Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Ταραξάκο : Ένα υποτιμημένο Ίαμα με Ισχυρές Δράσεις


Το Ταραξάκο στην Ελληνική Φύση

Το λέω αυτό γιατί από τη μια τους αρέσει να αντιμετωπίζουν τις ρίζες κάθε νησιού, να υπερεκτιμούν και να προωθούν ακόμη και τη δράση του, και από την άλλη να το περιφρονούν σαν αστραπή.

Εδώ και γενιές, το άγριο ραδίκι καλλιεργείται μαζί με το ελληνικό ελαιόλαδο και τα λεμόνια από το Άργος και την Κρήτη, αλλά τώρα υπάρχουν περισσότερες άλλες εισαγωγές.

Σήμερα το Ταραξάκο είναι η επιστημονική ελληνική ονομασία της ρίζας Taraxacum officinale, με κλινικά αποδεδειγμένες ευεργετικές ιδιότητες για τον άνθρωπο.

Το "Ταραξάκο" (Taraxacum officinale) είναι ένα πολύ γνωστό φυτό, γνωστό και ως "αγριοαγκάθι" ή "αγριοτριαντάφυλλο". Πρόκειται για ένα πολυετές φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Σύνθετων (Asteraceae). Το ταραξάκο είναι ευρέως διαδεδομένο και μπορεί να βρεθεί σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Χαρακτηριστικά του ταραξάκου είναι η ροζέτα από γυαλιστερά, πράσινα φύλλα με οδοντωτούς ή λοβωτούς περιθωρίους. Αναπτύσσει ένα μοναδικό, κίτρινο ή πορτοκαλί άνθος σε ένα μακρύ βλαστό, που εμφανίζεται μέσα από τη ροζέτα. Τα άνθη συνήθως μετατρέπονται σε λευκά φτερωτά σπόρια, τα οποία μεταδίδονται από τον άνεμο.

Οι ρίζες του ταραξάκου είναι μακρές και ίσιες, και μπορούν να αποτελέσουν συνολικά έναν χονδρό ιστό που ονομάζεται "μπαλαντούρα". Αυτές οι ρίζες έχουν χρησιμοποιηθεί για θεραπευτικούς σκοπούς, ενώ τα φύλλα και τα άνθη του φυτού έχουν χρησιμοποιηθεί σε μερικές παραδόσεις για μαγειρική ή ως συστατικά για βότανα και τσάγια.

Στην σύνθεση του το ταπεινό Ραδίκι περιέχει.

Πλήθος σε βιταμίνες, όπως βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως νιασίνη, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη, φολικό οξύ, βιταμίνη C, βιταμίνη D, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ,φλαβονοειδή και καροτενοειδή.
Επίσης τέλος είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, χλωροφύλλη και Κάλιο.


Στην παραδοσιακή ιατρική, το ταραξάκο χρησιμοποιείται για διάφορους θεραπευτικούς σκοπούς. Οι χρήσεις του περιλαμβάνουν:


  • Αποτοξίνωση του ήπατος: Το ταραξάκο θεωρείται ως ένα φυτό που βοηθά στην αποτοξίνωση του ήπατος και την ενίσχυση της λειτουργίας του. Συχνά χρησιμοποιείται σε φυτοθεραπευτικά μίγματα ή ως συστατικό σε αποξηραμένα φύλλα ή ρίζες για προετοιμασία εκχυλισμάτων.
  • Παρασιτοκτόνο: Σε ορισμένες παραδόσεις, το ταραξάκο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση παρασιτικών νόσων, όπως η εντερική παράσιτωση. Συνήθως, χρησιμοποιούνται τα φύλλα ή οι ρίζες του φυτού.
  • Αντιφλεγμονώδης και αναλγητική δράση: Ορισμένες παραδόσεις χρησιμοποιούν το ταραξάκο για την ανακούφιση από φλεγμονές και πόνους. Συνήθως, χρησιμοποιούνται εξωτερικά προϊόντα με εκχυλίσματα του ταραξάκου για εφαρμογή σε πληγές ή περιοχές με πόνο.
  • Διουρητική δράση: Οι ρίζες του ταραξάκου πιστεύεται ότι έχουν διουρητικές ιδιότητες, προωθώντας την ορθή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος. Σε ορισμένες παραδόσεις, χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως οι ουρολιθίαση και οι οίδηματα.

Το Ταραξάκο ή άγριο Ραδίκι στην πράξη.

1 Καταπραΰνει άμεσα γαστρεντερικές διαταραχές όπως είναι η δυσπεψία, η νεύρωση του στομάχου, η προβληματική απορροφητικότητα του εντέρου, ηδυσκοιλιότητα, οι αιμορροΐδες.

2 Είναι άριστο διουρητικό χωρίς να αποβάλει από τον οργανισμό το απαραίτητο κάλιο.

3 Είναι τονωτικό και βοηθά σώμα και οργανισμό ενάντια στην κόπωση και τιςλοιμώξεις.

4 Αποβάλει από το αίμα τις τοξίνες και συμβάλει στην μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων.

5 Έχει αντισηπτικές ιδιότητες κύρια στο άνω αναπνευστικό σύστημα και τοουροποιητικό.

6 Είναι ενισχυτικό στην λειτουργία του συκωτιού και της χολής, έχοντας παράλληλα και την δυνατότητα αποβολής από τις συσσωρευμένες τοξίνες σε αυτά.

7 Βοηθά την εγρήγορση του μεταβολισμού και συμβάλει θετικά σε περιόδους δίαιτας.

8 Έχει ήπια αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση.

9 Βοηθά της γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.

10 Λόγο της διουρητικής του δράσης συμβάλει στην ρύθμιση της υπέρτασης λόγοκατακράτησης υγρών.

11 Ενισχύει την πρόσληψη ασβεστίου και είναι κατάλληλο σε άτομα μεοστεοπόρωση.

12 Τέλος το ταραξάκο βοηθά στην ρύθμιση των λειτουργιών του οργανισμού και συμβάλει ακόμα και σε αυτή του διαβήτη.

Είναι πολύ σημαντικό, επίσης, ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες από το Ταραξάκο ή αλληλεπιδράσεις με άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα ή φυσικά ιάματα.

Τρόπος λήψης.

Από το Ταραξάκο χρησιμοποιούμε, τα φύλλα, το άνθος αλλά και τις ρίζες.
Τα φύλλα εκτός από σαλάτα βραστή στην εποχή του και σε ορισμένες περιοχές που το βάζουν σε χορτόπιτες, τα αποξεραίνουμε μαζί με τους ανθούς αλλά και τις ρίζες για αφέψημα όλο το χρόνο.

Συμπερασματικά.

Το ταπεινό άγριο Ραδίκι της Ελληνικής γης, ή Ταραξάκο έχει αποδείξει ότι είναι ένα καλό φυσικό ίαμα χωρίς παρενέργειες και αξίζει πραγματικά να βρίσκεται στο σπίτι μας σε πρώτη θέση και να το καταναλώνουμε φρέσκο ή αποξηραμένο.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram