Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Το αντιμικροβιακό «γιατροσόφι» που καταπολεμά τα ανθεκτικά βακτήρια

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν παραδοσιακές θεραπείες για τη θεραπεία λοιμώξεων τραυμάτων που προκαλούνται από ανθεκτικά βακτήρια - το μέλι και το ξύδι είναι με το μέρος μας.

Το μέλι και το ξύδι είναι δύο φυσικά συστατικά που έχουν χρησιμοποιηθεί ιστορικά για τις αντιβακτηριακές τους ιδιότητες.

  • Μέλι: Το μέλι έχει ευρέως γνωστές αντιμικροβιακές ιδιότητες. Περιέχει υψηλά επίπεδα ζάχαρης, χαμηλό pH και υψηλή περιεκτικότητα σε υδρογόνο. Όλα αυτά τα στοιχεία συνδράμουν στην δημιουργία μιας αντιβακτηριακής περιβάλλοντος γύρω από το μέλι, περιορίζοντας την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Επίσης, το μέλι περιέχει φυσικά αντιοξειδωτικά που μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.
  • Ξύδι: Το ξύδι, ιδιαίτερα το μηλίτης ή το απλό λευκό ξύδι, έχει επίσης αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ο οξύτατος χαρακτήρας του ξυδιού μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση ισχυρών βακτηριακών μορφών. Ορισμένες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι το ξύδι μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να έχει οφέλη για την υγεία της καρδιάς.

Μια συνταγή παραδοσιακής ιατρικής μελετάται από επιστήμονες για χρήση στη σύγχρονη φροντίδα τραυμάτων. Σύμφωνα με ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Warwick, ένας συνδυασμός μελιού και ξιδιού θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα των ανθεκτικών βακτηρίων στις πληγές.

Η θεραπεία των βακτηριακών λοιμώξεων μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά αν τα βακτήρια ζουν σε βιοφίλμ (συσσωρευμένη βιομάζα βακτηρίων που μπορεί να προσκολληθεί σφιχτά σε επιφάνειες όπως η σάρκα μιας μολυσμένης πληγής). Τα βιοϋμένια προστατεύουν τα βακτήρια, καθιστώντας δύσκολη τη θανάτωσή τους και κατά συνέπεια οι τρέχουσες θεραπείες δεν είναι πάντα αποτελεσματικές.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένες θεραπείες είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία των λοιμώξεων. Το μέλι Manuka έχει αξιοσημείωτες αντιβακτηριακές και επουλωτικές ιδιότητες, ενώ το ξύδι έχει αντισηπτικές ιδιότητες. Σήμερα, οι γιατροί χρησιμοποιούν το μέλι manuka για τη θεραπεία λοιμώξεων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά, αλλά μόνο με οξικό οξύ, το δραστικό συστατικό του ξυδιού, και όχι με μείγμα των δύο.

Η ερευνητική ομάδα διερεύνησε για πρώτη φορά στο εργαστήριο τις επιδράσεις ενός μείγματος μελιού και ξιδιού όταν εφαρμόζεται σε βιομεμβράνες. 'Σε μελέτες προνεωτερικών συνταγών, παρατηρήσαμε ένα μοτίβο χρήσης μελιού και ξυδιού μαζί για τον καθαρισμό και τη θεραπεία πληγών και πρηξίματος.

'Χαμηλές δόσεις μελιού, που δεν ήταν αρκετές για να σκοτώσουν τα βακτήρια, συνδυάζονταν με χαμηλές δόσεις οξικού οξέος, που επίσης δεν ήταν αρκετές για να σκοτώσουν τα βακτήρια. Η ποσότητα ήταν μικρότερη από αυτή που χρησιμοποιούν σήμερα οι νοσηλευτές για τη θεραπεία των τραυμάτων των ασθενών. Ωστόσο, όταν οι ουσίες αυτές συνδυάστηκαν, σκοτώθηκε μεγάλος αριθμός βακτηρίων. 'Πρέπει να διερευνήσουμε αν ο συνδυασμός αυτών των ουσιών μπορεί να βοηθήσει ασθενείς που δεν θα ωφελούνταν από καμία ουσία μόνη της', εξήγησε η ερευνητική ομάδα.

Ο δεύτερος στόχος της ερευνητικής ομάδας ήταν να προσδιορίσει τη διαφορά μεταξύ της αντιμικροβιακής δράσης του ξυδιού και του οξικού οξέος. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το ξύδι σκότωνε περισσότερα βακτήρια από την ίδια ποσότητα οξικού οξέος. "Η χρήση των παραδοσιακών θεραπειών στα σύγχρονα εθνικά συστήματα ασφάλισης υγείας είναι ένας συναρπαστικός τομέας έρευνας. Η επιβάρυνση από τη φροντίδα των τραυμάτων και των λοιμώξεων αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, όπως και οι αιτιολογικοί παράγοντες, όπως ο διαβήτης. Ο καθηγητής Joseph Hardwick, σύμβουλος Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Coventry Warwickshire, σημείωσε ότι "ίσως οι γνώσεις των προγόνων μας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της σημερινής φροντίδας που μπορούμε να παρέχουμε στους ασθενείς με χαμηλότερο κόστος".

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

με πληροφορίες από ΕΔΏ