Αντιμετωπίζετε συχνά πόνο και πρήξιμο στην κοιλιά και ενοχλητικά αέρια στο έντερο;
Μάθετε τι μπορεί να προκαλεί το πρόβλημα και τι μπορείτε να κάνετε γι' αυτό.
Είχατε ποτέ αέρια στο έντερό σας μετά από ένα γεύμα και νιώσατε φουσκωμένοι;
Από πού προέρχεται αυτός ο αέρας;
Σύμφωνα με τους ειδικούς του Νοσοκομείου Brigham and Women's στις ΗΠΑ, πρόκειται επίσης για μια φυσιολογική διαδικασία και, όταν συνοδεύεται από πόνο, το φούσκωμα και τα αέρια στο έντερο επηρεάζουν έως και το 30% των Αμερικανών.
Είναι φυσιολογικό να συσσωρεύονται αέρια στο έντερο!
Μετά το φαγητό, τα τρόφιμα και τα υγρά καταλαμβάνουν χώρο στο στομάχι και το έντερο, γεγονός που οδηγεί σε "φούσκωμα". Φυσικά, ένα φουσκωμένο στομάχι ή η συσσώρευση αερίων στο έντερο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάτι δεν πάει καλά. Ωστόσο, αν έχετε αυτά τα επώδυνα συμπτώματα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, μπορεί να είστε πιο ευαίσθητοι σε ορισμένες τροφές από ό,τι σε άλλες.
Οι “ένοχες” τροφές για αέρια στο έντερο
Όσπρια
Μάλλον θα το ξέρεις ήδη ακούσει πάλι ότι τα φασόλια, οι φακές και ο αρακάς προκαλούν αέρια και φούσκωμα. Αυτές οι τροφές περιέχουν πολλές πρωτεΐνες αλλά και σάκχαρα και φυτικές ίνες που το σώμα μας δεν μπορεί να απορροφήσει εύκολα. Όταν, λοιπόν, τα όσπρια φτάνουν στο παχύ έντερο, τα βακτήρια εκεί αναλαμβάνουν δράση και τρέφονται από αυτά. Τι να κάνεις: Αυτή η διαδικασία παράγει αέρια και μπορεί να φουσκώσει την κοιλιά σου.
Είναι καλό να συνδυάζεις τα όσπρια με δημητριακά ολικής άλεσης που χωνεύονται εύκολα, όπως το ρύζι και η κινόα. Αν τρως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής άλεσης συχνά, δε θα σε ενοχλούν τόσο πολύ όσο αν τα έτρωγες σποραδικά.
Μπρόκολο, λάχανο και λαχανίδα
Τα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν ραφινόζη- ένα σάκχαρο που παραμένει αχώνευτο μέχρι να ζυμωθεί από τα βακτήρια στο έντερό σου, μία διαδικασία που παράγει αέρια και σε φουσκώνει. Τι να κάνεις: Είναι σημαντικό να τα τρως όμως συστηματικά, γιατί είναι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, που οδηγούν σε ένα πιο ισχυρό πεπτικό και ανοσοποιητικό σύστημα. Μην το παρακάνεις στις ποσότητες και δοκίμασε να τα μαγειρεύεις στον ατμό, καθώς έτσι μαλακώνουν οι φυτικές τους ίνες.
Γαλακτοκομικά
Νιώθεις ότι το πεπτικό σου επιβαρύνεται μετά από ένα μπολ με γάλα και δημητριακά ή ένα κομμάτι τυρί; Μπορεί να έχεις δυσανεξία στη λακτόζη, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα σου δεν έχει τα απαραίτητα ένζυμα για να διασπάσει τη λακτόζη (τη ζάχαρη που περιέχεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα). Τι να κάνεις: Αυτό μπορεί να προκαλέσει αέρια στο γαστρεντερικό σωλήνα, γεγονός που οδηγεί σε φούσκωμα. Μείνε μακριά από τα κανονικά γαλακτοκομικά και δοκίμασε αυτά που δεν περιέχουν λακτόζη, για να δεις διαφορά.
Μήλα
Με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, τα μήλα (όπως και τα αχλάδια, τα ροδάκινα και τα δαμάσκηνα) περιέχουν φρουκτόζη και σορβιτόλη, σάκχαρα που υπάρχουν σε πολλά φρούτα και κάποιοι οργανισμοί δεν τα ανέχονται. Το αποτέλεσμα; Πολλά αέρια και φούσκωμα. Τι να κάνεις: Τα μήλα αποτελούν ιδανικό σνακ αλλά είναι σημαντικό να τα τρώμε με μέτρο. Ένα μόνο μήλο περιέχει 4,5γρ. πρωτεΐνης και περίπου το 10% των καθημερινών απαιτήσεων του οργανισμού σου σε βιταμίνη C. Δεν αξίζει λοιπόν να τα αποκλείσεις από τη διατροφή σου.
Αλμυρές τροφές
Γνώριζες ότι το αλάτι προσελκύει το νερό; Η κατανάλωση τροφών με πολύ νάτριο μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση νερού και να σε κάνει να πρηστείς. Το να αποφύγεις το νάτριο δεν είναι τόσο εύκολο όσο να αποκλείσεις το αλάτι από τη διατροφή σου.
Τι να κάνεις:
Το νάτριο βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στις επεξεργασμένες και συσκευασμένες τροφές, όπως οι έτοιμες σούπες, τα αλλαντικά και το τυρί, ενώ υπάρχει ακόμη και στο ψωμί και σε πολλά γλυκά.
Αντέστρεψε την κατακράτηση τρώγοντας περισσότερες τροφές με κάλιο, όπως είναι οι μπανάνες, οι πατάτες και οι γλυκοπατάτες και πίνε πολύ νερό.
©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν
αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον
προσωπικό ιατρό σας.
Ακολουθήστε μας και στο Facebook
Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram
Social Plugin