Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Βασιλικός πολτός: Τα οφέλη του στην υγεία μας & πιθανές παρενέργειες

Αποτελείται κυρίως από νερό, σάκχαρα, λιπαρά οξέα και ορισμένες μοναδικές πρωτεΐνες.

Ο βασιλικός πολτός είναι μια κρεμώδης ουσία που μοιάζει με γάλα. Εκκρίνεται από τις μέλισσες και παρέχει τροφή στις αναπτυσσόμενες προνύμφες και στη βασίλισσα του σμήνους.

Ο βασιλικός πολτός αποτελείται κυρίως από νερό, σάκχαρα, λιπαρά οξέα και αρκετές μοναδικές πρωτεΐνες, μία από τις οποίες ονομάζεται βασιλική ακτίνη. Πολλοί ισχυρισμοί σχετικά με τα οφέλη του βασιλικού πολτού για την υγεία βασίζονται στην επίδραση αυτής της πρωτεΐνης στην ανάπτυξη των μελισσών.

Όταν η βασίλισσα μέλισσα πεθαίνει, οι εργάτριες μέλισσες τροφοδοτούν με μεγάλες ποσότητες βασιλικού πολτού επιλεγμένες θηλυκές προνύμφες. Αυτό αλλάζει το DNA του εντόμου και αυτό γίνεται η βασίλισσα μέλισσα. Ο ισχυρισμός ότι η κατανάλωση βασιλικού πολτού βελτιώνει τη γονιμότητα πηγάζει από αυτό το γεγονός.

Ο βασιλικός πολτός δεν είναι το ίδιο με το μέλι, αλλά είναι βρώσιμος και γενικά θεωρείται ασφαλής για κατανάλωση σε διάφορες μορφές.

Βασιλικός πολτός: Τα οφέλη του στην υγεία μας

Ο βασιλικός πολτός περιέχει πρωτεΐνες μαζί με πολλά αντιοξειδωτικά και αντιβακτηριακές ενώσεις.

Μεταξύ ορισμένων από τις παθήσεις που λέγεται ότι αντιμετωπίζει ο βασιλικός πολτός είναι: 

  • Άσθμα
  • Αθηροσκλήρωση
  • Διαβήτης
  • Κούραση
  • Υψηλή χοληστερόλη           Η Υψηλή Χοληστερόλη μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο.

    Η Υψηλή χοληστερόλη οδηγεί σε υπερβολική συσσώρευση πλάκας, πράγμα που σημαίνει ότι θα αρχίσει να στενεύει ή ακόμα και να φράζει τις αρτηρίες σας.
  • Φλεγμονή
  • Νεφρική νόσος
  • Παγκρεατίτιδα
  • Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο


Ο βασιλικός πολτός φέρεται να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης εξαλείφοντας τις ελεύθερες ρίζες ή καταπολεμά τις λοιμώξεις ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Χρησιμοποιείται επίσης για την αύξηση της αντοχής και της ευεξίας (όχι μόνο για τη θεραπεία συγκεκριμένων παθήσεων υγείας).


Καρκίνος

Ένα ευρύ φάσμα μελετών σε ζώα, καθώς και εργαστηριακή έρευνα σε διάφορους τύπους ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων, δείχνουν ότι ο βασιλικός πολτός πιθανώς επιβραδύνει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Ωστόσο, τα οφέλη της θεραπείας παραμένουν επιστημονικώς αναπόδεικτα.

Άλλες μελέτες δείχνουν ότι ο βασιλικός πολτός μπορεί να περιορίσει τη βλάβη του ήπατος και άλλες βλάβες που προκαλούνται από ισχυρά φάρμακα χημειοθεραπείας. Για τη στοματική βλεννογονίτιδα (κοινή παρενέργεια τόσο της χημειοθεραπείας όσο και της ακτινοθεραπείας) ο βασιλικός πολτός ήταν μεταξύ των ευεργετικών θεραπειών που εντοπίστηκαν από ερευνητές για τη θεραπεία των στοματικών πληγών, της αιμορραγίας και άλλων συμπτωμάτων.

Υψηλή χοληστερόλη

Η υπερχοληστερολαιμία (υψηλή χοληστερόλη) είναι μια ανησυχητική διαταραχή που συνδέεται με την αθηροσκλήρωση (σκλήρυνση των αρτηριών), το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Σε μια μικρή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Gynecological Endocrinology, 36 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έλαβαν 150 mg βασιλικό πολτό ημερησίως παρουσίασαν αύξηση 7,7% στην HDL («καλή») χοληστερόλη, καθώς και μείωση 4,1% στην LDL («κακή») χοληστερόλη και μείωση 3,1% της ολικής χοληστερόλης.

Παρόμοια αποτελέσματα επιτεύχθηκαν σε μια μελέτη του 2017, στην οποία 40 ενήλικες με ήπια υπερχοληστερολαιμία έλαβαν, είτε εικονικό φάρμακο είτε 350 mg βασιλικού πολτού καθημερινά. Μετά από τρεις μήνες, τα επίπεδα LDL και ολικής χοληστερόλης μειώθηκαν στην ομάδα του βασιλικού πολτού.

Από την άλλη πλευρά, δεν υπήρξαν αλλαγές στην HDL χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια, το σωματικό βάρος, την περιφέρεια της μέσης ή το σωματικό λίπος σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Πιθανές παρενέργειες

Ο βασιλικός πολτός θεωρείται γενικά ασφαλής και καλά ανεκτός όταν χρησιμοποιείται σωστά. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να λαμβάνεται σε ημερήσιες δόσεις έως και 1.000 mg για τρεις μήνες χωρίς αξιοσημείωτες παρενέργειες.

Εντούτοις, είναι γνωστό ότι προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις σε μερικούς ανθρώπους, οι οποίες κυμαίνονται από ήπια ρινικά συμπτώματα έως απειλητική για τη ζωή αναφυλαξία. Αυτό μπορεί να οφείλεται στον καθαυτό τον βασιλικό πολτό ή σε συστατικά που συνήθως προστίθενται σε συμπληρώματα, όπως η γύρης μελισσών και λουλουδιών.


Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα

Ο βασιλικός πολτός επιβραδύνει την πήξη του αίματος και εντείνει τις επιδράσεις των αντιπηκτικών όπως η βαρφαρίνη, καθιστώντας τους μώλωπες και την αιμορραγία πιο πιθανές. Εάν χρησιμοποιείται συνεχώς, η θεραπεία θα πρέπει πάντα να διακόπτεται δύο εβδομάδες πριν από μια προγραμματισμένη επέμβαση για να αποφευχθεί η υπερβολική αιμορραγία.

Μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα για την υπέρταση, προκαλώντας μη φυσιολογική πτώση της αρτηριακής πίεσης (υπόταση). Για να αποφύγετε τις αλληλεπιδράσεις, ενημερώστε το γιατρό σας εάν σκοπεύετε να πάρετε το Royal Jelly, μαζί με έναν κατάλογο όλων των άλλων φαρμάκων που παίρνετε, είτε συνταγογραφούμενα είτε μη συνταγογραφούμενα.

Εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε, συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας πριν πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα Royal Jelly.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram