Το μπρόκολο είναι ευρέως γνωστό για τα οφέλη του στην υγεία.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ορισμένα μόρια στο μπρόκολο αλληλεπιδρούν με υποδοχείς για τη βελτίωση της υγείας του εντέρου (πειράματα με ποντίκια).
Γενικά, μελέτες έχουν δείξει ότι το μπρόκολο μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και διαβήτη τύπου 2. Τώρα, έρευνα από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια έδειξε ότι το μπρόκολο περιέχει συγκεκριμένα μόρια που συνδέονται με υποδοχείς (πειράματα με ποντίκια), προστατεύοντας τον βλεννογόνο του λεπτού εντέρου και αποτρέποντας την εξέλιξη της νόσου.
Τα αποτελέσματα αυτά υποστηρίζουν περαιτέρω την ιδέα ότι το μπρόκολο είναι πράγματι μια "υπερτροφή".
"Όλοι γνωρίζουν ότι το μπρόκολο κάνει καλό, αλλά γιατί; Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν τρώτε μπρόκολο;" αναρωτήθηκε ο Gerry Perdue, κοσμήτορας της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου. 'Η έρευνά μας μας βοηθά να κατανοήσουμε πώς το μπρόκολο και άλλες τροφές ωφελούν την υγεία σε ποντίκια και, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε ανθρώπους. Παρέχουμε ισχυρές αποδείξεις ότι τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, πρέπει να αποτελούν μέρος μιας φυσιολογικής υγιεινής διατροφής".
Σύμφωνα με τον Perdue, τα τοιχώματα του λεπτού εντέρου επιτρέπουν τη διέλευση του νερού και των θρεπτικών συστατικών από το σώμα, αλλά εμποδίζουν τα επιβλαβή σωματίδια των τροφίμων και τα βακτήρια. Ορισμένα κύτταρα που επενδύουν το έντερο βοηθούν στη ρύθμιση αυτής της δραστηριότητας και στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας.
Σε αυτή τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Laboratory Investigation, ο Perdew και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι ορισμένα μόρια στο μπρόκολο, που ονομάζονται ligands του υποδοχέα των αρυλικών υδρογονανθράκων, συνδέονται με τον υποδοχέα των αρυλικών υδρογονανθράκων (AHR), έναν τύπο πρωτεΐνης που ονομάζεται παράγοντας μεταγραφής Διαπιστώθηκε ότι δεσμεύονται στον υποδοχέα αρυλικών υδρογονανθράκων (AHR), έναν τύπο πρωτεΐνης που ονομάζεται παράγοντας μεταγραφής. Διαπίστωσαν ότι η δέσμευση αυτή δρομολογεί μια σειρά δραστηριοτήτων που επηρεάζουν τη λειτουργία των εντερικών κυττάρων.
Ένα φλιτζάνι (100 γραμμάρια) ωμά «πακέτα μπρόκολου» περιέχουν:
Θερμίδες: 33kcal
Υδατάνθρακες: 7 γραμμάρια
Πρωτεΐνη: 2,6 γρ
Λίπος: 0,3 γρ
Φυτικές ίνες: 2,4 γραμμάρια
Βιταμίνη C: 135% της RDI
Βιταμίνη Α: 11% της RDI
Βιταμίνη Κ: 116% της RDI
Βιταμίνη Β9 (Φολικό): 14% της RDI
Κάλιο: 8% της RDI
Φώσφορος: 6% της RDI
Σελήνιο: 3% της RDI *RDI (Τιμή Αναφοράς Ημερήσιας Δόσης)
Πώς έγινε η έρευνα
Για να διεξαγάγουν τη μελέτη τους, οι ερευνητές τάισαν μια πειραματική ομάδα ποντικών με μια δίαιτα που περιείχε 15% μπρόκολο (ισοδύναμο με περίπου 3,5 φλιτζάνια ημερησίως για τους ανθρώπους) και μια ομάδα ελέγχου ποντικών με μια τυπική δίαιτα. Στη συνέχεια ανέλυσαν τους ιστούς των ζώων για να προσδιορίσουν τον βαθμό στον οποίο ενεργοποιήθηκε το AHR, καθώς και τις ποσότητες διαφόρων τύπων κυττάρων και τις συγκεντρώσεις βλέννας -μεταξύ άλλων- στις δύο ομάδες.
Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που δεν ταΐστηκαν με μπρόκολο δεν είχαν δραστηριότητα AHR
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα:
- μεταβολή της λειτουργίας του εντερικού φραγμού
- μειωμένο χρόνο διέλευσης της τροφής στο λεπτό έντερο
- μειωμένο αριθμό εντερικών κυττάρων και
- λιγότερη προστατευτική βλέννα
“Η υγεία του εντέρου των ποντικών που δεν τρέφονταν με μπρόκολο μειώθηκε με διάφορους τρόπους που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με ασθένειες”, είπε ο Perdew. “Η έρευνά μας δείχνει ότι το μπρόκολο -και πιθανώς άλλα σταυρανθή λαχανικά- μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φυσικές πηγές AHR και ότι οι πλούσιες σε αυτά διατροφές συμβάλλουν στην ανθεκτικότητα του λεπτού εντέρου”.
Γενικότερα, πρόσθεσε ο Andrew Patterson, καθηγητής Μοριακής Τοξικολογίας, Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας, “αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι οι διατροφικές ενδείξεις, που αναμεταδίδονται μέσω της δραστηριότητας του AHR, μπορούν να αναδιαμορφώσουν το κυτταρικό και μεταβολικό ρεπερτόριο του γαστρεντερικού σωλήνα«.
©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν
αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον
προσωπικό ιατρό σας.
Ακολουθήστε μας και στο Facebook
Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram
Social Plugin