Οι κίνδυνοι μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από άτομο σε άτομο.
Η κατανάλωση γκρέιπφρουτ ή η κατανάλωση γκρέιπφρουτ χυμού μπορεί να αλληλεπιδρά με ορισμένα φάρμακα και να προκαλέσει παρενέργειες. Το γκρέιπφρουτ περιέχει ορισμένες ουσίες που μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μεταβολίζει και απορροφά ορισμένα φάρμακα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες επίπτωσης του φαρμάκου στον οργανισμό ή σε αλλαγές στην αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.
Ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων που μπορεί να αλληλεπιδρούν με το γκρέιπφρουτ περιλαμβάνουν:Αντιϊκάνοτα (Calcium Channel Blockers):
- Χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση υψηλής αρτηριακής πίεσης και προβλημάτων καρδιάς.
- Στατίνες (Statins): Χρησιμοποιούνται για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.
- Αντιαρρυθμικά φάρμακα (Antiarrhythmics): Χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση αναταραχών του καρδιακού ρυθμού.
- Αντιϊούσα φάρμακα (Antivirals): Χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ιώσεων
Αύξηση της δράσης του φαρμάκου: Η κατανάλωση γκρέιπφρουτ μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες επίπτωσης του φαρμάκου στον οργανισμό. Αυτό σημαίνει ότι η παρουσία του γκρέιπφρουτ μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερες συγκεντρώσεις του φαρμάκου στο αίμα από ό,τι θα ήταν αν δεν είχε καταναλωθεί γκρέιπφρουτ. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες παρενέργειες του φαρμάκου.
Μείωση της αποτελεσματικότητας του φαρμάκου: Αντίθετα, η κατανάλωση γκρέιπφρουτ μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων φαρμάκων. Αυτό συμβαίνει όταν το γκρέιπφρουτ επηρεάζει τη μεταβολή του φαρμάκου στον οργανισμό, καθιστώντας το λιγότερο αποτελεσματικό.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όχι όλα τα φάρμακα αλληλεπιδρούν με το γκρέιπφρουτ και η έκταση της αλληλεπίδρασης μπορεί να διαφέρει
Η ανησυχία σχετικά με το γκρέιπφρουτ
Τα φάρμακα στατίνης, γνωστά και ως αναστολείς HMG-CoA, δρουν μπλοκάροντας το ένζυμο που χρειάζεται το σώμα για να παράγει χοληστερόλη. Εκτός από την μείωση της “κακής” χοληστερόλης (LDL) και την αύξηση της “καλής” χοληστερόλης (HDL), τα φάρμακα στατίνης μπορούν επίσης να μειώσουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων που κυκλοφορούν στο αίμα.
Η αλληλεπίδραση προκαλείται από μια οργανική ένωση στο γκρέιπφρουτ γνωστή ως φουρανοκουμαρίνη (furanocoumarin). Οι φουρανοκουμαρίνες βρίσκονται και σε άλλα φρούτα και λαχανικά (όπως το σέλινο, το παστινάκι και τα ρόδια), αλλά είναι σε ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα στο γκρέιπφρουτ.
Το πρόβλημα με τις φουρανοκουμαρίνες είναι ότι απενεργοποιούν ένα ένζυμο στο ήπαρ και τα έντερα, γνωστό ως κυτόχρωμα P4503A4 (CYP3A4). Ο οργανισμός χρησιμοποιεί αυτό το ένζυμο για τη διάσπαση ορισμένων φαρμάκων, ώστε να μπορούν να απεκκριθούν από το σώμα. Όταν λοιπόν οι φουρανοκουμαρίνες απενεργοποιήσουν το CYP3A4, η συγκέντρωση του φαρμάκου μπορεί να αυξηθεί δραματικά και, μαζί με αυτό, ο κίνδυνος παρενεργειών.
Κίνδυνοι
Η μη φυσιολογική συσσώρευση ορισμένων στατινών (όπως η ατορβαστατίνη, η λοβαστατίνης και η σιμβαστατίνη) στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε δυνητικά σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως:
- Υπεργλυκαιμία, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2
- Ηπατική βλάβη
- Νευρολογικά συμπτώματα, όπως σύγχυση και απώλεια μνήμης
- Ραβδομυόλυση: Διάσπαση του μυϊκού ιστού που μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια και θάνατο
Ο κίνδυνος μπορεί να διαφέρει δραματικά από το ένα άτομο στο άλλο. Οι γυναίκες και τα άτομα άνω των 65 ετών φαίνεται να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Αλλά οι σχετικές μελέτες παραμένουν αντικρουόμενες ως προς τον πραγματικό κίνδυνο. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι παρενέργειες όπως αυτές είναι ασυνήθιστες και σχετίζονται κυρίως με προϋπάρχουσα νεφρική, ηπατική ή νευρολογική πάθηση.
Υπάρχουν και άλλου τύπου φάρμακα με στατίνες, που παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστα από την κατανάλωση γκρέιπφρουτ, επειδή διασπώνται από ένα εντελώς διαφορετικό ένζυμο γνωστό ως CYP2C9.
ΑσφάλειαΤα επίπεδα ενός φαρμάκου στατίνης μπορεί να αυξηθούν από 80% έως 260%, εάν το φάρμακο λαμβάνεται ταυτόχρονα με γκρέιπφρουτ.
Εάν ληφθούν με διαφορά 12 ωρών, αυτό πέφτει μεταξύ 44% και 66%.
Το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο ανεξάρτητα από τον τρόπο που καταναλώνετε το γκρέιπφρουτ (ολόκληρο, χυμό η πρόσθετο σε κάποιο φαγητό).
Το πώς αυτό μεταφράζεται σε “ασφαλή” κατανάλωση γκρέιπφρουτ παραμένει ασαφές. Οι περισσότεροι γιατροί θα σας πουν ότι μια περιστασιακή μερίδα χυμού ή φρούτου δεν θα σας βλάψει. Τα περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν σοβαρά προβλήματα, εάν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.
©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν
αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον
προσωπικό ιατρό σας.
Ακολουθήστε μας και στο Facebook
Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram
Social Plugin