Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Ντοματοθεραπεία για αποτοξίνωση του σώματος...νεφρά & συκώτι !

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

με πληροφορίες από το Βιβλίο Τροφή και υγεία

Η ντομάτα είναι ευεργετική για την ανθρώπινη υγεία και κατέχει σπουδαία θέση στη διατροφή, διότι είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που βοηθούν στην ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, στην δυσκοιλιότητα, καθώς και στην ρύθμιση της χοληστερόλης.


Η ντομάτα αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από νερό και βιολογικές ουσίες. 

Είναι πολύ φτωχή σε θερμίδες και για το λόγο αυτόν μια έξοχη τροφή για αδυνάτισμα. Η ντομάτα καλλιεργήθηκε συστηματικά για πρώτη φορά στην Κεντρική και Νότια Αμερική (Περού). Ήταν άγνωστη στην Ευρώπη μέχρι το 1544, οπότε και οι Ιταλοί της έδωσαν το όνομα «χρυσό μήλο», για το κίτρινο ή το πορτοκαλί χρώμα που είχε τότε η ώριμη ντομάτα. Στην Ελλάδα η ντομάτα ήρθε το 1818, όπως και η πατάτα.

Ντοματοθεραπεία

Η αποκλειστική μονοφαγία από καλό γινωμένες ντομάτες κατανάλωσης ντοματών ή ντοματοχυμού , μπορεί να σώσει ασθενείς απελπιστικής καταστάσεως. 

Μια ηλικιωμένη κυρία που υπέφερε χρόνια από χολόλιθους, θεραπεύτηκε τελείως τρώγοντας επί δεκαπέντε μέρες μόνο ώριμες ντομάτες, τέσσερις φορές την ημέρα. 

Η ποσότητα εξαρτάται από την πείνα κάθε φορά.
 

Η ντοματοθεραπεία συνιστάται κυρίως στους πάσχοντας από το συκώτι, τα νεφρά και από παθήσεις της κύστεως.

Τα υγρά της ντομάτας είναι διουρητικά, βοηθούν την αποτοξίνωση του σώματος, διαλύοντας τα διάφορα άλατα και συντελώντας στην απομάκρυνση των οξέων και των τοξινών μας και αλκαλοποιούν το αίμα με τα αλκαλικά συστατικά που τόσο άφθονα περιέχει. 

Επίσης η ντοματοθεραπεία είναι μοναδική για τους διαβητικούς, θεραπεύει την πολυαιμία και μετριάζει την πίεση.


Ντομάτα και υγεία

Πριν αναλύσουμε την σχέση Ντομάτας με την Υγεία ας κάνουμε μια παρένθεση για τα φυτοφάρμακα...


Οι ντομάτες, όπως και πολλά άλλα λαχανικά και φρούτα, μπορεί να υπόκεινται στη χρήση φυτοφαρμάκων κατά τη διάρκεια της καλλιέργειάς τους. Τα φυτοφάρμακα είναι χημικά ή βιολογικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την προστασία των φυτών από εντομοκτόνους, φυτοκτόνους, μυκητοκτόνους ή άλλους επιβλαβείς οργανισμούς που μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση και την υγεία των φυτών.

Η χρήση φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση ασθενειών, εντόμων και άλλων επιβλαβών οργανισμών, και να αυξήσει την παραγωγή. Ωστόσο, η χρήση αυτών των χημικών μπορεί να συνοδεύεται από ορισμένα ζητήματα:

Καταλοίπη φυτοφαρμάκων: Η μη σωστή χρήση ή υπερβολική εφαρμογή φυτοφαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε καταλοίπη χημικών ουσιών στα προϊόντα τροφίμων, όπως οι ντομάτες.


Επίδραση στο περιβάλλον: Οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα φυτοφάρμακα μπορούν να επηρεάσουν το περιβάλλον, την άγρια ζωή και τους υδάτινους πόρους, εάν δεν διαχειρίζονται σωστά.


Αντίσταση: Η συχνή και ανεύθυνη χρήση φυτοφαρμάκων μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση αντοχής σε ορισμένα είδη εντόμων ή ασθενειών, με αποτέλεσμα να χρειαστούν ολοένα και πιο ισχυρά φυτοφάρμακα για την αντιμετώπισή τους.

Είναι σημαντικό να υπάρχει σωστή διαχείριση και ελέγχος της χρήσης των φυτοφαρμάκων, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια και η ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε. Επιπλέον, μπορείτε να προτιμάτε βιολογικές ντομάτες, που καλλιεργούνται χωρίς τη χρήση συνθετικών φυτοφαρμάκων, εάν είστε ανήσυχοι για την παρουσία χημικών στη διατροφή σας.


Η τομάτα είναι μια τροφή πλούσια σε νερό (93-95%) και έχει παρά 15 θερμίδες ανά 100 γρ. Η οξύτητα της τομάτας προέρχεται από οργανικά οξέα, κιτρικό και μηλικό οξύ. Η ποσότητα της τομάτας σε οξέα μειώνεται όσο ωριμάζει, ενώ τότε αυξάνονται τα σάκχαρα. Οι ντομάτες λοιπόν που έχουν ωριμάσει γίνονται λιγότερο όξινες και περισσότερο ζαχαρώδεις.

Η ντομάτα είναι πλούσια σε υδατοδιαλυτές βιταμίνες. 

Περιέχει βιταμίνη C, 10 έως 20 mg, προβιταμίνη Α και όλες τις βιταμίνες της ομάδας Β, σε επαρκείς αναλογίες.
Η τομάτα έχει επίσης μεγάλη περιεκτικότητα σε κάλιο. Το κάλιο αποτελεί από μόνο του σχεδόν τη μισή περιεκτικότητα της τομάτας σε μεταλλικά άλατα.

Εκτός αυτών περιέχει πολλά ιχνοστοιχεία, κυρίως σίδηρο και ψευδάργυρο, ενώ συναντώνται και ίχνη από άλλα, όπως κοβάλτιο, φθόριο, βόριο, κ.ά.

Τα ποσοστά σε μεταλλικά άλατα και βιταμίνες ανεβαίνουν όταν η ντομάτα καλλιεργείτε στο χωράφι με φυσικό τρόπο.

Επιπλέον, οι έρευνες έχουν δείξει ότι η συχνή κατανάλωσή της συμβάλλει ενεργά στην πρόληψη του καρκίνου λόγου του λυκοπένιου που περιέχει (μια χρωστική ουσία που βρίσκεται επίσης στο καρότο, σχετική με την προβιταμίνη Α). Έχει δείξει ότι το λυκοπένιο έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία καθώς λειτουργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων από την οξειδωτική ζημία.

Κατατανάλωση
Η ντομάτα καταναλώνετε στην αρχή του γεύματος, καθώς η περιεκτικότητά της σε οξέα εντείνει την έκκριση πεπτικών υγρών και διευκολύνει τη χώνευση. Ωστόσο, οι άνθρωποι με ευαίσθητο στομάχι μπορεί να μην την αντέχουν. Στην περίπτωση αυτή, είναι προτιμότερο να καταναλώνεται αφού έχουν αφαιρεθεί οι σπόροι και η φλούδα της.

Ωστόσο, όπως και με οποιοδήποτε τρόφιμο, μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες σε ορισμένους ανθρώπους. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε αυτές τις πιθανές παρενέργειες.

Οι κύριες παρενέργειες που συνδέονται με την κατανάλωση ντομάτας είναι οι εξής:


  • Αλλεργικές αντιδράσεις: Σπάνια, αλλά μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα. Συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κνησμό, δερματικό ερύθημα ή κνησμό.
  • Υπερβολική κατανάλωση λυκοπενίουμ: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπενίουμ, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που δίνει την κόκκινη χρώματα των ντοματών. Η υπερβολική κατανάλωση λυκοπενίουμ από συμπληρώματα μπορεί να προκαλέσει διάρροια, ναυτία και άλλα προβλήματα γαστρεντερικού συστήματος.
  • Οξικότητα: Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να είναι ευαίσθητοι στην οξύτητα των ντοματών, και η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία.
Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καταναλώνουν ντομάτες χωρίς προβλήματα και να απολαμβάνουν τα οφέλη τους για την υγεία.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

με πληροφορίες από το Βιβλίο Τροφή και υγεία, Έκδοσις Β’-Ηλία Πέτρου-Αθήναι 1937 & Εδώ