Έρευνα με στόχο, δεδομένης της κλιματικής αλλαγής, να θωρακιστεί σε βάθος χρόνου η μοναδική παγκόσμια μαστιχοκαλλιέργεια της Χίου πραγματοποιεί η Mediterra, θυγατρική εταιρεία της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου.
Το σχέδιο που ξεκίνησε ήδη να υλοποιείται αφορά στη δημιουργία ενός μαστιχώνα 60 στρεμμάτων σε ορεινή περιοχή μεταξύ των χωριών Πυργί και Ελάτα. Ήδη κατασκευάστηκαν αναβαθμίδες σε 18 από τα 60 στρέμματα και φυτεύτηκαν 1.000 δένδρα για τα οποία εφαρμόζονται κανόνες βιολογικής καλλιέργειας.
Η μαστίχα της Χίου έχει εδώ και αιώνες χρησιμοποιηθεί για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις για όλες τις θεραπευτικές ιδιότητες που της αποδίδονται, η μαστίχα θεωρείται ως παραδοσιακό φυτικό προϊόν με πολλές δυνητικές ευεργετικές επιδράσεις.
Οι παραδοσιακές χρήσεις της μαστίχας της Χίου περιλαμβάνουν: Πεπτικά προβλήματα: Πιστεύεται ότι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της δυσπεψίας, της διάρροιας και άλλων πεπτικών διαταραχών.
Φρεσκάρισμα της αναπνοής: Χρησιμοποιείται για να αναζωογονήσει την αναπνευστική δροσιά και να αντιμετωπίσει την κακοσμία του στόματος.
Θεραπεία των έξω και εσωτερικών ελκών: Σε μορφή μαστίχας ή λιπαρού εκχυλίσματος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επούλωση των ελκών.
Αντιφλεγμονώδης δράση: Πιστεύεται ότι μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη ιδιότητες και να βοηθήσει στην ανακούφιση φλεγμονών στο στομάχι, το έντερο ή άλλα μέρη του σώματος.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι περιγραφές αυτές βασίζονται σε παραδοσιακή χρήση και λαϊκή πεποίθηση, και δεν έχουν επαρκή επιστημονική υποστήριξη ή κλινικές μελέτες που να επιβεβαιώνουν απολύτως αυτές τις ιδιότητες. Πριν χρησιμοποιήσετε τη μαστίχα της Χίου για θεραπευτικούς σκοπούς, είναι πάντα σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό υγείας ή γιατρό για επαγγελματική ιατρική συμβουλή.
«Αναζητάμε νέους χώρους ανάπτυξης της μαστιχοκαλλιέργειας πέραν αυτών στα χωράφια των νοτιόχωρων της Χίου. Και ταυτόχρονα επιχειρούμε να διερευνήσουμε τις αντοχές του μαστιχόδενδρου σε δυσκολότερες καιρικές συνθήκες από αυτές του κάμπου.
Κι όλα αυτά πάντα σε όφελος της καλλιέργειας της μαστίχας και των μαστιχοπαραγωγών» είπε μιλώντας στο Αθηναϊκό|Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθύνων σύμβουλος της Mediterra Γιάννης Μανδάλας.
«Φυτεύουμε και περιμένουμε» σημείωσε ο κ. Μανδάλας τονίζοντας ότι το όλο πρόγραμμα έχει βάθος υλοποίησης την 15ετία. «Σε συνθήκες πολύ πιο δύσκολες από αυτές στον κάμπο θέλουμε να εξετάσουμε το πώς λειτουργούν όλες οι υποποικιλίες μαστιχόδενδρων και όλες οι καλλιεργητικές πρακτικές. Παρακολουθώντας την ανάπτυξη τους εφαρμόζοντας νέες πρακτικές θέλουμε σε συνεργασία και με το νέο κέντρο έρευνας της μαστίχας που δημιουργήσαμε, να έχουμε αποτελέσματα σχετικά με το κόστος παραγωγής αλλά και τις αποδόσεις της ορεινής δύσκολης σε κλιματολογικές συνθήκες καλλιέργειας, προσπάθειας μας».
©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν
αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον
προσωπικό ιατρό σας.
Ακολουθήστε μας και στο Facebook
Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram
Social Plugin