Έναν δικαιολογημένο έως ένα βαθμό φόβο και μια ανησυχία βιώνουν οι περισσότερες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και σύμφωνα με νεότερη μελέτη αυτή η φοβία έχει πλέον όνομα
Ίσως δεν έχετε ακούσει ποτέ για την τοκοφοβία, παρ’ όλα αυτά είναι πολύ πιθανό να την αντιμετωπίζετε, χωρίς καν να το γνωρίζετε.
Η τοκοφοβία, όπως την ορίζει η Mayo Clinic, είναι ο ακραίος φόβος του τοκετού και της εγκυμοσύνης και, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, αφορά σε 6 στις 10 Αμερικανίδες γυναίκες.
Τα ίδια ερευνητικά συμπεράσματα, που δημοσιεύονται στο Evolution, Medicine, and Public Health, αποκαλύπτουν ότι το στρες που προκαλεί στις γυναίκες η τοκοβοφία είναι τόσο έντονο, που μπορεί να προκαλέσει κρίσεις άγχους, αποχή από το σεξ, ακόμη και συναισθηματική αποσύνδεση από το νεογέννητο παιδί.
Για τις γυναίκες, το στρες επιδρά σε μια σειρά λειτουργιών: στην ωορρηξία, στο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, στην εμμηνόπαυση και στη σεξουαλική επιθυμία. Το στρες κάνει τον εγκέφαλο να απελευθερώσει κορτιζόλη, η οποία, με το πέρασμα του χρόνου, μπορεί να επιδράσει αρνητικά στη φυσιολογική λειτουργία των ανατομικών αναπαραγωγικών στοιχείων.
Όπως εξηγούν οι Αμερικανοί ερευνητές, η τοκοφοβία χωρίζεται σε δύο επιμέρους ψυχολογικά φαινόμενα: Η πρωτοπαθής τοκοφοβία εμφανίζεται σε γυναίκες που δεν έχουν βιώσει ποτέ μια εγκυμοσύνη ή έναν τοκετό, ενώ η δευτερογενής τοκοφοβία αναπτύσσεται μετά από ένα τραυματικό γεγονός κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης ή ενός τοκετού, όπως μια αποβολή ή μια δύσκολη γέννα.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η τοκοφοβία προκύπτει σε πολλές γυναίκες, εξαιτίας της συνύπαρξης άλλων φοβιών, όπως ο φόβος του πόνου (αλγοφοβία), ο φόβος για τους γιατρούς (ιατροφοβία) και ο φόβος για τα παιδιά.
Στο πλαίσιο της νέας έρευνας, οι μελετητές αξιολόγησαν τις περιπτώσεις 1.800 γυναικών από τις ΗΠΑ, με μέσο όρο ηλικίας τα 31 έτη. Οι μισές συμμετέχουσες δεν είχαν γεννήσει ποτέ, ενώ το ένα τρίτο εξ αυτών είχε βιώσει τουλάχιστον μία εγκυμοσύνη, κατά την οποία αντιμετώπισε υψηλό κίνδυνο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 62% των γυναικών αντιμετώπιζε έντονη φοβία και άγχος στο ενδεχόμενο ενός πιθανού τοκετού.
Η επιμέρους ανάλυση έδειξε ότι μεγαλύτερο φόβο αντιμετώπιζαν οι ελεύθερες γυναίκες, συγκριτικά με εκείνες που είχαν μια σταθερή σχέση. Παράλληλα, ήταν πιο πιθανό να αντιμετωπίζουν τοκοφοβία οι γυναίκες που προέρχονταν από χαμηλότερο μορφωτικό και κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο.
Τρόποι αντιμετώπισης του στρες!
- – Αλλαγές στον τρόπο ζωής: η μείωση του στρες και οι θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας είναι αδιαχώριστες. Η βελτίωση της συνολικής υγείας και η ικανότητα διαχείρισης του στρες συχνά επιτυγχάνεται μέσω συχνής άσκησης, ισορροπημένης διατροφής και αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, καφεΐνης και καπνού.
- – Πρακτικές χαλάρωσης: βαθιές αναπνοές, τεχνικές χαλάρωσης, τεχνικές διαλογισμού, χαλάρωση των μυών, γιόγκα, μασάζ και ύπνος.
- – Θεραπείες μέσω βοτάνων: περιλαμβάνει την αρωματοθεραπεία, την κατανάλωση βαλεριάνας, χαμομηλιού και τήλιου
Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι τα υψηλά ποσοστά τοκοφοβίας μπορεί να εξηγούν, σε έναν βαθμό, τα μειωμένα ποσοστά γεννήσεων και την υποφαινόμενη απροθυμία των γυναικών να προχωρήσουν στη δημιουργία οικογένειας.
©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν
αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον
προσωπικό ιατρό σας.
Ακολουθήστε μας και στο Facebook
Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram
με πληροφορίες από εδώ
Social Plugin