Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Το μωβ λαχανικό που δυναμώνει την καρδιά και «ρίχνει» το σάκχαρο

Είτε τηγανητές, είτε ψητές, είτε στιφάδο, με ή χωρίς φέτα, οι μελιτζάνες είναι ένα από τα κυριότερα λαχανικά της καλοκαιρινής περιόδου. 

Ακολουθούν τρεις λόγοι για τους οποίους είναι απαραίτητο μέρος του καλοκαιρινού τραπεζιού.

Μαζί με τα κολοκυθάκια, είναι ένα από τα πιο εμβληματικά καλοκαιρινά μας λαχανικά. Συνήθως μπαίνει σε παπουτσάκια με κιμά ή σε τσουρέκι με φέτα και ψήνεται στο φούρνο. 

Ο λόγος είναι ότι οι μελιτζάνες δεν είναι μόνο νόστιμες, αλλά κρύβουν και πολύτιμα συστατικά που βοηθούν τον οργανισμό μας να λειτουργεί σωστά.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποικιλίες μελιτζάνας που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία παρέχουν τα εξής οφέλη

Ένα φλιτζάνι (82 γραμμάρια) ωμής μελιτζάνας περιέχει 3 γραμμάρια φυτικών ινών, από τις οποίες λαμβάνουμε το 10% της ημερήσιας πρόσληψης μαγγανίου, το 5% του καλίου, το 4% της βιταμίνης Κ, το 3% της βιταμίνης C και μικρές ποσότητες άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως νιασίνη, μαγνήσιο και χαλκό.

Σύνθεση μελιτζάνας ανά 100 γραμμάρια
 

  • Ενέργεια 27 θερμίδες
  • Υδατάνθρακες 6,6 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνες 0,8 γραμμάρια
  • Νερό 90,8 γραμμάρια
  • Διαιτητικές ίνες 2,48 γραμμάρια
  • Διαλυτές 0,4 γραμμάρια
  • Αδιάλυτες 2,08 γραμμάρια
  • Θειαμίνη 0,08 μιλιγραμμάρια 7,3% της Η.Δ.Π.*
  • Νιασίνη 0,6 μιλιγραμμάρια 4,2% της Η.Δ.Π.
  • Πυριδοξίνη 0,1 μιλιγραμμάρια 6,9% της Η.Δ.Π.
  • Χαλκός 0,11 μιλιγραμμάρια 12,2% της Η.Δ.Π.
  • Μαγνήσιο 12,9 μιλιγραμμάρια 4,0% της Η.Δ.Π.


* ΗΔΠ (Ημερήσια Διαιτητική Πρόσληψη)

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Οι μελιτζάνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες, μια χρωστική ουσία με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορεί να προστατεύσει από κυτταρικές βλάβες. Ειδικότερα, περιέχουν την ιδιαίτερα ευεργετική νασουνίνη. Τα αντιοξειδωτικά έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι συμβάλλουν στην πρόληψη πολλών τύπων χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Θωρακίζουν την υγεία της καρδιάς

Χάρη στην περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι μελιτζάνες μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Σε μια μελέτη, τα πειραματόζωα με υψηλή χοληστερόλη που τρέφονταν με 10 ml χυμό μελιτζάνας καθημερινά για δύο εβδομάδες, είχαν χαμηλότερα επίπεδα τόσο της LDL χοληστερόλης όσο και των τριγλυκεριδίων, δύο δείκτες στο αίμα που μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου όταν είναι αυξημένοι.

Σε μια διαφορετική μελέτη, τα πειραματόζωα τρέφονταν με ωμή ή ψητή μελιτζάνα για 30 ημέρες. Διαπιστώθηκε ότι και οι δύο αυτοί τύποι βελτίωσαν τη λειτουργία της καρδιάς και μείωσαν τη σοβαρότητα της καρδιακής προσβολής. Παρόλα αυτά, και οι δύο μελέτες αφορούσαν πειράματα σε ζώα, χωρίς να μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τους ανθρώπους.

Ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα

Ως λαχανικό, οι μελιτζάνες, οι οποίες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, έχουν την ικανότητα να μειώνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Αυτό επιτυγχάνεται με την επιβράδυνση του ρυθμού πέψης και απορρόφησης της ζάχαρης στον οργανισμό και την πρόληψη των διακυμάνσεων των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Ομοίως, οι πολυφαινόλες μειώνουν την απορρόφηση της ζάχαρης και αυξάνουν την έκκριση ινσουλίνης.
Συνεπώς, τα λαχανικά με στροβιλοειδή συνιστώνται για τον έλεγχο του διαβήτη λόγω της υψηλής πρόσληψης φυτικών ινών.

 

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram