό απορρόφησης θρεπτικών συστατικών και είναι μήκους περίπου 5 μέτρων, όπως επίσης και κάποια σχετιζόμενα με αυτήν όργανα, κυρίως το πάγκρεας, το ήπαρ και την χοληδόχο κύστη.
Αν κάτι πάει έστω και λίγο στραβά ή είναι κατά κάποιο τρόπο εκτός ισορροπίας, καμία ποσότητα βιολογικών τροφίμων ή συμπληρωμάτων δεν θα σας κρατήσει υγιείς.
Στην πραγματικότητα, όλα τα είδη των σύγχρονων ασθενειών, τα περισσότερα χρόνια προβλήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν ιατρικά, οι ασθένειες των αρθρώσεων και οι μυϊκοί πόνοι, οι δερματικές διαταραχές κάθε είδους, τα προβλήματα διάθεσης, η χρόνια κόπωση, οι αλλεργίες, οι διαταραχές του ύπνου, η γενική δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ακόμη και τα συναισθηματικά και νοητικά προβλήματα κάθε είδους μπορούν να συνδεθούν με διαταραχές του εντέρου, για παράδειγμα
Σήμερα, λίγοι άνθρωποι έχουν ιδιαίτερα καλό πεπτικό σύστημα: ένας στους πέντε ανθρώπους (τα τρία τέταρτα των οποίων είναι γυναίκες) πάσχει από "σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου".
Πρόκειται για έναν συλλογικό όρο για μια σειρά από κοιλιακά και γαστρεντερικά συμπτώματα, που κυμαίνονται από πόνο, φούσκωμα, πύον και μετεωρισμό έως αέρια, δυσκοιλιότητα, διάρροια, αίσθημα καύσου, βλέννα στα κόπρανα και συχνή ούρηση.
Αυτά τα προβλήματα του εντέρου συχνά συνοδεύονται από πόνο στον πρωκτό, πόνο στην πλάτη, συχνές διακυμάνσεις του βάρους, πονοκεφάλους, κόπωση, τρίξιμο των δοντιών και της γνάθου, πόνο στην έμμηνο ρύση στις γυναίκες, καθώς και ψυχολογικά προβλήματα όπως άγχος και κατάθλιψη.
Οι γιατροί συχνά δίνουν ετικέτες όπως "σπαστική κολίτιδα" ή "μη φλεγμονώδης νόσος του εντέρου" σε αυτά τα συμπτώματα, υποδεικνύοντας ότι η ιατρική εξακολουθεί να τα θεωρεί μυστηριώδη και δεν γνωρίζει πώς να τα επιλύσει.
Το πρόβλημα με την ιατρική προσέγγιση είναι ότι υποθέτει ότι υπάρχει μία και μοναδική αιτία αυτής της νόσου. Στην πραγματικότητα, μπορεί να εμπλέκονται πολλές διαφορετικές καταστάσεις, όπως αλλεργίες, "διαρροή" από το τοίχωμα του εντέρου, χαμηλή οξύτητα του στομάχου και εξωτερικοί παράγοντες όπως η Candida ή τα παράσιτα.
Η διάγνωση αυτών των προβλημάτων επιτρέπει την αποτελεσματική αντιμετώπιση όχι μόνο των προβλημάτων του εντέρου, αλλά και άλλων φαινομενικά άσχετων προβλημάτων που παρεμβαίνουν στην υγεία.
Είτε έχετε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είτε όχι, αν κάνετε μια μικρή έρευνα με τις παρακάτω συμβουλές, μπορεί να διαπιστώσετε ότι ένα ή περισσότερα από τα χρόνια συμπτώματά σας προκαλούνται στην πραγματικότητα από διάφορα προβλήματα του πεπτικού συστήματος.
Για παράδειγμα, η προβληματική συμπεριφορά του παιδιού σας μπορεί να έχει προκληθεί από ένα αδιάγνωστο παράσιτο.
Η δύσπνοια και τα προβλήματα μνήμης μπορεί επίσης να οφείλονται σε υπερδιαπερατότητα του εντερικού τοιχώματος. Η χρόνια κόπωση που τα κάνει να αισθάνονται καθηλωμένα στο σπίτι μπορεί απλώς να οφείλεται σε έλλειψη στομαχικών οξέων ή ενζύμων.
Ιδού λοιπόν οι επτά πιο πιθανές αιτίες δυσπεψίας και πώς να τις διαγνώσετε και να τις θεραπεύσετε.
Και είτε έχετε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είτε όχι, μπορείτε σίγουρα να βελτιώσετε τη συνολική σας υγεία ακολουθώντας τις οδηγίες μας.
Αλλεργίες ή τροφικές δυσανεξίες
Η τροφική δυσανεξία είναι μια κλασική περίπτωση πεπτικής διαταραχής, που σχετίζεται κυρίως με το μικροβιόκοσμο του εντέρου, τα απαραίτητα "φιλικά" βακτήρια που ζουν στο έντερο.
Η τροφική δυσανεξία είναι υπερευαισθησία που χαρακτηρίζεται από τη συμμετοχή αντισωμάτων IgG. Εκτιμάται ότι το 45% του πληθυσμού έχει κάποια τροφική δυσανεξία. Τα συμπτώματά της εκδηλώνονται εντός 2 έως 72 ωρών μετά την κατανάλωση της τροφής και συνήθως συνδέεται με χρόνια προβλήματα υγείας.
Οι γιατροί του νοσοκομείου Addenbrooke's στο Κέιμπριτζ έχουν καταφέρει να διακρίνουν την πραγματική τροφική αλλεργία από την τροφική δυσανεξία, η οποία είναι μια σπάνια κατάσταση που εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά στην πραγματικότητα αρκετά άμεσα σε αλλεργιογόνες τροφές, όπως το σιτάρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, με μια πιο αργή αντίδραση (που συμβαίνει σε διάστημα ωρών έως ημερών), με αποτέλεσμα να επέρχεται αλλαγή στον βακτηριακό πληθυσμό που ζει στο έντερο, με ορισμένα επιβλαβή βακτήρια να υπερισχύουν.
Αυτό συνήθως περιλαμβάνει το σιτάρι, το γάλα και όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τη ζάχαρη, τη μαγιά, το μοσχάρι, το χοιρινό, τον αραβόσιτο, τον καφέ και τα πορτοκάλια. Αν ο γιατρός σας λέει ότι χρειάζεστε φυτικές ίνες και σας συστήνει να προσθέσετε πίτουρο σιταριού, αυτό θα κάνει τα πράγματα μόνο χειρότερα.
Ύποπτα είναι επίσης η μαγιά, τα τροποποιημένα άμυλα που χρησιμοποιούνται συχνά ως υποκατάστατα λίπους, οι διογκωτικοί παράγοντες και τα τεχνητά πρόσθετα, ιδίως οι χρωστικές ουσίες και τα τεχνητά γλυκαντικά όπως η σορβιτόλη.
Υποψιαστείτε το: Αν αισθάνεστε πολύ χειρότερα – ή καλύτερα – μετά από την κατανάλωση κοινών αλλεργιογόνων.
Διαγνώστε το: Ακολουθώντας μια διατροφή που δεν τα περιέχει. Δείτε αν αντιδράτε στις τροφές που αποκλείσατε όταν τις περιλαμβάνετε πάλι στη διατροφή σας.
Λύστε το: με την υιοθέτηση της λεγόμενης παλαιολιθικής διατροφής που περιλαμβάνει ψάρι και λευκό κρέας, καρπούς, φρούτα και λαχανικά κάθε είδους. Με την εξάλειψη όλων των γαλακτοκομικών, των δημητριακών, του κόκκινου κρέατος, των επεξεργασμένων σάκχαρων και των επεξεργασμένων τροφίμων, θα επιτρέψετε στο έντερό σας να κάνει ένα διάλειμμα από τα αλλεργιογόνα, τις πρωτεΐνες, τα λίπη και τα απλά και σύνθετα σάκχαρα που προκαλούν τα προβλήματα και επιτρέπουν στα επιβλαβή βακτήρια να πολλαπλασιαστούν.
Αυτή η διαιτητική αλλαγή από μόνη της θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα της φλεγμονής του εντέρου σας μέσα σε δύο χρόνια, όπως έχει συμβεί και σε πολλούς που πάσχουν από τη νόσο του Crohn.1 Επίσης, προσέξτε την κατανάλωση τσαγιού και καφέ, καθώς και τα δύο, μπορεί να στεγνώσουν την προστατευτική βλεννογόνο του εντέρου.
Μην ξεχνάτε να είστε δραστήριοι. Η έρευνα δείχνει ότι οι ασθενείς που ασκούνται τακτικά, ακόμα και ήπια, μπορούν να βελτιώσουν τη δυσκοιλιότητα, και να μειώσουν τα κοιλιακά αέρια και το φούσκωμα.2
Τέλος, αποφύγετε τις βαφές μαλλιών, καθώς, έχει πλέον αποδειχθεί ότι αυξάνουν τις πιθανότητες για ανάπτυξη αλλεργιών του εντέρου.3 Και κόψτε το πρόχειρο φαγητό, που αποδεδειγμένα πλέον τετραπλασιάζει τις πιθανότητές σας για φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, ακόμα και αν επιδίδεστε σε αυτό μόνο δύο φορές τη βδομάδα.4
Κακά βακτήρια του εντέρου
Ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες διαπίστωσαν ότι περισσότερα από τα δύο τρίτα των ασθενών με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου που υποφέρουν τακτικά από διάρροια έχουν υπερανάπτυξη των βακτηρίων του εντέρου, όπως και σχεδόν το ένα τρίτο όλων των ασθενών με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Σε αυτή την κατάσταση, επίσημα γνωστή ως "βακτηριακή δυσβίωση", τα βακτήρια μεταβάλλουν τον μεταβολισμό και την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού, με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό σύστημα να γίνεται εχθρικό προς τη φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου5.
Εκτός από την τροφική δυσανεξία, το φαινόμενο αυτό μπορεί επίσης να προκληθεί από μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Είναι γνωστό ότι ακόμη και μια εφάπαξ δόση είτε ασπιρίνης είτε ινδομεθακίνης σταματά τη σύνθεση των προσταγλανδινών, που είναι προστατευτικά λιπαρά οξέα, και αυξάνει τη διαπερατότητα του τοιχώματος του εντέρου.7 Η παρατεταμένη χρήση αυτών των φαρμάκων προκαλεί φλεγμονή του εντέρου και αυξημένη διαπερατότητα. Επιπλέον, έχει βρεθεί ότι άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα που λαμβάνουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα έχουν αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων έναντι του Clostridium perfringens, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι βακτηριακές τοξίνες εμπλέκονται σε αυτόν τον φαύλο κύκλο8.
Υποψιαστείτε το: αν έχετε πάρει πολλές φορές αντιβιοτικά και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, και τρώτε γενετικά τροποποιημένες τροφές και κορεσμένα λίπη γάλακτος, τα οποία μπορεί να είναι υπεύθυνα για πολλά προβλήματα του εντέρου.
Αυτά τα λίπη που βρίσκονται στα επεξεργασμένα φαγητά και τα γλυκά, αναστατώνουν τα βακτήρια στο έντερο εντός έξι μηνών από την κατανάλωση μιας διατροφής υψηλής σε αυτά, λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Μπορούν επίσης ενθαρρύνουν τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων Bilophila wadsworthia στο έντερο, ένα μικρόβιο που συνδέεται με τις φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου.9
Διαγνώστε το: κάνοντας δυναμικές εξετάσεις αναπνοής υδρογόνου και μεθανίου, που περιλαμβάνουν την κατάποση ενός υδατάνθρακα και τη μέτρηση βακτηριακής ζύμωσης του υδατάνθρακα μέσα από τα δείγματα της αναπνοής υδρογόνου και μεθανίου.
Λύστε το: με τη λήψη των ακόλουθων συμπληρωμάτων:
• βιταμίνη D, καθώς οι άνθρωποι που υποφέρουν από προβλήματα του εντέρου συνήθως έχουν ανεπάρκεια στη βιταμίνη αυτή.
• 25-50mg ψευδαργύρου, 2-4mg χαλκού, 800mcg φυλλικού οξέος και 800mcg βιταμίνης Β12, όλα αυτά συμβάλουν στην αποκατάσταση του εντέρου. Ελέγξτε επίσης την κατάσταση του σιδήρου σας.
• συμπληρώματα ομοιοστατικών οργανισμών του εδάφους (HSOs), οργανισμοί καλού τύπου που βρίσκονται φυσικά στο έδαφος, οι οποίοι ήταν μέρος της ανθρώπινης διατροφής πριν από το 1930, και που έχει αποδειχθεί ότι κατευνάζουν τη φλεγμονή του εντέρου.
• μπεντονίτης ή ένυδρο πυριτικό αργίλιο, το οποίο έχει την αξιοσημείωτη ικανότητα να συλλέγει τα βακτηρίδια και τους ιούς που κολλάνε σε αυτό και, καθώς ο μπεντονίτης δεν απορροφάται, περνά μέσα από το παχύ έντερο, παίρνοντας μαζί του και τις τοξίνες.
Πάρα πολλά σάκχαρα
Περίπου το ένα τρίτο των ασθενών με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου έχουν «δυσαπορρόφηση φρουκτόζης», ή δυσκολία να επεξεργαστούν τη φρουκτόζη – τον τύπου του σάκχαρου που βρίσκεται στα φρούτα, σε κάποια λαχανικά, στο μέλι και στο σιρόπι καλαμποκιού – καθώς περνά μέσα από το λεπτό έντερο.10
Υποψιαστείτε το: εάν το έντερό σας χειροτερεύει όταν τρώτε φρούτα.
Διαγνώστε το: με τη λήψη ενός τεστ δυσανεξίας στη φρουκτόζη, ένα άλλο τεστ για τη μέτρηση της ικανότητάς σας να απορροφά οποιοδήποτε είδος φρουκτόζης.
Λύστε το: Περιορίζοντας την ποσότητα των σακχάρων που λαμβάνετε όταν τρώτε φρούτα. Μία μελέτη του Συστήματος Υγείας Mayo στην Αμερική, βρήκε ότι το 38 τοις εκατό των ασθενών βελτίωσαν τα συμπτώματά τους μόνο με την μείωση της κατανάλωσης σακχάρων από φρούτα˙ ειδικότερα, τα παιδιά αντιδρούν καλά σε μία διατροφή χαμηλή σε φρουκτόζη.11
Επίσης, προσέξτε για άλλα επιδεκτικά ζύμωσης, υδατάνθρακες που απορροφώνται ελάχιστα όπως η λακτόζη (που βρίσκεται στο γάλα), οι φρουκτοζάνες (που βρίσκονται στο σιτάρι και τα κρεμμύδια) και η σορβιτόλη (μία κοινή γλυκαντική ουσία).12 Φροντίστε να αποφεύγετε τις αμίνες (τυρί, σοκολάτα, εσπεριδοειδή, καφέ και κόκκινο κρασί) και τα πρόσθετα τροφίμων (βενζοϊκά, θειώδη, νιτρικά και νιτρώδη άλατα, και ταρτραζίνη και άλλες τεχνητές χρωστικές).
Χαμηλό επίπεδο στομαχικών οξέων
Σε πολλές περιπτώσεις, τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου παράγουν πολύ λίγα ή καθόλου στομαχικά οξέα ή πεπτικά ένζυμα.
Υποψιαστείτε το: αν αισθάνεστε ιδιαίτερα άσχημα μετά από το φαγητό.
Διαγνώστε το: με ανάλυση οξέων του στομάχου για να ανακαλυφθεί πόσο γαστρικό οξύ παράγει ο οργανισμός σας και επίσης αν έχετε αρκετά παγκρεατικά ένζυμα.
Λύστε το: Συμπληρώστε τη διατροφή σας με το στομαχικό οξύ υδροχλωρική βεταΐνη (HCl και πεψίνη) και παγκρεατικά ένζυμα για τουλάχιστον 12 εβδομάδες.
Αποφύγετε τους αναστολείς ισταμίνης ή τους ανταγωνιστές των υποδοχέων Η2 της ισταμίνης που πωλούνται ευρέως για την ανακούφιση από την καούρα και την παλινδρόμηση οξέος, καθώς το κάνουν αυτό με τη μείωση των επιπέδων του στομαχικού οξέος.19
Η λήψη 500mg l-ισταδίνης μπορεί επίσης να βελτιώσει την παραγωγή γαστρικού οξέος.
«Διαρροή» από τα τοιχώματα του εντέρου
Όταν λειτουργεί σε άριστη κατάσταση, το εσωτερικό τοίχωμα του λεπτού εντέρου λειτουργεί σαν ένα έξυπνο κόσκινο, επιτρέποντας μόνο σε μικρά σωματίδια τροφής, όπως αμινοξέα, υδατάνθρακες και λιπαρά οξέα, να περάσουν, φτάνοντας στην κυκλοφορία του αίματος και μεταφέροντάς τα σε άλλα κύτταρα του σώματος, και εμποδίζοντας άλλα μεγαλύτερα σωματίδια τροφής, επιβλαβείς ουσίες και βακτήρια.
Ωστόσο, εάν αυτό το μικροσκοπικό κόσκινο καταστραφεί με οποιονδήποτε τρόπο, πολλές τοξικές ουσίες μπορούν να διαπεράσουν το εντερικό τοίχωμα, οδηγώντας στην παραγωγή αντισωμάτων που προκαλούν αλλεργίες, σε αλλαγές στη σύνθεση των εντερικών βακτηρίων, ακόμη και στην υπερανάπτυξη ζυμομυκήτων όπως η Candida.
Πολλές παθήσεις, όπως η ελκώδης κολίτιδα, η δυσαπορρόφηση τροφών, η νόσος του Crohn και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ο υποσιτισμός, οι κοινές παθήσεις και οι δερματικές παθήσεις, όπως η ακμή, η ψωρίαση και η δερματίτιδα, έχουν συχνά τις ρίζες τους σε πολύ μεγάλες τρύπες στον εντερικό βλεννογόνο.
Υποψιάζεστε: αν η Candida έχει διαγνωστεί αλλά δεν έχει αντιμετωπιστεί επιτυχώς- αν έχετε υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία- αν έχετε σοβαρά εγκαύματα, δερματίτιδα ή περιοδικά εξανθήματα- αν έχετε ξαφνική αντίδραση σε έναν αυξανόμενο αριθμό τροφίμων, ειδικά σε τρόφιμα από πολλές διαφορετικές ομάδες τροφίμων13 Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν τον αλκοολισμό, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τη χημειοθεραπεία θεραπεία κ.λπ. μπορούν επίσης να το προκαλέσουν14.
Το διαπερατό έντερο είναι συχνά το αποτέλεσμα του στόματος που είναι γεμάτο σφραγίσματα αμαλγάματος και του ιχνοστοιχείου αλλά ενεργού υδραργύρου που μεταναστεύει στον οργανισμό.
Διαγνώστε το: με εξέταση εντερικής διαπερατότητας (μέτρηση λακτουλόξης / μαννιτόλης). Κανένα από αυτά τα σάκχαρα δεν μεταβολίζεται στο υγιές έντερο και έτσι θα πρέπει ως επί το πλείστον να αποβάλλονται με τα ούρα μετά από έξι ώρες.
Εάν οι εξετάσεις δείξουν ότι παραλαμβάνεται περισσότερο από το κανονικό σάκχαρο, έχετε ένα έντερο με διαρροή.
Λύστε το: μασώντας καλά το φαγητό σας, καθώς αυτό απελευθερώνει τον επιδερμικό αυξητικό παράγοντα, ένα πολυπεπτίδιο που διεγείρει την ανάπτυξη και την επισκευή των τοιχωμάτων του λεπτού εντέρου.15
Και σταματήστε να τρώτε πάρα πολύ αδιάλυτες φυτικές ίνες, γεγονός που θα ενισχύσει τη διαπερατότητα του εντέρου.16
Τέλος, πάρτε συμπληρώματα διατροφής για να θεραπεύσετε τα τοιχώματα του εντέρου σας.
Θεραπεύστε τη «διαρροή» του εντέρου σας
Δοκιμάστε τα ακόλουθα συμπληρώματα και πειραματιστείτε για να δείτε ποια λειτουργούν καλύτερα για σας, ή ζητήστε τη συμβουλή κάποιου ειδικού φυσικοπαθητικού.
Τα προβιοτικά έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη διαπερατότητα του εντέρου.1 Επιλέξτε στελέχη που περιέχουν γαλακτοβάκιλλους, μπιφιδοβακτήρια Saccharomyces boulardii και στελέχη που δεν προκαλούν ασθένειες του Escherichia coli και στρεπτόκοκκους.
Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και επιδιόρθωση των κυττάρων που καλύπτουν τόσο το λεπτό όσο και το παχύ έντερο. Προτεινόμενη δοσολογία: 10.000IU.
Τα συμπληρώματα με Colostrum (πρωτόγαλα) μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση της επένδυσης του εντέρου σας και επίσης ενθαρρύνουν την ανάπτυξη της φυσικής χλωρίδας του εντέρου.
H γλουταμίνη, ένα βασικό αμινοξύ για υγιές εντερικό τοίχωμα, μπορεί να αποκαταστήσει τη βλάβη στην επιφάνεια του εντέρου που προκαλείται από τη χημειοθεραπεία και την ακτινοβολία.2
Η γλουταθειόνη (GSH) είναι ένα αντιοξειδωτικό, τα επίπεδα του οποίου είναι χαμηλά σε άτομα με σύνδρομο διαπερατού εντέρου. Εάν έχετε παράσιτα, μην τη χρησιμοποιήσετε μέχρι να έχετε καθαρίσει από αυτά.
Τα φλαβονοειδή, όπως αυτά που βρίσκονται στο γάλα γαϊδουράγκαθου (milk thirstle – Silybum marianum) και στη ρίζα πικραλίδας (Taraxacum officinale). Όταν λαμβάνονται πριν από το φαγητό, μπορούν να εμποδίσουν αλλεργικές αντιδράσεις που αυξάνουν τη διαπερατότητα του εντέρου.
Τα ιχθυέλαια μπορούν να προστατεύσουν το σώμα από τις τοξίνες που παράγονται στο έντερο και προλαμβάνουν τον τραυματισμό του τοιχώματος του εντέρου που προκαλείται από το φάρμακο μεθοτρεξάτη,3 ενώ το έλαιο πίτουρου ρυζιού (gamma oryzanol) μπορεί να αντιμετωπίσει τα έλκη του εντέρου.4
Οι σακχαρομύκητες boulardii, μία φιλική μαγιά προς το έντερο, οι οποίοι απομονώθηκαν αρχικά από τη φλούδα των φρούτων λίτσι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση της διάρροιας και της κολίτιδας.5
Οι βιταμίνες Β και οι βιταμίνες Α, C και Ε, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, το μολυβδαίνιο, το μαγγάνιο και το μαγνήσιο μπορούν να ληφθούν συμπληρωματικά.
Περίπου ένας στους έξι από εμάς έχει Giardia lamblia, ένα μικροσκοπικό μαστιγοφόρο πρωτόζωο που προκαλεί μεγάλη κόπωση και διαταραχές του εντέρου, και ένας στους 10 έχει μολυνθεί με cryptosporidia, μια άλλη ομάδα πρωτόζωων που προκαλούν διάρροια.
Αυτά και άλλα παράσιτα του εντέρου, όπως το Blastocystis hominis μπορεί να προκαλέσουν ασαφή συμπτώματα του εντέρου που έρχονται και φεύγουν ή που μιμούνται αυτά του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.
Υποψιαστείτε το: αν έχετε στο στόμα σας μαύρα σφραγίσματα από αμάλγαμα (ο υδράργυρος έχει αποδειχθεί ότι αλλάζει την οικολογία του εντέρου) ή αν οι αποτοξινωτικές δίαιτες δεν βοηθούν.
Διαγνώστε το: με εξέταση κοπράνων για παράσιτα.
Λύστε το: Εάν το τεστ βγει θετικό, εδώ περιγράφεται η αγαπημένη φόρμουλα του Dr Harald Gaier για τα περισσότερα παράσιτα:
Την πρώτη και την τρίτη εβδομάδα παίρνετε:
• Βάμμα Berberis vulgaris (15 ml τρεις φορές την ημέρα)
• Το έλαιο ρίγανης (1 κάψουλα την ημέρα) φαίνεται να εμποδίζει τα παράσιτα (π.χ. Giardia)
• Βάμμα Artemisia absinthium (15 ml τρεις φορές την ημέρα)
• Γαρύφαλλo σε σκόνη (μία κάψουλα την ημέρα).
Τη δεύτερη και την τέταρτη εβδομάδα, λαμβάνετε:
• Βάμμα Hydrastis canadensis (15 ml τρεις φορές / ημέρα)
• Εκχύλισμα φύλλων ελιάς (μία κάψουλα την ημέρα)
• L-Γλουταμίνη (5 g/ημέρα).
Τα Berberis και Artemisia μπορούν να επιτεθούν σε όλα τα είδη βακτηρίων του εντέρου, πρωτόζωα και μύκητες.17Προσθέσετε τα συμπληρώματα της πρόπολης, που έχουν αποτέλεσμα ενάντια στα παράσιτα Giardia.18
©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν
αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον
προσωπικό ιατρό σας.
Ακολουθήστε μας και στο Facebook
Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram
Social Plugin