Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Γιατί μια κουταλιά ελαιόλαδο την ημέρα κάνει καλό στην υγεία μας;


Γιατί μια κουταλιά ελαιόλαδο την ημέρα κάνει καλό στην υγεία μας;

Το ελαιόλαδο είναι βασικός πυλώνας της μεσογειακής διατροφής και μια από τις καλύτερες διατροφικές επιλογές σε κάθε ηλικία. Τα αντιοξειδωτικά και τα ευεργετικά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα του ελαιολάδου είναι πολύ σημαντικά για την υγεία μας. Είναι επίσης μια τροφή πλούσια σε βιταμίνη Ε, η οποία συμβάλλει στην υγεία του δέρματος και των ματιών και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι ευεργετικές επιδράσεις του ελαιολάδου παρέχουν μια σύνθετη λειτουργία, μειώνοντας σημαντικά τις καταστροφικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού και ενδυναμώνοντας την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία!



Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως οι ωμέγα-9 λιπαρές καταλλάξεις, που είναι γνωστές για τα οφέλη τους για την υγεία.

Οι μονοακόρεστες λιπαρές καταλλάξεις βρίσκονται κυρίως στο ελαιόλαδο και έχουν συσχετιστεί με αρκετά οφέλη για την υγεία, όπως η προστασία της καρδιαγγειακής υγείας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ελαιόλαδου συνδέεται με μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση και ενδοθηλιακή δυσλειτουργία.

Επιπλέον, το ελαιόλαδο περιέχει αντιοξειδωτικές ενώσεις, όπως πολυφαινόλες, που μπορούν να προστατεύουν το σώμα από την οξειδωτική στρες και τη φλεγμονή. Οι πολυφαινόλες έχουν επίσης συνδεθεί με θετικές επιδράσεις στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και την προστασία από ορισμένους τύπους καρκίνου.


Στο βιβλίο τους Eat Better Live Longer, η Dr Sarah Brewer και η διατροφολόγος Juliette Kellow αποκαλούν το ελαιόλαδο "υγρό χρυσάφι" για την υγεία και τη μακροζωία. Αναφέρουν, με βάση επιστημονικά στοιχεία, ότι τα αντιοξειδωτικά του ελαιολάδου μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και ορισμένων μορφών καρκίνου (σε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή).

'Μια λεπτομερής ανασκόπηση επιστημονικών μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά ελαιόλαδο έχουν 34% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης οποιουδήποτε καρκίνου, ιδίως καρκίνου του μαστού, σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν μόνο πολύ μικρές ποσότητες. Πολλά από τα στοιχεία που αναφέρονται στις επιστημονικές εργασίες του παρόντος βιβλίου υποστηρίζονται από δεκάδες επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι το ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποφύγουν θανατηφόρες ασθένειες.

Τα οφέλη από την κατανάλωση ελαιολάδου είναι σημαντικά και θετικά στην υψηλή χοληστερόλη, στην υψηλή αρτηριακή πίεση και σε διάφορες ασθένειες που σχετίζονται με το γήρας. 

Ωστόσο, το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε θερμίδες (περίπου 100 kcal ανά κουταλιά της σούπας), γι' αυτό πρέπει να δίνεται προσοχή στην ποσότητα που καταναλώνεται. Ιδανικά, βέβαια, θα πρέπει να χρησιμοποιείται έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και όχι ελαιόλαδο αμφιβόλου ποιότητας. 

Τέλος, τα οφέλη για τον οργανισμό διπλασιάζονται αν το ελαιόλαδο καταναλώνεται ωμό και όχι θερμαινόμενο.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram