©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ |
Δεν είναι τυχαίο ότι τα αυγά θεωρούνται "η πολυβιταμίνη της φύσης".
Τα αυγά είναι εξαιρετικά θρεπτικά και περιέχουν μοναδικά αντιοξειδωτικά και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον εγκέφαλο.
Τα αυγά ξεχωρίζουν στη διατροφή μας για την εκπληκτική σειρά βιταμινών και μετάλλων, την καλής ποιότητας πρωτεΐνη, τα υγιεινά λίπη και άλλες λιγότερο γνωστές ευεργετικές ενώσεις.
Ένα μόνο μεγάλο αυγό προσφέρει:
- Βιταμίνη Β12 (κοβαλαμίνη): 9% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης (RDA)
- Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη): 15% RDA
- Βιταμίνη Α: 6% RDA
- Βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ): 7% RDA
- Σελήνιο: 22% RDA
Παρέχουν επίσης μικρές ποσότητες σχεδόν κάθε βασικής βιταμίνης και μετάλλου, όπως:
- ασβέστιο
- σίδηρος
- κάλιο
- ψευδάργυρος
- μαγγάνιο
- βιταμίνη Ε
- φυλλικό οξύ
Εκτός από τον διατροφικό τους πλούτο, τα αυγά έχουν και λίγες σχετικά θερμίδες. Ένα μεγάλο αυγό περιέχει:
- 77 θερμίδες
- 6 γραμμάρια ποιοτικής πρωτεΐνης
- 5 γραμμάρια λίπους και
- ελάχιστους υδατάνθρακες
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κρόκος περιέχει την πλειοψηφία των θρεπτικών συστατικών, ενώ το ασπράδι του αυγού προσφέρει κυρίως πρωτεΐνη.
Τα αυγά επηρεάζουν θετικά τη χοληστερόλη και την υγεία της καρδιάς
Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα αυγά αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Τα αυγά αυξάνουν την "καλή" χοληστερόλη (HDL) και μειώνουν την "κακή" χοληστερόλη (LDL).
Πολυάριθμες ερευνητικές μελέτες δεν έχουν δείξει σημαντική συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης αυγών και του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Αντίθετα, τα αυγά θεωρείται ότι έχουν πιθανά οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τριών ολόκληρων αυγών ημερησίως σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο μείωσε την αντίσταση στην ινσουλίνη, αύξησε την HDL και αύξησε το μέγεθος των σωματιδίων της LDL.
Περιέχουν πολύ χολίνη για τη βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου
Είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς η χαμηλή πρόσληψη χολίνης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα και επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία του μωρού. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων γυναικών, υποφέρουν από ανεπαρκή πρόσληψη χολίνης.
Οι κρόκοι αυγών και το συκώτι βοδινού κρέατος είναι οι κύριες διατροφικές πηγές χολίνης, με ένα μεγάλο αυγό να παρέχει 113 mg.
Τα αυγά διαθέτουν ιδανική πρωτεϊνική σύνθεση
Προστατεύει την υγεία των ματιών.
Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που περιέχονται στους κρόκους των αυγών προστατεύουν τα μάτια. Συσσωρεύονται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα και προστατεύουν τα μάτια από την επιβλαβή ηλιακή ακτινοβολία. Οι ενώσεις αυτές μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και καταρράκτη.
Σε μια μελέτη, η κατανάλωση ενός κρόκου αυγού καθημερινά για ένα μήνα αύξησε τα επίπεδα ζεαξανθίνης στο αίμα κατά 114-142% και λουτεΐνης κατά 28-50%.
Βοηθά στην απώλεια βάρους και τον κορεσμό
Χαμηλά σε υδατάνθρακες αλλά πλούσια σε πρωτεΐνες και λίπος, τα αυγά έχουν υψηλό δείκτη κορεσμού και επιφέρουν αίσθημα κορεσμού. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η ενσωμάτωση των αυγών στο πρωινό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους. Σε μια μελέτη, οι γυναίκες που έτρωγαν αυγά για πρωινό ένιωθαν πιο χορτασμένες και κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σε μια μελέτη οκτώ εβδομάδων, το πρωινό με αυγά οδήγησε σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους από την ίδια πρόσληψη θερμίδων με ψωμί κουλούρι.
Η ομάδα αυγών:
- Έχασε 65% περισσότερο σωματικό βάρος
- Έχασε 16% περισσότερο σωματικό λίπος
- Εμφάνισε 61% μεγαλύτερη μείωση του Δείκτη Μάζας Σώματος
- Είχε 34% μεγαλύτερη μείωση στην περίμετρο της μέσης
Συμπερασματικά, τα αυγά είναι ένας εξαιρετικός διατροφικός θησαυρός, που προσφέρει ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για την υγεία, από την υποστήριξη της εγκεφαλικής λειτουργίας έως τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και την υποβοήθηση της απώλειας βάρους. Η ενσωμάτωση των αυγών στη διατροφή σας μπορεί να είναι μια σοφή και νόστιμη επιλογή για τη συνολική ευεξία.
©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν
αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον
προσωπικό ιατρό σας.
Ακολουθήστε μας και στο Facebook
Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram
με πληροφορίες από Ιatropedia
Social Plugin