Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Το αρωματικό βότανο που μειώνει τη χοληστερόλη, ανακουφίζει από το στρες και ρυθμίζει την πίεση

Ανήκει στα πιο δημοφιλή βότανα που είναι γνωστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες από την αρχαιότητα. Έχει χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση και τα φύλλα και οι καρποί του χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, την ιατρική και τη ζαχαροπλαστική.

Είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μεσογειακά μπαχαρικά με γνωστές φαρμακευτικές ιδιότητες από την αρχαιότητα. Η παλαιότερη λέξη για το φυτό αυτό μαρτυρείται ως ko-ri-ja-da-na στα μυκηναϊκά ελληνικά και αποκαταστάθηκε ως koriadnon στη συλλαβική γραφή της Γραμμικής Β.

Ο κόλιανδρος (Coriandrum sativum L) ανήκει στην οικογένεια Seriaceae και είναι τόσο βότανο όσο και μπαχαρικό. Παραδοσιακά θεωρείται προστατευτικό του πεπτικού συστήματος.

Έχουν μετρηθεί οι ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες του κόλιανδρου, όπως και πολλών άλλων μπαχαρικών. Βιολόγοι του Πανεπιστημίου Cornell έχουν κάνει μια ενδιαφέρουσα ταξινόμηση των μπαχαρικών με βάση την αντιμικροβιακή τους δράση. Η κατάταξή τους περιλαμβάνει (κατά σειρά ισχυρότερης αντιμικροβιακής δράσης): μπαχάρι, κανέλα, κύμινο, σπόρους μουστάρδας, κόλιανδρο, μοσχοκάρυδο, κάρδαμο και πιπέρι (λευκό και μαύρο).
Η χαρακτηριστική γεύση του κόλιανδρου, το έντονο άρωμα και τα οφέλη για την υγεία οφείλονται στις πολυάριθμες χημικές ενώσεις που βρίσκονται στον κόλιανδρο. Υπάρχουν επίσης βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β3, Β5, Β6, Β9, C, Ε, Κ, β-καροτένιο, λουτεΐνη ζεαξανθίνη, κοριανδρολίνη, λιπαρές ουσίες, πρωτεΐνες, κουμαρίνες, γλυκοζίτες φλαβονοειδών, τανίνες, χλωρογενικό οξύ, καφεϊκό οξύ και αλδεΰδες.

Τα φύλλα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένων της κερκετίνης, της καμφερόλης, της ραμνετίνης και της επιγενίνης.
Μαζί με τη ρίγανη (καρβακρόλη), το δεντρολίβανο, τον κουρκουμά, τη δάφνη, τον βασιλικό και το σκόρδο, ο κόλιανδρος ανήκει στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά με μικροβιακή δράση και αποτελεί φυσικό συντηρητικό τροφίμων. Μάλιστα, μελέτες σχετικά με αυτό το βότανο έχουν δείξει ότι όταν καρυκεύεται με αυτό το μπαχαρικό, περιέχει αντιοξειδωτικά που επιβραδύνουν και αποτρέπουν την αλλοίωση των τροφίμων.
Στη λαϊκή ιατρική, ο κόλιανδρος χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από το άγχος και την αϋπνία, ενώ εργαστηριακές δοκιμές έχουν επιβεβαιώσει τις αγχολυτικές του ιδιότητες
Ο σπόρος του κόλιανδρου χρησιμοποιείται ως διουρητικό και πεπτικό και θεωρείται επίσης ότι έχει αποχρεμπτικές και ηρεμιστικές ιδιότητες. Έχει επίσης αναφερθεί ότι μειώνει τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων και την αρτηριακή πίεση. Στις αγορές πωλείται σε σπόρους ή σκόνη, αλλά τα φρέσκα βατόμουρα σε τσαμπιά είναι κάπως πιο δύσκολο να βρεθούν.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram