Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Καφεΐνη - Διεγείρει το μεταβολισμό του σώματος & βοηθά στην απώλεια βάρους

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η καφεΐνη μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους. 

Η καφεΐνη διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και είναι η πηγή ενέργειας στην οποία βασίζονται πολλοί άνθρωποι κάθε πρωί.

Τα ενεργειακά ποτά, ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά και η σοκολάτα περιέχουν καφεΐνη. 

Αυτή η χημική ουσία λέγεται ότι διεγείρει το μεταβολισμό του σώματος, πράγμα που σημαίνει ότι καίει περισσότερες θερμίδες. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η καφεΐνη σχετίζεται με την απώλεια βάρους. 

Ωστόσο, οι ερευνητές προσπαθούν ακόμη να κατανοήσουν τον μηχανισμό.

Η καφεΐνη έχει την ικανότητα να διεγείρει το μεταβολισμό, γεγονός που μπορεί να είναι ένας από τους λόγους για την απώλεια βάρους. Έχει επίσης σημειωθεί ως κατασταλτικό της όρεξης και χρησιμοποιείται συχνά σε συμπληρώματα απώλειας βάρους.

'Σε ορισμένους ανθρώπους, μπορεί να αυξήσει τη συνολική παραγωγή θερμίδων'. Σύμφωνα με τη δρα Colleen Tewksbury, επίκουρη καθηγήτρια διατροφής στη Νοσηλευτική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, 'αλλά ακόμη και τότε, οι αλλαγές δεν είναι γενικά δραματικές και δεν επηρεάζουν σημαντικά το βάρος ή το θερμιδικό ισοζύγιο της ημέρας'.

Βοηθάει πραγματικά η καφεΐνη στην απώλεια βάρους;

Οι μελέτες σχετικά με την καφεΐνη έχουν δώσει μερικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση καφέ οδηγεί σε σημαντική απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με τον Δρ Andrew Odegaard, αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ερευνητικά μοντέλα σε ζώα και βραχυπρόθεσμες μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι η καφεΐνη βοηθά στην απώλεια βάρους.

'Αρκετές ενδιάμεσες δοκιμές σχετικά με την πρόσληψη καφεΐνης έχουν δείξει εκπληκτικά αποτελέσματα στη μέτρια απώλεια σωματικού λίπους', λέει ο Δρ Odegaard.

Σε μια μικρή μελέτη που διεξήχθη το 2020, οι άνθρωποι που έπιναν τέσσερα φλιτζάνια καφέ καθημερινά επί έξι μήνες έχασαν περισσότερο σωματικό λίπος από εκείνους που έπιναν ροφήματα χωρίς καφεΐνη. Ωστόσο, αυτή η απώλεια λίπους ήταν "μέτρια" και η ομάδα που έπινε καφέ είχε γενικά υψηλότερο σωματικό λίπος από την ομάδα του εικονικού φαρμάκου, σημειώνουν οι συγγραφείς.
Ο Odegaard, ο οποίος μελετά την παχυσαρκία και τη διατροφική πρόσληψη, δήλωσε ότι "οι άνθρωποι που έχουν συνηθίσει να πίνουν κανονικό καφέ (χωρίς ζάχαρη ή άλλα πρόσθετα) δεν θα πρέπει να περιμένουν θαυματουργές αλλαγές στο βάρος μόνο και μόνο επειδή καταναλώνουν καφεΐνη". Μια άλλη πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η γενετική προδιάθεση για βραδύτερο μεταβολισμό της καφεΐνης, με αποτέλεσμα υψηλότερα επίπεδα καφεΐνης στο αίμα, σχετίζεται με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), μάζα λίπους και κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.


Η καφεΐνη ενισχύει την απόδοση κατά την άσκηση;


Εκτός από την απώλεια βάρους, η καφεΐνη προωθείται και ως ενισχυτικό της αθλητικής απόδοσης. Πολλά ποτά πριν από την προπόνηση περιέχουν καφεΐνη και υπάρχουν στοιχεία που το υποστηρίζουν αυτό.

Ωστόσο, λέει ότι διάφοροι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την ανταπόκριση του οργανισμού στα συμπληρώματα, όπως η ώρα της ημέρας που καταναλώνεται η καφεΐνη, η ποσότητα που καταναλώνεται, η γενετική σύσταση και το είδος της άσκησης.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram