Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Ο ασφαλέστερος τρόπος να αποθηκεύσετε τα βερίκοκα , φρέσκα & αποξηραμένα !

Τα βερίκοκα είναι ένα από τα πιο τυπικά καλοκαιρινά φρούτα. 

Το μικρό, στρογγυλό, ροζ-πορτοκαλί φρούτο είναι ένα από τα πιο όμορφα φρούτα της εποχής, χάρη στη γλυκιά γεύση και τη ζουμερή υφή του. 

Λέγεται πως η ελληνική ποικιλία Διαμαντοπούλου έχει τα πιο νόστιμα βερίκοκα στον κόσμο! Είναι εξαιρετικά αρωματικά, αλλά δύσκολα στη μεταφορά τους, αφού είναι αρκετά ευαίσθητα.

Οι Ρωμαίοι τα έλεγαν και «χρυσόμηλα». Τα βερίκοκα, το κατεξοχήν φρούτο του Ιουνίου, θα σας αποζημιώσουν με τη γευστική σάρκα τους, τις θρεπτικές ιδιότητες τους, αλλά και την καθοριστική συμβολή τους σε γλυκά και μαρμελάδες.
Αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης C και φλαβονοειδών, ως εκ τούτου έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύουν τα αγγεία, και εμποδίζουν την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης.

Το βερίκοκο έχει χαμηλή θερμιδική αξία, 47 θερμίδες τα δύο, ενώ η κατανάλωση του καλοκαιρινού αυτού φρούτου, καταπραΰνει- μεταξύ άλλων- συμπτώματα πονοκεφάλου, εντερικής πάθησης, αϋπνίας, φαρυγγίτιδας και ήπια κατάθλιψης.

Επιπλέον, τα βερίκοκα ταιριάζουν με γλυκές συνταγές, αλλά και με αλμυρές.

Πώς να επιλέξετε.

Αν θέλετε να τα φάτε γρήγορα, επιλέξτε εκείνα με ροζ ή πορτοκαλί όψη και χωρίς ατέλειες ή καφέ κηλίδες. Τα άγουρα έχουν κιτρινοπράσινο χρώμα.

Αποθήκευση.

Φρέσκα βερίκοκα.

Εάν αποθηκεύονται στο ψυγείο, είναι προτιμότερο να τα τοποθετείτε σε αεροστεγές δοχείο. Μπορούν επίσης να διατηρηθούν στο ντουλάπι ή σε μπολ με φρούτα, αλλά με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί περαιτέρω η διάρκεια ζωής τους. Έξω από το ψυγείο, θα διατηρηθούν 1-3 ημέρες, αν έχουν χυμοποιηθεί επαρκώς, και έως και μία εβδομάδα στο ψυγείο. Ωστόσο, εάν τα βερίκοκα είναι κομμένα, η περίοδος φρεσκάδας μειώνεται σημαντικά.

Αποξηραμένα βερίκοκα

Για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των αποξηραμένων βερίκοκων, αποθηκεύστε τα σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο. Αν προτιμάτε, μπορείτε επίσης να τα αποθηκεύσετε στο ντουλάπι ή στο ντουλάπι, αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού δεν είναι φίλοι των βερίκοκων.

Βερίκοκα και κατάψυξη

Αν προτιμάτε, μπορείτε να τα αποθηκεύσετε στην κατάψυξη για να απολαμβάνετε αυτό το καλοκαιρινό σνακ όλο το χρόνο. Αρχικά, κόψτε τα βερίκοκα στη μέση και αφαιρέστε τις σπάτουλες. Απλώστε τα σε μια λαμαρίνα με χαρτί μαγειρικής και τοποθετήστε τα στην κατάψυξη για μία ημέρα. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τα σε μια σακούλα φύλαξης και τοποθετήστε τα ξανά στην κατάψυξη. Μην τα αφήνετε στην κατάψυξη μέσα στη σακούλα αποθήκευσης, γιατί θα παγώσουν και θα σβολιάσουν μεταξύ τους, γι' αυτό μην παραλείπετε τα παραπάνω βήματα. Τα βερίκοκα θα διατηρηθούν φρέσκα στην κατάψυξη για 6-7 μήνες.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram