Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Καρκίνος: Η δημοφιλής διατροφή που εξουδετερώνει τους όγκους

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του μη κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού Cold Spring Harbour Laboratory (CSHL), η δίαιτα κετό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα νέο όπλο κατά του καρκίνου.

Αυτή η δημοφιλής δίαιτα, η οποία περιορίζει τους υδατάνθρακες και καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες κυρίως από το λίπος, μπορεί να στερήσει από τους καρκινικούς όγκους τη γλυκόζη που χρειάζονται και να τους αναγκάσει να λιμοκτονήσουν.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Cell Metabolism, η κετογονική δίαιτα αυξάνει το υπεροξείδιο των λιπιδίων, έναν τύπο τοξικού λίπους, στο αίμα και αχρηστεύει τα καρκινικά κύτταρα μέσω της σιδηροπτώσεως, ενός εξαρτώμενου από το σίδηρο κυτταρικού θανάτου.

Ωστόσο, όπως έδειξαν πειράματα σε ποντίκια, μια τέτοια δίαιτα ενέχει σημαντικούς κινδύνους. Πειραματόζωα με καρκίνο του παγκρέατος και του παχέος εντέρου ανέπτυξαν καχεξία, μια μεταβολική διαταραχή με ανορεξία, προοδευτική εξασθένηση και απώλεια βάρους, που οδηγεί σε ανοσοκαταστολή. "Η καχεξία είναι συχνή σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο. Γίνεται τόσο εξουθενωτική που ο ασθενής αδυνατεί να ανεχθεί την αντικαρκινική θεραπεία. Η καθημερινή ζωή γίνεται εξαιρετικά δύσκολη", σχολίασε ο αναπληρωτής καθηγητής του CSHL Tobias Janowitz.

Μια λύση για να εξασφαλιστεί η αντικαρκινική δράση χωρίς θανατηφόρες παρενέργειες ήταν ο συνδυασμός της κετογονικής δίαιτας με φαρμακευτική αγωγή με κορτικοστεροειδή. Οι όγκοι συρρικνώθηκαν και τα ποντίκια έζησαν περισσότερο.

Η κετογονική δίαιτα μειώνει το σωματικό βάρος στους ανθρώπους έως και 10%. 'Τα υγιή ποντίκια χάνουν επίσης βάρος με την κετογονική δίαιτα, αλλά ο μεταβολισμός τους εισέρχεται σε μια περίοδο σταθερότητας. Τα ποντίκια με καρκίνο δεν μπορούν να προσαρμοστούν, επειδή δεν παράγουν αρκετή ορμόνη που ονομάζεται κορτικοστερόνη, η οποία ρυθμίζει τις επιδράσεις της δίαιτας κετό. Η απώλεια βάρους δεν σταματά", εξηγεί ο Δρ Τζάνοβιτς.

Η κορτικοστερόνη είναι το κύριο γλυκοκορτικοειδές στο κυκλοφορικό σύστημα των ποντικών και δρα όπως η κορτιζόλη στους ανθρώπους. Όταν η ομάδα αντικατέστησε την ανεπάρκεια της ορμόνης με ένα αντιφλεγμονώδες κορτικοστεροειδές, κατάφερε να συρρικνώσει τους όγκους χωρίς να προκαλέσει καρκινική καχεξία.

'Ο καρκίνος είναι μια συστηματική ασθένεια. Ο καρκίνος επαναπρογραμματίζει τις φυσιολογικές βιολογικές διεργασίες για να τον βοηθήσει να αναπτυχθεί', λέει η συν-συγγραφέας Dr Miriam Feller. "Λόγω αυτού του επαναπρογραμματισμού, τα ποντίκια δεν μπορούσαν να αξιοποιήσουν τα θρεπτικά συστατικά της κετογονικής δίαιτας και τα έχασαν. Αλλά με τα κορτικοστεροειδή, τα ποντίκια τα πήγαν πολύ καλύτερα. Έζησαν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη θεραπεία δοκιμάσαμε", κατέληξε.

Οι ερευνητές συμμετέχουν στο Cancer Grand Challenge, ένα διεθνές πρόγραμμα που επικεντρώνεται στην καχεξία. Επί του παρόντος εργάζονται για τη λεπτομερή ρύθμιση του χρόνου και της δοσολογίας των κορτικοστεροειδών, ώστε να διευρύνουν το πεδίο για την ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών με βάση την κέτσαση.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram