Ο βελονισμός είναι μια παραδοσιακή θεραπευτική τέχνη που προέρχεται από την Κίνα και έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες για την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων υγείας. Στον βελονισμό, λεπτές βελόνες τοποθετούνται σε συγκεκριμένα σημεία στο σώμα του ασθενούς, με σκοπό να διεγείρουν το ανατομικό σύστημα του σώματος και να βελτιώσουν την ροή της ενέργειας.
Η επίδραση του βελονισμού στη ψυχική υγεία έχει μελετηθεί εκτενώς και έχει δειχθεί ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και του στρες, καθώς και στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.
Ο βελονισμός μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αϋπνίας, των ενοχλητικών σκέψεων και των συναισθηματικών διαταραχών.
Ως προς τη σωματική υγεία, ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση διαφόρων πόνων και παθήσεων, όπως ο πόνος στη μέση, ο πόνος στο κεφάλι, η αρθρίτιδα, η νευροπάθεια, η δυσκοιλιότητα και η ρευματισμούς.
Ο βελονισμός έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια στη Δυτική Ιατρική και όχι μόνο.
Στη χώρα μας αναγνωρίζεται ως ένα αποτελεσματικό μέσο αντιμετώπισης του πόνου, όπως σε πονοκεφάλους και οσφυαλγίες, ενώ μπορεί να βοηθήσει και σε καταστάσεις χρόνιου πόνου, όπως σε αρθρίτιδα, ινομυαλγία, καθώς και σε μυϊκούς πόνους.
Είναι μια θεραπευτική μέθοδος που έχει τις ρίζες της στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική πριν από 4000 χρόνια και βασίζεται στην ανώδυνη τοποθέτηση βελονών σε καθορισμένα σημεία του δέρματος.
Ο βελονισμός έχει ως στόχο να επανορθώσει ανισορροπίες στη ροή του “Τσι” μέσω της διέγερσης των ανατομικών περιοχών πάνω ή κάτω από το δέρμα γνωστά ως τα σημεία βελονισμού, τα περισσότερα εκ των οποίων συνδέονται με κανάλια που είναι γνωστά ως “μεσημβρινοί”.
Έχει αποδειχθεί από μαγνητικές τομογραφίες ότι επηρεάζει τα κέντρα του εγκεφάλου και ως εκ τούτου μπορεί να βελτιώσει τη σωματική, ψυχική και κοινωνική υγεία.
Ο χρόνιος πόνος μπορεί να βελτιωθεί ή και να θεραπευθεί με τη βοήθεια του βελονισμού.
Η δημοφιλής εναλλακτική θεραπεία βελτιώνει, επίσης, και τα συνοδά προβλήματα του χρόνιου πόνου, όπως είναι η αϋπνία, η κατάθλιψη, η δυσκοιλιότητα κ.α. και συνεπώς βελτιώνει συνολικά την καθημερινότητα των ανθρώπων.
Ο βελονισμός με την διέγερση ορισμένων σημείων στους μεσημβρινούς, αποκαθιστα την ελέυθερη ροή της ενέργειας όπου οδηγεί στην υγεία. Ετσι βελτιώνεται η κυκλοφορία, ενισχύεται το αμυντικό σύστημα και όλο το σώμα λειτουργεί αρμονικά, καθώς διατηρείται σε καλή φυσική- πνευματική και ψυχική κατάσταση.
Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο του μετεγχειρητικού πόνου, για την καλύτερη ανοχή του ασθενούς στην κολονοσκόπηση, ενώ τα αποτελέσματα στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι εντυπωσιακά. Υπάρχουν επίσης φυτικές θεραπείες που είναι χρήσιμες στις παθήσεις του πεπτικού:
Α. Το εκχύλισμα μέντας (peppermint oil) είναι χρήσιμο σαν σπασμολυτικό, λειτουργική δυσπεψία και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Β. Καυτερή πιπεριά (chili) To δραστικό συστατικό ονομάζεται καψαικίνη βελτιώνει τον πόνο του στομάχου σε ασθενείς με λειτουργική δυσπεψία , παρ ’ότι αρχικά μπορεί να τον επιδεινώσει. Η παρατεταμένη δράση αυτής της ουσίας προκαλεί μείωση της ευαισθησίας των αισθητικών νεύρων στο στομάχι.
Γ. Η γλυκόρριζα επουλωτική δράση στα έλκη του στομάχου, όμως η μακροχρόνια χρήση μπορεί να προσκαλέσει κατακράτηση αλατιού και υπέρταση γι’ αυτό δεν συνιστάται.
Δ. Ο κουρκουμάς μειώνει το φούσκωμα και τον πόνο. Χρησιμοποιείται και σε χρόνιες φλεγμονές του εντέρου όπως η νόσος του Crohn.
Ε. Η μαστίχα Χίου βρέθηκε αποτελεσματική στην επούλωση των ελκών του δωδεκαδακτύλου και την εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.
Ζ. Το εκχύλισμα ginger (πιπερόριζα) για πρόληψη της ναυτίας και του εμετού των ταξιδιωτών.
Η. Βερβερίνη που που παράγεται από διάφορους θάμνους (λυγαρία, καναπίτσα, ξαγκαθία) μειώνει την διάρροια από κολοβακτηρίδιο και είναι πολύ δραστική ενάντια ενός εντερικού παράσιτου που λέγεται λάμβλια, το οποίο προκαλεί χρόνια διάρροια.
Πάρα πολλά άλλα βότανα έχουν θεραπευτικές ιδιότητες στο πεπτικό. Συχνά οι «κλασικοί» ιατροί χαρακτηρίζουμε αυτούς που εφαρμόζουν την εναλλακτική ιατρική τσαρλατάνους ή απατεώνες, βασιζόμενοι σε περιπτώσεις οικονομικής εκμετάλλευσης ασθενών από ομάδα ιατρών. Παρόλα αυτά και στην κλασική ιατρική χρησιμοποιούνται θεραπείες χωρίς αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, ενώ οι κανόνες ιατρικής ηθικής και δεοντολογίας παραβιάζονται συχνά και από μέρος των «κλασικών» ιατρών. Συνοψίζοντας ο βελονισμός ως αφάρμακη μέθοδος θεραπείας στερείται παρενεργειών.
Τα αποτελέσματα είναι εμφανή από τις πρώτες συνεδρίες.
©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν
αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον
προσωπικό ιατρό σας.
Ακολουθήστε μας και στο Facebook
Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram
Social Plugin