Όσον αφορά το θέμα των αντικαρκινικών τροφών, υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που δείχνουν συσχετίσεις μεταξύ ορισμένων τροφών και μειωμένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η διατροφή μόνο της δεν μπορεί να εγγυηθεί την πρόληψη του καρκίνου και ότι οι παράγοντες όπως η γενετική προδιάθεση, ο τρόπος ζωής και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες επίσης επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Είναι σημαντικό να διατηρείτε μια ισορροπημένη διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής γενικότερα για την υποστήριξη της καλής σας υγείας.
Πολλά συστατικά των τροφίμων έχουν κατά καιρούς ερευνηθεί ως προς τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες.
Που τελειώνει όμως ο μύθος και πού ξεκινάει η αλήθεια για τα λεγόμενα αντικαρκινικά τρόφιμα και το ρόλο της διατροφής ενάντια στον καρκίνο;
Φρούτα και λαχανικά
Φαίνεται ότι τα φρούτα και τα λαχανικά εμφανίζουν ισχυρή αντικαρκινική δράση ιδίως για ορισμένα είδη καρκίνου, λόγω των φυτικών ινών και άλλων βιοενεργών συστατικών που περιέχουν. Έρευνες υποδεικνύουν ότι για κάθε μερίδα φρούτου που καταναλώνεται ανά ημέρα ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του στόματος μειώνεται συνολικά κατά 49% και ομοίως 50% για κάθε μερίδα λαχανικών.Επιπλέον, πολλές μελέτες έχουν δείξει αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της υψηλής πρόσληψης λαχανικών και του καρκίνου του πνεύμονα και του προστάτη.Συγκεκριμένα, τα κίτρινα-πορτοκαλί και τα σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι), το καλαμπόκι και τα καρότα έχουν την πιο ισχυρή προστατευτική συσχέτιση με τον καρκίνο του προστάτη, ενώ για τον καρκίνο του πνεύμονα αρνητική συσχέτιση βρέθηκε για τα κρεμμύδια, τα μήλα, και το λευκό γκρέιπφρουτ.
Ρόδι
Το ρόδι αποτελεί τον καρπό του δέντρου Punica granatum και θεωρείται power fruit, καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, ταννίνες και φλαβονοειδή. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως τα εκχυλίσματα του ροδιού είναι δυνατόν να εμποδίσουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων σε μαστό, προστάτη, κόλον και σε πνεύμονες.
Άγριο Ρύζι
Το άγριο ρύζι βασικό συστατικό της ινδικής κουζίνας, αποτελεί λειτουργικό τρόφιμο. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, βοηθά στην απομάκρυνση της δυσκοιλιότητας και συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου στο κόλον.
Ginger
Η ρίζα του Zingiber (rhizome of Zingiber), γνωστή και ως τζίντζερ (ginger), αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά μπαχαρικά. Είναι γνωστό εδώ και αιώνες σε Ινδία, Κίνα και αραβικές χώρες, για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες κατά της ναυτίας και του εμετού. Προκλινικές μελέτες σε ζώα έδειξαν πως τα εκχυλίσματα και ο χυμός του τζίντζερ έχει αντι-εμετικές ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της ναυτίας και του εμετού που προκαλούνται από τη χημειοθεραπεία.
Καρότα
Τα καρότα, εκτός από τα πολύ γνωστά σε όλους αντιοξειδωτικά καροτενοειδή, είναι πλούσια και σε μια άλλη κατηγορία φυτοθρεπτικών συστατικών, τα οποία περιλαμβάνουν τη φαλκαρινόλη. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τους Kobæk-Larsen et al. έδειξε ότι μετά από 18 εβδομάδες, οι αρουραίοι που κατανάλωναν καρότα ή φαλκαρινόλη (σε ποσότητα ίση με εκείνη που περιέχεται στα καρότα), μαζί με τη συνήθη τροφή τους είχαν 33% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο από ό, τι αυτοί με κανονική διατροφή.
Βερίκοκο
Τo βερίκοκο είναι γεμάτο βήτα-καροτένιο, φυτικές ίνες αλλά και βιταμίνες Α, C, Β1, Β2, τρυπτοφάνη, σίδηρο και κάλιο. Όπως έχει φανεί από εργαστηριακές έρευνες, τα καροτενοειδή έχουν αρκετές βιολογικές δράσεις, που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην πρόληψη ή στην καθυστέρηση της εξέλιξης του καρκίνου. Αυτές περιλαμβάνουν τη ρύθμιση της κυτταρικής ανάπτυξης, (αναστολή της ανάπτυξης και του κακοήθη μετασχηματισμού) και την προαγωγή της απόπτωσης στα ήδη μετασχηματισμένα κύτταρα.
Αρωματικά βότανα
Αρκετά από τα συνήθως χρησιμοποιούμενα βότανα (βασιλικός, άνηθος, μάραθος, μαϊντανός) επιδεικνύουν προστατευτικές ιδιότητες κατά του καρκίνου. Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει σε αυτά μια σειρά από χημοπροστατευτικά φυτοχημικά. Επιπλέον, πολλά από αυτά περιέχουν ποικιλία από φυτοστερόλες, τριτερπένια, φλαβονοειδή, σαπωνίνες, και καροτενοειδή. Η δραστηριότητα αυτών των ουσιών μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση συγκεκριμένων τύπων καρκινογόνων ουσιών, όπως το βενζοπυρένιο.
Μπρόκολο
Η πρόσληψη σταυρανθών λαχανικών (μπροκολο, λάχανο, κουνουπίδι) σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του προστάτη και του μαστού. Η προστατευτική δράση τους πιθανόν να οφείλεται στις υψηλές ποσότητες σε γλυκοζινόλες και στη σουλφοραφάνη που περιέχουν. Ο ακριβής μηχανισμός όμως δράσης αυτών των ουσιών δεν μας είναι ακόμη γνωστός.
Λάχανο
Ανήκει στα σταυρανθή, μαζί με το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Είναι πλούσιo σε αντικαρκινικές ουσίες, όπως οι γλυκοζινόλες και οι ισοθιοκυανίτες. Η πρόσληψή του προστατεύει από διάφορα είδη καρκίνου. Από μερικές έρευνες προκύπτει οτι όχι μόνο προστατεύει από τον καρκίνο, αλλά οι ουσίες που περιέχει μπορεί και να καταπολεμήσουν τα καρκινικά κύτταρα. Οι έρευνες για τις αντικαρκινικές ιδιότητές του βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ντομάτα
Ανάμεσα στα λαχανικά που εμφανίζουν αντικαρκινική δράση είναι η ντομάτα. Το λυκοπένιο, το κύριο καροτενοειδές της ντομάτας, φαίνεται να αναστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του μαστού, του ενδομητρίου, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου με δοσο-εξαρτώμενο τρόπο, όπως μελετήθηκε εργαστηριακά.Όσο περισσότερο δηλαδή το καταναλώνει κανείς, τόσο μεγαλύτερη η προστασία που λαμβάνει.Παραδόξως, η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου είναι αρκετά αδύναμη. Η αιτία εντοπίζεται σε παράγοντες, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ και κόκκινου κρέατος, οι οποίοι μπορούν να τροποποιήσουν αυτή τη σχέση αρνητικά.
Πράσινο τσάι
Οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού είναι το βασικό συστατικό στο οποίο έχει αποδοθεί η ιδιότητά του να επιβραδύνει ή ακόμα και να αποτρέπει την επέκταση καρκινικών κυττάρων, σύμφωνα με εργαστηριακές μελέτες αλλά και ζωικά μοντέλα. Μελέτες σε μοντέλα ζώων έχουν αναδείξει τη δράση του τσαγιού και των πολυφαινολών που περιέχει κατά της καρκινογένεσης του πνεύμονα και του προστάτη. Μελέτες σε ανθρώπους έχουν καταλήξει σε μικτά συμπεράσματα, αλλά η συχνή κατανάλωση τσαγιού έχει δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα όσον αφορά στην προστασία από διάφορους τύπους καρκίνου.
Σόγια
Η μέτρια κατανάλωση σόγιας (1-2 μερίδες ημερησίως) έχει συσχετισθεί με χαμηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του μαστού στις Ασιάτισσες, ενώ ορισμένες μελέτες έχουν δείξει πιθανόν χαμηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του στομάχου ή του προστάτη. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμα επίσημες συστάσεις για την κατανάλωση σόγιας με στόχο την προστασία από τον καρκίνο.Υπάρχουν στοιχεία προστατευτικής επίδρασης μιας διατροφής που περιέχει προϊόντα σόγιας, κυρίως έναντι ορμονοεξαρτώμενων καρκίνων, όπως ο καρκίνος του μαστού.
Πικραμύγδαλο
Η χημική ουσία αμυγδαλίνη, που περιέχεται στο πικραμύγδαλο, είναι αυτή που έχει μελετηθεί κυρίως ως προς τις αντικαρκινικές της ιδιότητες. Παρά μερικές πρόωρες μελέτες εργαστηρίου με ενθαρρυντικά αποτελέσματα, η χρήση της αμυγδαλίνης δεν συστήνεται από κανέναν επίσημο οργανισμό για την πρόληψη ή αντιμετώπιση του καρκίνου, αφού τα πρόωρα αυτά αποτελέσματα δεν επιβεβαιώθηκαν σε επόμενες μελέτες.
Κουνουπίδι
Σε έρευνα του New Jersey φάνηκε πως η κατανάλωση του κουνουπιδιού μειώνει την πιθανότητα να αναπτύξει κάποιος πολύποδες. Επομένως, αποτελεί ασπίδα όσον αφορά στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Συστήνεται η κατανάλωσή του 2 με 3 φορές την εβδομάδα (περίπου 1-1/2 φλιτζάνι η μερίδα). Όσο λιγότερο επεξεργαστεί το συγκεκριμένο τρόφιμο, τόσο το καλύτερο. Οι αντικαρκινικές του δράσεις οφείλονται στην περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, μαγγάνιο, β-καροτένιο, κρυπτοξανθίνη, καφεικό οξύ, κιιαμωμικό οξύ, φερουλικό οξύ, κερκετίνη, ρουτίνη και καεμφερόλη.
Κινέζικο Λάχανο
Ανήκει στην οικογένεια των «σταυρανθών λαχανικών» μαζί με τη ρόκα, το κουνουπίδι, τα ραπανάκια, το κάρδαμο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το μπρόκολο. Μελέτες έχουν δείξει πως η καθημερινή κατανάλωση 2 μερίδων από το συγκεκριμένο λαχανικό μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του οισοφάγου και του προστάτη, κατά 50%. Οι αντικαρκινικές του ιδιότητες οφείλονται στα γλυκοζινολικά του συστατικά (εξού και η πικρή του γεύση).
Δημητριακά ολικής αλέσεως
Οι διατροφικές οδηγίες συστήνουν την κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως για την μείωση της πιθανότητας ανάπτυξης καρκίνου, κυρίως στο γαστρεντερικό σύστημα, στο παχύ έντερο, στον μαστό και στον προστάτη.Ο μηχανισμός είναι λίγο περίπλοκος αλλά απόλυτα κατανοητός: Η περιεκτικότητα των δημητριακών σε φυτικές ίνες και νερό βοηθούν στη δημιουργία λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου. Αυτά τα οξέα μπορούν να μειώσουν τη δραστηριότητα ορισμένων καρκινογόνων παραγόντων. Τέλος, οι φυτικές ίνες αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων και δεσμεύουν καρκινογόνες ουσίες. Έτσι, αυτές απομακρύνονται γρήγορα από το έντερο, προτού προκαλέσουν προβλήματα.Γι’ αυτό και συστήνεται καθημερινή κατανάλωση προϊόντων ολικής αλέσεως, όπως το ψωμί, τα δημητριακά πρωινού, το καστανό ρύζι και τα κράκερς ολικής άλεσης.Ενώ τα ολικής αλέσεως δημητριακά εμφανίζονται να προσφέρουν πολλά οφέλη υγείας, πολύ υψηλές προσλήψεις των προϊόντων ολικής αλέσεως, ειδικά σε ωμή ή ακατέργαστη μορφή, όπως το μη επεξεργασμένο πίτουρο, δεν ενδείκνυνται. Αυτό συμβαίνει επειδή η ίνα, που αφαιρείται συνήθως από την άλεση, περιέχει ουσίες αποκαλούμενες άλατα του φυτικού οξέος. Τα άλατα του φυτικού οξέος έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την απορρόφηση και τη χρησιμοποίηση από το σώμα διαφόρων ανόργανων στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων του ασβεστίου και του ψευδάργυρου. Τα ένζυμα στη ζύμη (που χρησιμοποιείται για το ψήσιμο του ψωμιού) καταστρέφουν τα περισσότερα από τα άλατα του φυτικού οξέος, όπως και οι μέθοδοι επεξεργασίας τροφίμων που απαιτούν θερμότητα, όπως η επεξεργασία των δημητριακών πρωινού με πίτουρο. Για τους περισσότερους ανθρώπους, το ποσό των αλάτων του φυτικού οξέος στη διατροφή δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα ∙ ωστόσο, εκείνοι με εξαιρετικά υψηλές προσλήψεις δημητριακών ολικής αλέσεως μπορεί να χρειαστούν ένα συμπλήρωμα ανόργανων στοιχείων.
Σπανάκι
Η αυξημένη περιεκτικότητα του σπανακιού στο καροτενοειδές νεοξανθίνη, φαίνεται να προκαλεί αυτοκαταστροφή των καρκινικών κυττάρων του προστάτη, αλλά και αναστολή της παραγωγής τους. Μια διατροφή πλούσια στη φλαβονόλη κεπφερόλη, η οποία περιέχεται σε μεγάλο ποσοστό στο σπανάκι, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου ωοθηκών κατά 40%, σύμφωνα με έρευνα του Harvard, ενώ υπάρχουν ενδείξεις για μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου έως και κατά 58% σε πειραματόζωα που εκτίθεντο σε καρκινογόνες ουσίες ψητού κρέατος.
Ραπάνι
Το ραπανάκι, λαχανικό που δίνει χρώμα και γεύση στις σαλάτες μας, περιέχει βιοδραστικές ουσίες, όπως ισοθειοκυανικά άλατα και ινδόλες, οι οποίες βοηθούν στην αναστολή του καρκίνου του παχέος εντέρου. Σημαντική θετική δράση παρουσιάζει και στην καταπολέμηση της εξάπλωσης του καρκίνου του μαστού, εμποδίζοντας τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό.
Πιπεριές Τσίλι
Καλά τα νέα για όσους αγαπούν τις πικάντικες γεύσεις, καθώς οι πιπεριές τσίλι εκτός από γευστική απόλαυση αποτελούν και σύμμαχο κατά του καρκίνου. Πλούσιες στο συστατικό καψαϊκίνη, έχουν ογκοκατασταλτικές ιδιότητες, κυρίως σε καρκινικά κύτταρα προστάτη, ενώ τελευταίες έρευνες έχουν δείξει αντίστοιχη επίδραση σε κύτταρα παγκρέατος και πνευμόνων. Προσοχή στην υπερκατανάλωση πιπεριών, καθώς ενδέχεται να έχουν αντίθετη δράση στα κύτταρα της περιοχής του στομάχου.
Κουρκουμάς
O κουρκουμάς περιέχει μια λιποδιαλυτή πολυφαινόλη, την κουρκουμίνη, η οποία έχει αναφερθεί ότι αναστέλλει την έναρξη των καρκινικών όγκων, καθώς και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Είναι επίσης πιθανή υποψήφια για την ανάπτυξη νέων αντικαρκινικών φαρμάκων.
Μούρα
Τα μπλε μούρα (μύρτιλλα) περιέχουν ανθοκυανίνες, μια κατηγορία φωτοχημικών ουσιών, με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η πρόληψη του σχηματισμού ελευθέρων ριζών. Περιέχουν επίσης άλλα ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως φλαβονοειδή, βιταμίνη Α, C και Ε, σελήνιο, άλφα-λινολενικό οξύ, και πτεροστιλβένη.
Λαχανάκια Βρυξελλών
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα λαχανάκια Βρυξελλών βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου, ειδικά του παχέος εντέρου και του στομάχου. Περιέχουν ουσίες, όπως η χλωροφύλλη, οι ινδόλες, οι διθιολθίονες, τα καροτενοειδή και οι γλυκοζίτες, με έντονη προστατευτική δράση. Επίσης, η ουσία σουλφοραφάνη, αναστέλλει ορισμένα ένζυμα που προκαλούν μετάλλαξη, προστατεύοντας από τον καρκίνο του μαστού.
Λεμόνι
Η κατανάλωση εσπεριδοειδών, στα οποία ανήκει το λεμόνι, φαίνεται να προστατεύει από την εμφάνιση καρκίνου του μαστού, του παγκρέατος και άλλων μορφών καρκίνου. Η δράση τους αυτή αποδίδεται σε μεγάλο ποσοστό στην αντιοξειδωτική δράση που έχουν ενάντια στις δυνητικά καρκινογόνες ελεύθερες ρίζες.
Ξηροί καρποί
H αυξημένη κατανάλωση ξηρών καρπών και σπόρων φαίνεται να δρα προστατευτικά έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου στις γυναίκες, αλλά πιθανώς και σε άλλες μορφές καρκίνου. Μελέτες αποδίδουν αυτή τους την ιδιότητα στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως η ρεσβερατρόλη, τα φλαβονοειδή, η βιταμίνη Ε και το σελήνιο, που έχουν ευεργετικές επιδράσεις για τον οργανισμό.
Μανιτάρια
Τα μανιτάρια χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες στην Iατρική. Η κατανάλωση των βρώσιμων μανιταριών φαίνεται να έχει προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου του μαστού, κυρίως σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αλλά και στον καρκίνο του στομάχου, του παγκρέατος και του προστάτη.
Μήλο
Το αγαπημένο μας μήλο παρέχει το 10% της συνιστώμενης πρόσληψης σε φυτικές ίνες και είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μειώνει αποδεδειγμένα την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ αντίστοιχα, η υψηλή πρόσληψη φρούτων, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος, του φάρυγγα, του οισοφάγου και του στομάχου. Μάλιστα, τα επιστημονικά δεδομένα συνηγορούν προς το γεγονός πως οι αντικαρκινικές ιδιότητες του μήλου αποδίδονται σε ολόκληρο το μήλο και όχι σε μεμονωμένα μέρη του.
Όσπρια
Μία μερίδα οσπρίων παρέχει 20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε φυτικές ίνες και φυλλικό οξύ. Η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ βοηθά στον έλεγχο του βάρους και συμβάλλει στην προστασία των εντερικών κυττάρων. Αντίστοιχα, το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για τη σύνθεση του DNA και τον έλεγχο του κυτταρικού πολλαπλασιασμού. Όμως, και τα φλαβονοειδή και τα άλλα φυτοχημικά στοιχεία των οσπρίων φαίνεται να παίζουν κάποιο ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου. Επίσης τα όσπρια, πηγές φυτοοιστρογόνων, παρουσιάζουν προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου του προστάτη.
Παντζάρι
Το παντζάρι είναι πλούσιο σε νιτρικά άλατα και φαινολικές και φλαβονοειδείς ενώσεις. Οι επιστημονικές μελέτες είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο, με κάποια πρώτα αποτελέσματα στο εργαστήριο να έχουν δείξει θετική δράση ενάντια στον καρκίνο του προστάτη, του πνεύμονα, του συκωτιού και του δέρματος, χωρίς ωστόσο να είναι διαθέσιμες μελέτες σε ανθρώπους. Η περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες συμβάλλει επίσης στην πρόληψη του καρκίνου.
Αβοκάντο
Το αβοκάντο περιέχει μια φυσική τοξίνη, την περσίνη, η οποία έχει αποτελεσματική δράση στη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων του μαστού. Πολλές έρευνες διεξάγονται για να μελετήσουν αυτή την τοξίνη ως πιθανό χημειοθεραπευτικό παράγοντα.
Ελαιόλαδο
To ελαιόλαδο, και ειδικότερα το extra παρθένο ελαιόλαδο, έχει φανεί ότι μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Ακτινίδιο
Το ακτινίδιο περιέχει μια ουσία, την φισετίνη, η οποία έχει φανεί ότι ενισχύει την απόπτωση (θάνατο) των καρκινικών κυττάρων, στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Επίσης, αυτή η ουσία έχει φανεί ότι εμποδίζει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στον καρκίνο των ωοθηκών.
Φράουλα
Η φράουλα έχει συσχετιστεί με προστασία από τον καρκίνο, λόγω του ελλαγικού οξέος και κάποιων φλαβονοειδών που περιέχει και κυρίως λόγω της ανθοκυανίνης, που διαθέτει πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Σε εργαστηριακές μελέτες και μελέτες σε ζώα φάνηκε ότι οι ουσίες αυτές που περιέχονται στη φράουλα μειώνουν τη φλεγμονή, εμποδίζουν την καρκινογέννηση και καταστέλλουν την ανάπτυξη κ τη μετάσταση όγκων.
Σκόρδο και κρεμμύδι
Το σκόρδο και το κρεμμύδι ανήκουν στην ομάδα των Άλλιων, τα οποία έχει φανεί ότι εμποδίζουν την καρκινογένεση, μέσω της αλλαγής στη δράση ενζύμων, της απενεργοποίησης των ελεύθερων ριζών και άλλων δράσεων. Σε μελέτες έχει φανεί ότι τα άτομα που καταναλώνουν τρόφιμα από αυτή την ομάδα έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν διάφορα είδη καρκίνου.
Λιπαρά ψάρια
Η κατανάλωση ψαριού με συχνότητα μεγαλύτερη από τρεις φορές την εβδομάδα συνδέθηκε με ένα συνολικά μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.Η αντικαρκινική δράση των λιπαρών ψαριών οφείλεται στα ω-3 λιπαρά οξέα που περίεχουν, το εικοοσιπενταενοϊκό οξύ (ΕΡΑ), το εικοσιδυοεξαενοϊκό οξύ (DHA) και το α-λινολεϊκό οξύ (ALA), τα οποία εμφανίζουν αντιπολλαπλασιαστική, αντιφλεγμονώδη και αντιαγγειογενετική δράση, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, αλλά και την εξέλιξή του.
Καφές
Ο καφές αποτελεί καθημερινή συνήθεια πολλών. Οι ευεργετικές επιδράσεις του καφέ στην υγεία οφείλονται στο υψηλό αντιοξειδωτικό του περιεχόμενο. Μετα-ανάλυση προοπτικών ερευνών ανέδειξε ότι συγκριτικά με αυτούς που δεν κατανάλωναν καθόλου ή σπάνια καφέ, εκείνοι που κατανάλωναν τακτικά, είχαν 21% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη και 3% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν οποιασδηποτε μορφής καρκίνο.
Ανανάς
Ο ανανάς ανήκει στα τροπικά φρούτα και περιέχει βιταμίνες (κυρίως βιταμίνη C), ανόργανα άλατα, φυτικές ίνες αλλά και μίγμα ενζύμων με πιο γνωστό τη βρομελίνη. Αρκετές έρευνες αναφέρουν τον προστατευτικό ρόλο της βρομελίνης στην αντικαρκινική θεραπεία. Έχει βρεθεί ότι βοηθά στη μείωση της σοβαρότητας των παρενεργειών θεραπείας με ακτινοβολία, όπως η βλεννογονίτιδα, οι αντιδράσεις του δέρματος και η δυσφαγία σε ασθενείς με καρκίνο κεφαλής, τραχήλου και καρκίνου του μαστού.
Κακάο
Πλήθος επιστημονικών μελετών δείχνουν ότι το κακάο έχει ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία του ανθρώπου. Αυτό οφείλεται στα υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών που περιέχει, συστατικά που ερευνώνται για την πρόληψη και θεραπεία ασθενειών, όπως ο καρκίνος, αφού έχουν αντιοξειδωτική δράση, παρεμποδίζοντας την οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών και προστατεύοντας έτσι από την εμφάνιση του καρκίνου.Αντίστοιχα, τα προκυανίδια που περιέχονται στη σοκολάτα έχουν εξεταστεί πειραματικά για μια ποικιλία πιθανών αντικαρκινικών αποτελεσμάτων - οι μηχανισμοί αυτοί ωστόσο, δεν έχουν διερευνηθεί ακόμη σε ανθρώπινες μελέτες.
Ζυμαρικά ολικής αλέσεως
Η κατανάλωση ζυμαρικών ολικής αλέσεως προσφέρει οφέλη στην υγείας μας, αφού εκτός από ωραία γεύση, έχουν συσχετιστεί σε αρκετές μελέτες με μειωμένο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου του γαστρεντερικού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, δείχνουν χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, του στομάχου, του στόματος / λαιμού, του άνω πεπτικού συστήματος και του ενδομητρίου.
Ασβέστιο
Η υψηλή πρόσληψη ασβεστίου (από τη διατροφή και από συμπληρώματα) σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Ωστόσο, από τα γαλακτοκομικά προϊόντα μόνο το γάλα φαίνεται να σχετίζεται ισχυρά με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.Συγκεκριμένα κάθε αύξηση στην κατανάλωση γάλακτος κατά δύο ποτήρια οδηγεί σε μείωση του παραπάνω κινδύνου κατά 12%.
Η σωστή διατροφή είναι σύμμαχος ενάντια στον καρκίνο
Σε κάθε περίπτωση είναι καλό να έχετε στο μυαλό σας ότι η διατροφή μπορεί να βοηθήσει ενάντια στο καρκίνο, αλλά κανένα τρόφιμο δεν θεωρείται ότι «θεραπεύει» και δεν μπορεί να υποκαταστήσει φάρμακα.Πάντα, ωστόσο, η καλή και σωστή θρέψη μπορεί να βοηθήσει το ίδιο το σώμα να ανταποκριθεί καλύτερα και να μάχεται έναντι οποιασδήποτε νόσου υποβοηθώντας ακόμη και τη δράση των φαρμάκων.Για τη συλλογή όλων των παραπάνω τροφών που έχουν συνδεθεί με προστατευτική δράση απέναντι σε διάφορες μορφές καρκίνου μετείχαν οι εξής συνάνδελφοι:Καραγιάννη Τόνια, Κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, MScΥφαντή Κωνσταντίνα, Διαιτολόγος-διατροφολόγος, MScΦαντούση Κατερίνα, Κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, MScΜέμα Λαμπροπούλου, Κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, MScΓεωργία Γεωργίου, Κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος, MScΔήμητρα Γιαννακούλια, Κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος, MScΔανιά Γεωργία, Κλινικήδιαιτολόγος- διατροφολόγοςΛαμπρινού Χριστίνα-Πωλίνα,Κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, MScΜαρκέλλα Συμεοπούλου, Κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, MScΑλεξία-Γεωργία Θωμοπούλου, Κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγοςΔήμητρα Μελαδάκη, Κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, MScΕιρήνη Κύρα, Κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, MScΒότση Ειρήνη-Χρυσοβαλάντου, Κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, MSc
©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν
αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον
προσωπικό ιατρό σας.
Ακολουθήστε μας και στο Facebook
Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram
Social Plugin