Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Αλτσχάιμερ - Σημάδια που "αποκαλύπτουν" τη νόσο πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μία από τις πιο κοινές νευροεκφυλιστικές ασθένειες, που πλήττει πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως. 

Ο κύριος λόγος γι' αυτό είναι ότι μέχρι να αποκαλυφθεί η εμφάνισή της με εμφανή συμπτώματα, είναι πολύ αργά.

Ο Γερμανός ψυχίατρος δρ. Alois Alzheimer περιέγραψε τα συμπτώματα αυτού που σήμερα γνωρίζουμε ως νόσο Αλτσχάιμερ από το όνομά του, αρχικά το 1901 όταν πρόσεξε ότι μία ασθενής στο νοσοκομείο είχε κάποια περίεργα προβλήματα, όπως:

  • δυσκολία στον ύπνο
  • διαταραγμένη μνήμη
  • δραστικές αλλαγές στη συμπεριφορά και
  • υπερβολική σύγχυση


Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον ανακοίνωσε τώρα ότι ανακάλυψε έναν τρόπο να ανιχνεύει την προδιάθεση για τη νόσο Αλτσχάιμερ σε πολύ πρώιμο στάδιο.

 Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Science Translational Medicine.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου εξηγούν ότι οι άνθρωποι στα αρχικά στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ -αφού έχουν αρχίσει οι αλλαγές στον εγκέφαλο αλλά πριν γίνουν εμφανή τα συμπτώματα- φιλοξενούν στο έντερό τους διαφορετικούς τύπους βακτηρίων από ό,τι οι υγιείς άνθρωποι.

Προηγουμένως, ήταν γνωστό ότι οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ είχαν διαφορετικό εντερικό μικροβιόκοσμο, αλλά μόνο αφού είχαν αναπτύξει συμπτώματα, δηλαδή σε ένα στάδιο όπου η εξέλιξη της νόσου δεν μπορούσε να αναστραφεί. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι ο εντερικός μικροβιόκοσμος είναι ήδη διαφορετικός σε ένα κρίσιμο στάδιο πριν από την ανάπτυξη των συμπτωμάτων.
'Μέχρι τη στιγμή που οι ασθενείς αναπτύσσουν συμπτώματα, υπάρχουν σημαντικές αλλαγές που, σε πολλές περιπτώσεις, δεν μπορούν να αντιστραφούν. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για αποτελεσματική παρέμβαση στη θεραπεία', εξηγεί ο Bo M. Anseth, καθηγητής Νευρολογίας.
Στα αρχικά στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ, που μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 20 χρόνια, οι πρωτεΐνες αμυλοειδές-β και tau συσσωρεύονται στον εγκέφαλο του ασθενούς, αλλά δεν υπάρχουν σημάδια νευροεκφυλισμού ή γνωστικής έκπτωσης.

Οι ερευνητές μελέτησαν μια ομάδα εθελοντών που δεν είχαν κανένα σημάδι γνωστικής έκπτωσης κατά την έναρξη της μελέτης. Όλοι οι συμμετέχοντες παρείχαν δείγματα κοπράνων, αίματος και εγκεφαλονωτιαίου υγρού, υποβλήθηκαν σε εγκεφαλικές σαρώσεις και τηρούσαν ημερολόγιο διατροφής καθ' όλη τη διάρκεια της μελέτης.

Οι σαρώσεις του εγκεφάλου και τα δείγματα εγκεφαλονωτιαίου υγρού εξετάστηκαν για ενδείξεις συσσώρευσης αμυλοειδούς-β και tau και περίπου το ένα τρίτο (49) των 164 συμμετεχόντων εμφάνισε ενδείξεις πρώιμης νόσου Αλτσχάιμερ. Περαιτέρω ανάλυση αποκάλυψε ότι, παρά την ίδια διατροφή, οι υγιείς άνθρωποι και οι προκλινικοί ασθενείς με Αλτσχάιμερ έχουν πολύ διαφορετικό προφίλ βακτηρίων του εντέρου, τόσο όσον αφορά τους τύπους των βακτηρίων που υπάρχουν όσο και τις βιολογικές διεργασίες στις οποίες εμπλέκονται τα βακτήρια αυτά.

Αυτές οι διαφορές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο της νόσου Αλτσχάιμερ σε πρώιμο στάδιο, αλλά και για τον σχεδιασμό προληπτικών θεραπειών που μεταβάλλουν το μικροβίωμα για την πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Ο Gautam Dantas, καθηγητής Πειραματικής και Γονιδιωματικής Ιατρικής, δήλωσε: "Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν το έντερο επηρεάζει τον εγκέφαλο ή ο εγκέφαλος επηρεάζει το έντερο, αλλά όπως και να έχει, αυτή η συσχέτιση είναι πολύτιμη". Οι αλλαγές στο μικροβιόκοσμο του εντέρου θα μπορούσαν απλώς να είναι μια ανάγνωση των παθολογικών αλλαγών στον εγκέφαλο. Είναι επίσης πιθανό ότι ο μικροβιόκοσμος του εντέρου συμβάλλει στη νόσο Αλτσχάιμερ και ότι οι αλλαγές στον μικροβιόκοσμο του εντέρου μπορούν να μεταβληθούν με προβιοτικά ώστε να αλλάξει η πορεία της νόσου".
"Η ομορφιά της χρήσης του εντερικού μικροβιόκοσμου ως εργαλείου διαλογής είναι η απλότητα και η ευκολία χρήσης του". πρόσθεσε ο Δρ Anseth. "Κάποια μέρα, οι άνθρωποι μπορεί να είναι σε θέση να λένε αν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ μέσω μιας απλής εξέτασης κοπράνων. Επομένως, θα είναι πολύ πιο εύκολο, λιγότερο επεμβατικό και οικονομικά προσιτό να διαπιστωθεί ο κίνδυνος σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού σε σύγκριση με τις τρέχουσες διαγνωστικές μεθόδους".
"Μόλις αποδειχθεί η σχέση αιτίου-αποτελέσματος", καταλήγει ο Δρ Ντάντας, "μπορούμε να εξετάσουμε αν η αύξηση των "καλών" βακτηρίων ή η απομάκρυνση των "κακών" βακτηρίων μπορεί να καθυστερήσει ή να σταματήσει την εμφάνιση της νόσου".

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram



Bing