Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Νιώσε για να σου συμβεί - Αυτό στο οποίο αντιστέκεσαι, αυτό επιμένει

Ο εγκέφαλός μας έχει την τάση να εστιάζει στην έλλειψη, να προσκολλάται στα αρνητικά γεγονότα και συναισθήματα και να παραμερίζει ή να αποσιωπά τελείως τα θετικά.

Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα ήρθαμε σε συλλογικό επίπεδο αντιμέτωποι με μια σειρά προκλήσεων που με τη σειρά τους επιστράτευσαν πλήθος από αρνητικά συναισθήματα όπως θυμός, φόβος, θλίψη, αγανάκτηση και ανάλογες αρνητικές ποιότητες όπως απαισιοδοξία και έλλειψη πίστης.

Συν άνθρωποι μας ήρθαν αντιμέτωποι όχι μόνο με το χαμό αγαπημένων τους ανθρώπων αλλά και υπαρχόντων τους, γεγονότα που εύλογα τους απομάκρυναν από τη φωτεινή πλευρά της ζωής και τους βύθισαν στο σκοτάδι. Ορισμένοι βίωσαν κατάθλιψη, οικογενειακή βία και πλήθος άλλων δυσχερών καταστάσεων.

Όμως τι μπορούμε να κάνουμε μέσα σε προκλητικές συνθήκες όπου φαινομενικά επικρατεί η έλλειψη;

 Φυσικά δεν είναι λύση να πούμε στον εαυτό μας να μην σκέφτεται αρνητικά καθώς είναι γνωστό πως “αυτό στο οποίο αντιστέκεσαι, αυτό επιμένει” (Carl Jung).

Carl Jung Το Ιούλιο του 1900 και έχοντας αποφασίσει να γίνει ψυχίατρος, ξεκίνησε ως βοηθός γιατρού με την εποπτεία του Όιγκεν Μπλέλερ, καθηγητή της Ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και διευθυντή του Νοσοκομείου Ψυχικών Νοσημάτων του Μπουργκχόλτσλι. Κλειδώθηκε από μόνος του για μισό χρόνο περίπου πίσω από τους τοίχους του ασύλου ψυχασθενών, προκειμένου να "συνηθίσει την ατμόσφαιρα". Τον απορρόφησε ιδιαίτερα η έρευνα της ψυχωσικής συμπεριφοράς και του λόγου και εξερεύνησε τα πρωτόγονα λεκτικά σχήματα και τις στερεότυπες χειρονομίες των ασθενών. Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών αργότερα του έδωσαν το έναυσμα για τη διαμόρφωση της μεθόδου λεκτικού συνειρμού, σύμφωνα με την οποία μετρούσε με τη βοήθεια γαλβανόμετρου. Καθώς η μέθοδος λεκτικού συνειρμού χρησιμοποιήθηκε για τον νομικό καθορισμό γεγονότων, το πανεπιστήμιο Κλαρκ της Μασαχουσέτης του απένειμε το 1909 τιμητικό διδακτορικό Νομικής.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάτι που ανακάλυψα τυχαία από προσωπική μου εμπειρία κατά τις τελευταίες τάξεις στο σχολείο: Είχα πάρει λοιπόν ένα τετράδιο στο οποίο απαριθμούσα κάθε μέρα τα δέκα θετικά της ημέρας. Αυτό που συμπέρανα είναι πως όσο περνούσαν οι μέρες τα θετικά γεγονότα άρχισαν να πολλαπλασιάζονται και αριθμητικά και κατά σημαντικότητα•γεγονός που με εντυπωσίασε ιδιαίτερα αλλά δεν το έψαξα περαιτέρω. Ύστερα από κάποιο διάστημα σε άλλο τετράδιο άρχισα να γράφω τα δέκα αρνητικά της ημέρας και προς μεγάλη μου έκπληξη ανακάλυψα πως με το πέρασμα των ημερών τα αρνητικά γεγονότα άρχισαν να πληθύνονται αριθμητικώς και ποιοτικώς.

Ύστερα από πέντε χρόνια διάβασα πως βάσει του νόμου της έλξης, η λίστα ευγνωμοσύνης είναι ένα ευρέως γνωστό υπερεργαλείο υλοποίησης. Βάσει του συμπαντικού νόμου της έλξης το όμοιο έλκει το όμοιο. Έτσι οι θετικές σκέψεις και συναισθήματα ελκύουν σαν μαγνήτης θετικές συγκυρίες, ανθρώπους και γεγονότα που θα δημιουργήσουν με τη σειρά τους κι άλλες θετικές σκέψεις και συναισθήματα. Το ίδιο ισχύει και για τα αρνητικά.

Το σύμπαν δεν ανταμείβει, ούτε και τιμωρεί κανέναν, απλά ανταποκρίνεται στη δονητική μας συχνότητα, είτε αυτή είναι θετική είτε είναι αρνητική.

Έτσι δικαιολογούνταν γιατί ενώ περνούσαν οι μέρες που κατέγραφα τα θετικά γεγονότα άρχισα να καταγράφω όλο και πιο θετικά γεγονότα. Και το ακριβώς αντίθετο για τα αρνητικά.

Δημιουργώντας λοιπόν κάποιος λίστες ευγνωμοσύνης δεν σημαίνει ότι αιθεροβατεί ούτε ότι εθελοτυφλεί. Σημαίνει όμως ότι επιλέγει συνειδητά που να εστιάσει την προσοχή του.

Σαφώς δεν υποστηρίζω πως οι συνάνθρωποί μας που υπέστησαν απώλειες ή οποιαδήποτε σωματική ή ψυχολογική βλάβη θα θεραπευτούν με λίστες ευγνωμοσύνης. Ο πόνος τους είναι βαθύς και δεν είναι τόσο εύκολο να βγουν στο φως. Χρειάζεται να υψώσουν το χέρι και να ζητήσουν στήριξη από ανθρώπους που μπορούν να τους βοηθήσουν (φίλοι, συγγενείς, θεραπευτές κλπ), χρειάζεται να δώσουν τον απαραίτητο χρόνο στον εαυτό τους για να επεξεργαστούν και να θεραπεύσουν τον πόνο και τέλος χρήζουν άφθονης αγάπης, της μεγαλύτερης θεραπευτικής δύναμης στον κόσμο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως κάθε αρνητική κατάσταση κρύβει κάτι που έχει να μας διδάξει, πάντα μπορούμε να βρούμε κάτι θετικό, έστω πολύ μικρό, σε κάθε φαινομενικά αρνητική συγκυρία. Οι δυσκολίες μας ενδυναμώνουν και μας ωθούν στο να εξελισσόμαστε, να βελτιωνόμαστε και να ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας.

Είναι αλήθεια πως δεν μπορούμε να ελέγξουμε το καθετί που συμβαίνει έξω από εμάς κι αυτό είναι κάτι που όσο νωρίτερα το αναγνωρίσουμε, τόσο νωρίτερα θα απελευθερωθούμε. 

Μπορεί να μην μπορούμε να ελέγξουμε τι θα συμβεί αλλά εμείς μπορούμε να αποφασίσουμε πώς θα το προσλάβουμε και πώς θα το αντιμετωπίσουμε.

Εύχομαι να έχουμε μια εκστατική χρόνια γεμάτη έμπνευση, ολοκλήρωση και συλλογική αφύπνιση.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram


Φιλιππίδου Αγάπη – Διπλωματούχος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Επικοινωνία και τα ΜΜΕ / Ενεργειακή θεραπεύτρια – Spiritual Coach

με πληροφορίες από ΕΔΩ