Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Αμύγδαλα : Η super τροφή για την Yγεία

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

Τα αμύγδαλα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και θρεπτικά τρόφιμα στον κόσμο. 

Είναι πλούσια σε υγιή λίπη, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, και έχουν πολλά οφέλη για την υγεία.

"Η παραγωγή φέτος αναμένεται να είναι μειωμένη λόγω των καιρικών συνθηκών αλλά υπάρχουν περσινά αποθέματα που θα καλύψουν την ζήτηση. Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει πάντως στη διαφορά τιμής από το χωράφι στο ράφι που φτάνει να γίνεται τριπλάσια."

Τα αμύγδαλα είναι ένα θρεπτικό και ευεργετικό τρόφιμο που μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών, υγιή λίπους, βιταμινών και μετάλλων. Τα αμύγδαλα έχουν συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2, απώλεια βάρους, οστεοπόρωση και προβλήματα εγκεφάλου.

Τα αμύγδαλα είναι ένα εύκολο και υγιεινό σνακ που μπορεί να καταναλωθεί οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Είναι επίσης μια εξαιρετική προσθήκη σε σαλάτες, σούπες, δημητριακά πρωινού, σάλτσες και γλυκά.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη αμυγδάλων είναι 23 γραμμάρια.

Θρεπτική αξία

  • Μια μερίδα αμυγδάλων (28 γραμμάρια) περιέχει:Θερμίδες: 160
  • Υδατάνθρακες: 6 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 3,5 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνες: 6 γραμμάρια
  • Λίπη: 14 γραμμάρια (9 εκ των οποίων είναι μονοακόρεστα)


Τα αμύγδαλα είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, μαγνησίου, μαγγανίου, χαλκού, φωσφόρου και ψευδαργύρου.

Οφέλη για την υγεία

Τα αμύγδαλα έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως:

  • Καρδιαγγειακή υγεία: Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ευεργετικά για την καρδιά. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αμύγδαλα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και να αυξήσουν την καλή χοληστερόλη (HDL).
  • Διαβήτης τύπου 2: Τα αμύγδαλα μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 που έτρωγαν 60 γραμμάρια αμυγδάλων την ημέρα για έξι μήνες είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ινσουλίνης από εκείνους που δεν έτρωγαν αμύγδαλα.
  • Απώλεια βάρους: Τα αμύγδαλα είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση του κορεσμού και στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν αμύγδαλα ως σνακ ήταν λιγότερο πιθανό να υπερφαγούν αργότερα μέσα στην ημέρα.
  • Υγεία των οστών: Τα αμύγδαλα είναι μια καλή πηγή ασβεστίου και μαγνησίου, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία των οστών. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αμύγδαλα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου για οστεοπόρωση.
  • Υγεία του εγκεφάλου: Τα αμύγδαλα είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Ε, η οποία είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του εγκεφάλου από βλάβη. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αμύγδαλα μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της μνήμης και της μάθησης.


Τρόποι κατανάλωσης

Τα αμύγδαλα μπορούν να καταναλωθούν ωμά, ψημένα, αλατισμένα ή γλυκά. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σνακ, να προστεθούν σε σαλάτες, σούπες, δημητριακά πρωινού, σάλτσες και γλυκά.

Ποσότητα κατανάλωσης

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη αμυγδάλων είναι 23 γραμμάρια. Αυτό ισοδυναμεί περίπου με 23 ολόκληρα αμύγδαλα ή 38 ψιλοκομμένα αμύγδαλα.

Αντενδείξεις

Τα αμύγδαλα είναι γενικά ασφαλή για κατανάλωση. Ωστόσο, άτομα με αλλεργίες στα φιστίκια ή άλλα ξηρούς καρπούς θα πρέπει να αποφεύγουν τα αμύγδαλα. Τα αμύγδαλα περιέχουν επίσης φυτικό οξύ, το οποίο μπορεί να παρεμποδίσει την απορρόφηση ορισμένων μετάλλων, όπως σίδηρος, ασβέστιο και ψευδάργυρος. Ωστόσο, αυτή η ανασταλτική δράση μειώνεται εάν τα αμύγδαλα μουσκέψουν σε νερό για 24 ώρες πριν από την κατανάλωση.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram